14 huhtikuuta 2019

Iiris Harjun rallykoulutus (vol2)

Iiris Harjun koulutuksesta viime kisojen jälkeen mieleenjäänyttä. Mulla ei ollu nyt muistiinpanovälineitä mukana (virhe!) niin mennään muistin varassa ja muutenkin mun omilla tulkinnoilla ja ymmärryksellä. Edelleen tykkään Iiriksestä, selkeitä vinkkejä ja perustelee miksi asia kannattaa tehdä niinkuin neuvoo. Plus kun kyse tuomarista saa samalla paljon sellaisia "älä tee näin" vinkkejä ja yleisimpiä virheitä tuomarin näkökulmasta. Ihan huippua!
Waldo teki takapäänkäyttöä liikkeessä (180, 270, 360) avoa ajatellen. Iiris ensin tuumasi että mites paikallaan käännökset ja mä naureskelin että ei niissä oo ongelmaa. Waldon mielestä paikallaan tehdyt käännökset (istumisesta istumiseen) on eri asia kuin liikkeessä tehdyt eikä yhdistä ollenkaan sitä takapäänkäyttöä liikkeeseen. Paikallaan kääntymiset on Waldolle ihan piece of cake. Liikkeessä tulee koko ajan noin 15cm jäljessä ja jättää lopun takapäänkäytön tekemättä. Iiris tuumasi että oon siitä koiraa palkannu ja Waldon mielestä se on se tehtävä. Ja oikeassahan tuo, en mä sitä oo vaatinu käännöksen jälkeen suoristamaan itteään loppuun ja Pullehan menee sieltä mistä aita matalin ja mitä oon palkannu (mistä itelle myös notetoself, tän kans ei "säälipalkkaa" kun seuraamisessa palauttaa kontaktin vaan ohotellaan ja otetaan uusiks). Eli takapäänkäyttöä, ei istumisesta istumiseen vaan ehdottomasti seisomisen kautta. Ensin laajempaa ympyrää ja sitten tiukentaa (ei voi tehdä 360 ennenkuin 270 onnistuu, jota ei ennenkuin 180 onnistuu...). Naksuttimella tarkentaa koiralle sen hetken kun käyttää takapäätä kunnolla. Ja tekee alkuun hitaasti että koira pysyy mukana. Ihan kun oisin näitä samoja neuvoja kuullut ennenkin 😅 Tosin Waldolla tuntuu nyt vähän naksahtaneen seuraamisen kans ja ne käännöksetkään ei aina aiheuta koirassa "wtf" reaktiota eli kyllä ne sieltä treenillä tulee.
Jali teki puolenvaihtokäännöksiä. Kaikki muut aika jees paitsi molemmat oikeaan koira vasemmalla ja molemmat vasempaan koira oikealla. Näissä vaan mulle ollu epäselvää se oikea liikerata eli lihasmuistiin ohjaajalle ja reiluilla avuilla alkuun koiralle ja hitaasti. Kyllä ne sieltä tulee luontevammin kun olen niitä pyöritellyt! Painotti näissä ohjaajan käännöksiä paikallaan, ei saa kaartaa kun mestarissa ollaan! Ja tässäkin tarkkana että koira tekee käännökset takapäällä loppuun asti.

Muitten treeneistä mieleenjäänyttä:

Pyörähdys
 • Treenaa kolmella tavalla
 1. Itse paikoillaan, pyörähdys-käsky, koira tulee pyörähdyksen jälkeen perusasentoon
 2. Itse paikoillaan, pyörähdys-käsky, ota pari askelta eteenpäin, koira perusasentoon
 3. Ota pari askelta eteenpäin, pyörähdys-käsky, pysähdy, koira perusasentoon
 • Miksi? Koira oppii, että pyörähdyksen jälkeen loppuasento perusasento/sivulle tulo. Tiiviit pyörähdykset ja tehtävä koiralle selkeä (ei pyörähdyksen jälkeen jää haahuilemaan ja kirimään ohjaajaa kiinni, ei tee laajoja kaarteita)
Liikkeestä kutsu-kylttiä edeltävät kyltit
 • Jos koira ei löydä merkille, älä turhaan jankkaa (paitsi jos koiralle tehtävän onnistumistodennäköisyys suuri ja nyt vaan sattui tekemään jotain omia).
 • Pysäytä koira johonkin (kutsu vaikka perusasentoon ja jätä siihen), jotta voit suorittaa Liikkeestä kutsu koira-kyltin ilman virheitä jos merkki ei onnistu (et saa -10 molemmilta kylteiltä)
 • Sama jos edeltävänä liikkeestä istu, suoritusalue jatkuu poikkeuksellisesti noin seuraavan kyltin suoritusalueelle asti, joten jos koira ei istunutkaan, on mahdollista uusia vaikka kyltti ohitettu
Puolenvaihto käännökset
 • Samat käskyt kuin pyörähdyksiin molemmilla puolilla
 • Käskytä kääntyessä pyörähdyskäskyllä + seuruupuolen käsky
Kylteille asennoituminen
 • Linjaa isolle koiralle tilaa! Jos ollaan liian kaukana kyltistä virheitä vain -1 (näitä ei kuulema tapahdu juuri koskaan)
 • Kun tuntuu, että olet liian kaukana, olet usein juuri hyvällä paikalla
 • Riittää, että jompi kumpi käy jossain vaiheessa kyltin suoritusta kylttialueella! Suoritusalue noin 0,5m kyltistä.
 • Eteentulo kylteissä kannattaa jäädä reilusti kyltin eteen, koira kylttialueella kun tulee eteen ja hyvin tilaa esim tulla oikealle takaisin perusasentoon ilman että kyltti edessä
 • Treenaa ahtailla kylttiväleillä -> kisapituudet tuntuukin pitkiltä ja tila riittävältä
Tehtäville tuleminen
 • Kerro koiralle askel-pari ennen kylttiä mitä tehdään. Erityisesti käännökset, käskytä koiraa seuruukäskyllä -> tiivistää käännöksiä kun koira tietää mitä tekee.
 • Reilu kertoa koiralle muutenkin että "nyt kohta jotain tapahtuu"
Muuta 

 • Koiralla radan alussa tietty määrä energiaa, joka kuluu radan aikana (vire laskee). Haluatko kuluttaa tätä energiaa radalla jonkun asian jankkaamiseen? (Esim koira ei löydä merkille, käskytät ja käskytät vaikka koiralla ei ole hajuakaan mitä tehdä)
 • Älä katso houkutuksessa houkutuksia, ohjaat vain koiran kiinnittämään niihin huomiota

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!