16 joulukuuta 2017

Nollakoirakkona VOI-luokassa

Liikkeellä ollut pientä rallymasennusta. Rallytokossa liikkeiden määrä lisääntyy koko ajan ja koiralta vaaditaan hirveästi käskyjen erottelua. Se kenen mielestä rally on helppoa ei ole tutustunut ylempiin luokkiin ollenkaan. Uusien liikkeiden myötä Jali on alkanut sekoittaa vanhoja liikkeitäkin ja tuntuu että kaikki hajoaa. Kuulunee asiaankin, kertoo siitä ettei käskyt vielä hallussa, mutta ärsyttävää se silti on. Joka tapauksessa ei ole riittänyt intoa ja motivaatiota laittaa liikkeitä kuntoon.

Kauhavalla järjestettiin  tänään 16.12. lähihallissa rallykisat, jonne meitä pyydettiin nollakoirakoksi. Tuumasin et mitä jottei, mennään hakemaan vikalistaa kun ei järkeä osallistua kisaajana kun tulosta tuskin olisi tulossa. Jali ei ole hallissa ennen käynyt,mutta tuntui olevan kivasti kuulolla kun nollakoirakkona mentiin ensin käytösruutuun. Käytösruudussa edessä istuminen ja siitä -1p PY. Ilmeisesti kun haisteli kerran maata ja vilkaisi radalle. Pääsääntöisesti oli koko ajan sen olonen että odotti minulta tehtävää, joten tyytyväinen olin.

Vein Jalin odottelemaan autoon omaa ratavuoroaan ja pupsi sai tulla haistelemaan kisatungelmia. Waldo astui halliin "raamit kaulassa" ilmottaen itsestään kunnon haukkukonsertilla kun vastassa olikin vieraita haukkuvia koiria :D Ei jäänyt kuitenkaan päälle vaan hetken päästä malttoi jo hyvin keskittyä ja tarjoilla kontaktia ja perusasentoa muista välittämättä. Sen kontakti häiriössä on jo nyt tosi kiva!

Jalin vuoro päästä radalle oli siis viimeisenä ja hain Jalin ehkä liian aikaisin halliin. Makuutin ja palkkailin Jalia odotellessa ja kun vapautin ja lähdettiin siirtymään kohti suorituspaikkaa olisi Jali halunnut haistella maata ja oli vähän blaah. Yritin siinä vähän hetsata ja nostattaa pallolla, mutta ei oikein ollut vire kohdillaan. Lähtöön päästiin ihan suht sujuvasti mutta huomasi et ei oikein olisi kiinnostanut. Ja näkihän se pisteissä. Meiän ois pitäny päästä sillon ekana tekeen rata kun oli paljon paremmin kuulolla silloin.

Tuomarina uusi tuttavuus Taru Leskinen. Melko tiukkaa tuntui olevan, vain kaksi voi-koirakkoa sai tuloksen.

