24 huhtikuuta 2014

Pieni tarina

Ostat uuden, ihan kunnollisen maastopyörän ihan vain peruskuntoa nostamaan. Rasvaat ja öljyät ja huollat sitä parhaasi mukaan ja alat nostattamaan omaa pyöräilykuntoa. Huomaat, että pyöräily onkin mukavaa ja alat tosissaan treenaamaan ja kasvattamaan kuntoasi. Kuntosi kasvaa, pyöräily tuntuu kevyeltä, nautit pitkistä pyörälenkeistä. Uskaltaisiko sitä ilmottautua maastokisoihin? Laadit suunnitelman, nostat pyöräilymatkaa, säädät ajoasennon prikulleen kuntoon.  Merkkaat kalenteriin ensimmäiset kisat, joita odotat innolla. Kisapäivä koittaa. Teet normaalin lähtötarkastuksen pyörälle ja huomaat, että pyörän vaihteet eivät toimi, eikä vikaa onnistuta tarkemmin paikantamaan saatikka korjaamaan. Et saa tietenkään tähän hätään mistään uutta pyörää tilalle. Sinua harmittaa, olithan treenannut näitä kisoja varten ja odottanut innolla pääseväsi testaamaan kisakuntoasi.

Et kuitenkaan luultavasti mieti olisitko voinut huoltaa pyörääsi paremmin? Onko pyöräsi osoittanut jo aikaisemmin hajoamisen merkkejä? Et ajattele onko pyöräsi kipeä? Tunteeko se? Näyttääkö se kipuaan? Valittaako se liian pitkistä lenkeistä? Osaako pyöräsi kertoa mihin sattuu vai sattuuko?
Huoli elävästä olennosta voi olla suuri. Koira ei ole esine. Koiraan ei voi ostaa uusia osia rikkoutuneiden tilalle.

Jali pääsee tänään kokeilemaan miltä agility maistuu fyssarin luvalla. Vieläkin koirassa oli kireyksiä, joita tällä meidän lähiaikojen menolla siellä ei pitäisi olla. Haukkarit tosin oli jo sen verran hyvässä kunnossa, että uskalletaan lisätä liikuntaa. Testataan siis pikku hiljaa liikuntaa ja muita aktiviteettejä lisäämällä mihin suuntaan tilanne muuttuu. Jos mennään huonompaan, voi olla paikalla tutkia tarkemmin mikä niitä kireyksiä aiheuttaa. Kestääkö se treenaamista ollenkaan?

Olen yrittänyt suhtautua tilanteeseen positiivisesti vaikka palan halusta päästä treenaamaan kunnolla. 100% teholla. Kaikki menetetyt treenit, möllitokot, agilityepikset, koiratreffit, pitkät metsälenkit ihanassa säässä koiran juostessa vapaana yms. tietysti harmittaa, mutta täytyy yrittää muistaa, että loppujen lopuksi tärkeintähän on saada koira kuntoon. Mä varmaan kuolisin huolesta, jos tuo oikeasti oireilisi kunnolla tai epäiltäisiin jotain oikeasti vakavaa. Kun sinälläänhän meidän tilanne ei kuitenkaan ole mitenkään erityisen vakava. Mutta silti.

Tsemppiä kaikille, jotka ovat huolissaan koiransa terveydestä. Kunpa koira osaisi puhua.

4 kommenttia:

 1. Mä niin tiedän tuon tunteen. Mun jo edesmenneellä hevosella oli nivelrikko, joten koko meidän yhteiselo oli sen ehdoilla menemistä ja liikkumisen seuraamista. Tuli Piitu, joka oli omituinen liikkumiseltaan pennusta asti eikä esim agility onnistunut. No, syyt löytyi ja ajatus agista harrastuksena haudattiin... tai oikeastaan haudattiin kaikki muu kuin peruselämä. Tuli Siiri ja allergiat, jotka on aiheuttaneet sen, että huonossa hetkessä on vaan keskityttävä arkeen eikä harrastuksia, näytelmiä, kimppalenkkejä voi edes ajatella.

  Paljon jaksamista ja toivotaan että Jalin vaivat hellittää ja pääsette jatkamaan harrastuksia! On nämä kaikkinensa rakkaita otuksia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos sopii udella niin mitä Piitulle on todettu? Ja surkeaa, että Siirinkin allergia oireet on välillä noin vakavat :(

   Mua huolestuttaa, että tuntuu, että koirien terveysongelmat on vaan lisääntynyt. Tai jotenkin niistä vaan kuulee ihan hirveästi. Jotenkin tuntuu, että nää "ei tää oo käyny eläinlääkärissä kuin rokotusten takia"-koirat on vähentynyt. En sitten tiiä johtuuko se vaan siitä, että koiria ylipäänsä tutkitaan tarkemmin ja herkemmin vai mistä.

   Rakkaita ehdottomasti ja juuri siksi pienetkin vaivat saa aikaan suuren huolen <3

   Poista
  2. Piitulla on todettu aivojen synnynnäinen kehityshäiriö eli schisenkefalia. Ko. vaiva on sikiönkehityksen häiriö, jota tavataan myös ihmisillä. Piitulla se vaikuttaa takaosan liikkumiseen ja tasapainoon. Toistaiseksi se kulkee hyvin mukana, kun lihaksistosta pitää huolta. :) Siirillä on nyt onneksi hyvä tilanne, toivotaan että pahimmat on takana. :)

   Varmasti ongelmiakin on enemmän, mutta myös ihmisten tietoisuus on lisääntynyt ja netti tiedon jakamisen välineenä mahdollistaa ongelmista tiedottamisen laajemmalle.

   Poista
  3. Oho, en oo tommosesta kuullutkaan! Onneksi ei ainakaan tällä hetkellä vaivaa kummemmin :)

   Niin, totta että tuo nettikin varmasti helpottaa tiedon leviämistä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!