13 huhtikuuta 2014

Geokoira


Kuvituksena kännykkälaatuisia kuvia geokätköilyreissuilta. Instagramista näitä kuvia on voinut jo tiiraillakin.
Kevät kolkuttelee ovella ja sehän tarkoittaa sitä, että geokätköilijät heräilevät koloistaan ja palaavat talvitauolta metsästämään kätköjä. Mistä oikein on kyse?
Geocaching eli geokätköily eli kätköily on harrastus, jossa yksinkertaisesti selitettynä etsitään erilaisiin paikkoihin piilotettuja purkkeja eli kätköjä gps:n avulla. Mitään ihmeellisiä varusteita et tarvi vaan kätköily onnistuu myös monilla älypuhelimilla. Toki gps-paikantimen eli gepsin avulla paikantaminen on vähän tarkempaa, mutta harrastuksen voi hyvin aloittaa puhelimen gps:n avulla. Minullakaan ei omaa gepsiä vielä ole vaan etsitään joko kaverin gepsillä tai käytän omaa älypuhelintani jos olen yksin liikenteessä. Geokätköilyyn voit tutustua tarkemmin sivustolta geokätköt.fi ja virallisilta sivuilta geocaching.com.  
Selusta turvattu!
Voin suositella geokätköilyä kaikille (koira)ihmisille, jotka tykkäävät liikkua luonnossa ja tutustua uusiin paikkoihin. Monet kätköt on piilotettu erilaisten luontopolkujen varrelle tai muuten vaan syrjäiselle paikalle joten useimmiten koirakin voi liikkua kätköillessä vapaana. Monet kerrat on tullut mietittyä, että enpä olisi tähänkään paikkaan koskaan törmännyt ilman kätköilyä. Monet kätköt esittelevät oikeasti näkemisen arvoisia paikkoja.
Koirahan on kätköillessä hyvä suoja jästejä vastaan. Jästeillä tarkoitetaan ulkopuolisia ihmisiä, jotka eivät kätköstä tiedä. Monella julkisella paikalla kätköä joutuu etsimään jästejä varoen sillä tarkoitus on, ettei kukaan ulkopuolinen saa tietää kätkön olemassaolosta, ettei kätkö joudu jästityksi (=jästi sotkee/varastaa/vie/hävittää/muuttaa kätkön paikkaa). Koiran kanssa puskissa hiippailu tai yhdelle paikalle jämähtäminen on huomattavasti vähemmän epäilyttävää kuin muina miehinä yrität etsiä kätköä ilman syytä seisoskella paikalla. Seuraavan kerran kun ihmettelet yhdellä paikkaa epäilyttävästi himmailevaa ihmistä, joka joko räplää kännykkäänsä tai yrittää näyttää siltä, että odottaisi jotakuta, voikin kyseessä olla geokätköilijä!
Kätköreissulla voi törmätä vaikka tämmösiin!
Monesti koiran kanssa lenkillä uusilla paikoilla tarkistan kännykästä onko lähistöllä kätköjä. Useimmiten niitä löytyy. Välillä lähdetään kaveriporukalla etsimään kätköjä, joskus suuntaan lenkin tiettyä reittiä kätköjä ajatellen ja monesti reissun päällä tulee poimittua matkan varrelta kätköjä. Parasta tässä on juurikin se luonnossa liikkuminen, uusiin paikkoihin tutustuminen ja kyllä se kätkön löytämisen ilokin on aina suuri varsinkin jos huomaa, että kätkön piilottaja on nähnyt vaivaa piilottamisessa. Vielä en Jalia ole opettanut paikantamaan ja ilmaisemaan purkkeja, vaikka mielessä onkin kyllä käynyt.

Jos kiinnostuit, luo itsellesi tunnus sivulle geocaching.com  ja etsi sivuston kautta lähistölläsi olevia kätköjä, jotka löydettyäsi voit kirjata löydetyksi sivustolla. Lähiseutusi kätköjä voit kuikuilla ilman rekisteröimistä myös esimerkiksi tämän kartan avulla. Ilman rekisteröintiä kätköjä voit selata myös virallisen geocaching sivun kautta.

Onko tämä jollekin jo tuttu harrastus?

4 kommenttia:

 1. Olipa kiva juttu geokätköilystä! :) Jotenkin en ole yhtään ajatellut, että se voisi olla koiran kanssa todella hauskaa. Pitääpä tutustua aiheeseen enemmän. Maanantai-illan innostus :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä yllättävän koukuttavaa ja mukavaa puuhaa koirankin kanssa. Kannattaa testata! :) Jyväskylässäkin on kätköjä tosi hyvin etsittävänä (vaikka mä ite henkkoht. en kaupunkikätköistä niin aina perustakaan).

   Poista
 2. En oo koskaan tarkemmin kuullutkaan että mistä tossa on kyse, mielenkiintosta :) Heräs ekana vaan kysymys, että kula niitä kätköjä oikeen piilottaa??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toiset harrastajat eli kätköilijät. Periaate on, että täysin ummikot ei kätköjä piilottele vaan vähän kokeneemmat kätköilijät voi piilottaa sitten oman kätkönsä/useamman kätkön kun tietävät mistä on kyse. Riippuu vähän paikkakunnasta miten ahkeria piilottajia löytyy, esim Jyväskylässä on paljon harrastajia eli paljon piilotettuja kätköjä, kun taas omalla pienellä kotipaikkakunnalla suurin osa piilotetuista kätköistä on mun ja kavereitten piilottamia.

   Kätköissäkin on eroa, toiset piilottajat näkevät kätköön ja sen piilottamisen ja naamioinnin eteen enemmän vaivaa, toiset taas vähän vähemmän.

   Kannattaa kokeilla jos yhtään kiinnostaa :) Tähän jää kyllä yllättävän nopeasti koukkuun!

   Poista

Kiitos kommentistasi!