Liikkeestä maahan -1 TVÄ. Luulen että kyynärpäät jäi ylös? Tai meni istumisen kautta. En ole varma.
Koira eteen, peruuta 1,2,3 askelta -1p PY: Taisi takuta eteentulossa? Tai sitten ei lähtenyt yhtäaikaa suorittamaan peruutuksia.
Istu, seiso, kierrä koira -1p PY. Näitä puuttellinen yhteistyö virheitä tipahteli vähän joka paikasta :D Ei ehkä lähtenyt yhtä aikaa liikkeelle seuraamiseen pysähdyksestä? Tai haisteli maata?
Spiraali oikealle -1p PY. Haisteli maata, pidemmänkin matkaa. Oli kyllä ihan kaameaa "seuraamista". Jali oli ihan sunnuntaikävelyllä. Petrasi lopussa.
Puolenvaihto takaa hyvä ja sujuvasti seurasi oikealla. Puolenvaihto jalkojen välistä heti perään ja jäi vähän wtf ja tästä -10p TVÄ (koira pysähtyi) eli ilmeisesti koiran pitäisi jatkaa sujuvasti liikettä koko ajan eikä jäädä tuumailemaan. Tarkkaa, tarkkaa! Pitäisi käskyttää selvemmin koiralle että tietää mitä tulossa.
270 oikeaan -1p PY. Ei muistikuvaa.
Kolme askelta peruuttaen -3p OV ja -10p TVÄ. Olin jo päättänyt että tätä ei lähdetä sitten uusimaan kun ei kunnolla kuitenkaan osata. En yhtään tiedä mistä ohjaajavirhe, mutta luulen että askelia ainakin tuli liian vähän. Jali yritti ja se oli tärkeintä.
Istu askel oikeaan istu -3p UUSI -10 TVÄ. Jali hakeutui käännöksessä oikealle puolelle perusasentoon ja teki saman vielä uusinnassa. Ai miten niin on jankattu oikeaa puolta ja erilaisia puolenvaihtoja, raukka oli ihan sekaisin :D En lähtenyt enää uusimaan, tuumasin että olkoon.
Puolenvaihto jalkojen välistä -1p KYL. Ei aavistustakaan. Oisinko siis jättänyt koiralle liian vähän tilaa ja haisteli mennessään kylttiä. Mut hei! Nyt ei tullut enää -10p TVÄ!
Istu koira eteen oikealta oikealle istu -3p UUSI. Unohdin alun istumisen. Teki uusinnassa hyvin, minun virhe :)
Molemmat oikeaan -10p TVÄ. Ei aavistustakaan mistä?

Tuomarin kommentti: "Oikea puoli tuntuu mieluisalle". Jotain edistystä viime kerran "oikea puoli vaatii vahvistamista" kommenttiin :D
Noooh, oli siellä hyviä hetkiä, mutta vähän tuntuu että on se motivaatio ja vire hukassa. Niin paljon jankattu yksittäisiä tekniikkajuttuja et kokonaisuudet tuppaa unohtumaan ja se näkyy. Oon edelleen sitä mieltä että Jalille ei oikein rallyn pitkät radat sovi kun sillä ei vire tahdo kestää eikä mun kehut oikein nosta kesken radan kun tietää etten voi kesken palkata ja lähinnä sille on kehut vähän sillee "aijaa toi vaan tos jotai kehuu mut höh kun ei muuta tipu". Tokon nopeat, yksittäiset liikkeet joiden jälkeen pääsee kunnolla koiran sosiaalisesti palkkaamaan ja nostamaan liikkeelläkin tuntuu helpommalta. Pitkiäkin tokon seuraamispätkiähän se kestää kyllä kun pystyn pitää jännitettä yllä olemalla itse jännittynyt ja hiljaa, mutta rally vaatii jotenkin ihan erilaista ohjaamista ja koiran tarkkailua, ei voi vaan seipäänä tuijottaa eteenpäin. Ja on tehtäviä tehtävän perään joista ei saa palkkaa. En ole saanut Jalille rallyyn samallaista "palkka voi tulla millä hetkellä hyvänsä" fiilistä rakennettua. Rataa ja yllätyksellistä palkkailuahan tämä vaatis, vaan kun pakko ois saada se tekniikkakin tehtyä kun osa ongelmaa on myös ihan vaan se liikkeiden osaamattomuus.

Katsotaan miten käy ensi vuoden kisailujen muutenkaan, tympäsee koko kisalisenssisysteemi niin paljon että tekee mieli jättää kokonaan kisaamatta. Jos vaan treenattais ens vuos ja tehtäis voittajaa ja mestaria ja kokonaisuuksia haltuun ja kisataan ehkä sitten vasta seuraavana vuonna. Voidaan olla vaikka vakinollakoirakkona :D

Wallu pääsi vielä uudestaan myös hallille ja säästyttiin tällä kertaa "HEIMÄÄSAAVUIN" sisääntulokomitealta. Hienosti Waldo heti oli kuulolla. Ja joko oon kehunu sitä miten vähän se ottaa muista häiriötä? Se vaan tuijotti silmiin sillä aikaa kun vieras pikkukoira nuuskutteli Waldon takapuolta. Niin on ne traumat teini Jalista, joka ei nähnyt muita kun muut koirat niin tää on aika virkistävää. Vaiks vielähän se teinimonsteri varmasti saapuu :D

Hienoja poikia ne on molemmat :)

4 kommenttia:

 1. "Liikkeestä maahan -1 TVÄ. Luulen että kyynärpäät jäi ylös? Tai meni istumisen kautta. En ole varma."

  istumisen kautta tuottaa heti -10 joten ei voi olla ainakaan siitä :)


  "Puolenvaihto jalkojen välistä heti perään ja jäi vähän wtf ja tästä -10p TVÄ (koira pysähtyi) eli ilmeisesti koiran pitäisi jatkaa sujuvasti liikettä koko ajan eikä jäädä tuumailemaan."

  Juurikin näin, ohjaaja saa tarvittaessa pysähtyä mutta koira ei.

  "Kolme askelta peruuttaen -3p OV ja -10p TVÄ. Olin jo päättänyt että tätä ei lähdetä sitten uusimaan kun ei kunnolla kuitenkaan osata. En yhtään tiedä mistä ohjaajavirhe, mutta luulen että askelia ainakin tuli liian vähän."

  Ohjaajavirhe on luultavasti se että olet pysähtynyt odottamaan koiraa, taputtanut reittä tms. Askelista (väärä määrä tai liian lyhyitä) tulee heti -10.

  "Molemmat oikeaan -10p TVÄ. Ei aavistustakaan mistä?"

  Jos oot varma että oot kääntynyt itse oikein etkä vahingossa tehnyt esim. valkovuokkoa, niin sitten sen on täytynyt olla tosi räikeän eriaikainen (ohjaat ensin koiran ja livahdat vasta sitten itse perään) tai olet tehnyt tosi ison kaarroksen etkä kääntynyt lainkaan paikoillaan. En oikein keksi muuta mistä tollasessa voisi kympin saada.

  Rally ei oikeasti ole helppoa ja se nimenomaan vaatii koiralta taitavaa käskyjen erottelua, oli ne sitten sanallisia tai käsimerkkejä. Se mistä lajia pilkataan, että sen kun vaan kädellä ohjaa ja koira kun koira saa hyviä pisteitä jos se seuraa kättä, on ihan täyttä paskaa kun ylempiin luokkiin mennään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo pysähtely pitäis saada jotenkin kyl pois, Jali siis oli ihan wtf kun vain pieni pätkä seurattiin ja heti vaihdettiin takas. Se kun edelleen jää välillä tavallaan "kiinni" seuraamiseen ja on ihan "mitä ihmettä" kun pitäisi lähteä suorittamaan jotain muuta tehtävää ja sitte tulee näitä hetken jäätymisiä ja pohdintoja. Pitäis jotenkin herätellä koiraa ennen tehtävää.

   Todennäköisesti peruuttamisessa juurikin oon taputellut reittä tms kun yritin auttaa koiraa.

   Mielestäni käännyin kyllä oikeaan suuntaan, mutta ehkä sitten juurikin noin eriaikaisesti eli ensin pyöräytin koiran ja sitten vasta itse jäljessä.

   Juu ei oo helppoa, niin paljon kaikkea pientä mikä pitää ottaa huomioon. Eipähän tuu tekemisen puutetta :D

   Poista
  2. Jalkojen välistä on noista meilläkin se, missä tulee helpoiten pysähtymisiä. Siinä kannattaa miettiä jotain sellaista, että antaa suullisen käskyn askelta ennen ja sitten vasta laittaa jalat puolenvaihtoa varten. Koiralle jää pieni varoaika eikä tulisi sitä "ai mitäääh" -hetkeä. :D Ja sitten heti kun koira on välissä poikittain, antaa uuden puolen seuruukäskyn ja alkaa jo steppailla itse liikkeelle, että koira ei kerkiä seisahtua.

   Poista
  3. Juu jotain tällasta aattelin. Tääki ois varmaan helpompaa pienen koiran kans 😁

   Poista

Kiitos kommentistasi!