06 toukokuuta 2014

Ensimmäinen möllitoko!

Käytiin tänään Keski-Suomen Kennelpiirin Nuorisojaoston järjestämässä möllitokossa Aholaidan kentällä. Tuomarina toimi Satu Kiljain.

Sen pidemmittä puheitta:
Kuva suurenee klikkaamalla.
Ja kootut selitykset.

 • Luoksepäästävyys 8: Hui iik ja apua kun tuomari oli pelottava. Vaikka olikin nainen ja eilen oltiin tehty onnistuneet luoksepäästävyydet jopa täysin tuntemattoman kanssa. Koira meni jotenkin ihan lukkoon ja vielä enemmän lukkoon kun tuomari alkoi houkutella nameilla. Nousi ja peruutti vaikka alussa vaikutti, että vois jopa kestää. Saattoi vaikuttaa kun ennen kehää tehtiin kaikille koirille "juoksutarkastus" ja otti siellä jo tuomarista pultit kun ei ollut varautunut tilanteeseen eikä varsinaisesti ollut käskyn alla. Treeniähän tämä tarvitsee.
 • Paikalla makaaminen 10: Seisoin helpotettuna hihnan mitan päässä hihnan päällä, mutta en palkannut koko aikana. Oli mielestäni turhan levoton ja vilkuili viereistä kultaistanoutajaa, mutta ei ollut kuitenkaan lähdössä minnekään.
 • Seuraaminen kytkettynä 7: Sunnuntaikävelyllä. Tuli perässä, mutta ei puhettakaan kontaktista tai mistään muustakaan... Surkeaasurkeaasurkeaa, eikä yhtään Jalin tasoa. Pikkasen paransi loppuun, mutta suoraan sanottuna ihan hirveää. Oli siellä joitain ihan hyviäkin pätkiä, mutta kokonaisuutena ihan kamalaa.
 • Seuraaminen taluttimetta 8: Jaa, en tiedä oliko yhtään sen parempaa. Petrasi taas jostain syystä loppuun, mutta oli ihan toisissa maailmoissa koko ajan. Mukana tuli toki, mutta ei se koskaan ole noin laamaillut.
 • Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 8,5: Syttyi lamppu pilkun päässä ja seuraamisosuus oli jo huomattavasti parempaa ja se piti kontaktia! Maahanmenossa valui normaalia enemmän ja oli hidas.
 • Luoksetulo 7: Ekalla käskyllä vilkuili muualle eikä liikahtanutkaan. Käskytin "Jalitule", mitä normaalisti en tee kun ajattelin saavani koiran huomion niin paremmin. Toisella "Tule" käskyllä lähti kuin tykin kuula ja ampaisi haistelemaan takana pusikoita(?!). Palasi kyllä sivulle kun aikani huutelin. 
 • Seisominen seuraamisen yhteydessä 0: Meni maahan?! Seuraaminen hyvää.
 • Estehyppy 0: Ei yllättänyt. Ei olla tehty aikoihin ja vieras este. Ei hypännyt ekalla, jäi haistelemaan estettä. Ei mitään käsitystä käskystä tai mitä tässä pitikään tehdä enkä syytä tästä yhtään koiraa. Tehtiin uusiksi, jolloin hyppäs tokalla käskyllä ja seisahtui ehkä 3 metrin päähän esteestä :D
 • Kokonaisvaikutus 8
Ei mun mielestä ansaittu kyllä noita kaikkia pisteitä.

Mä arvoin, että osallistunko koko mölleihin ollenkaan. Ollaan käyty erilaisilla kokoonpanoilla vähän treenailemassa enemmän ja vähemmän hyvällä treenillä tässä muutaman päivän aikana. Eilen oli osin vieraassa seurassa niin superhyvät treenit ja koira oli ihan fiiliksissä ja teki ihan mielettömän hyvin häiriöstä huolimatta, että ajattelin uskaltaa mölleihin.

En saanut koiralle tänään odotellessa samaa "jeee, nyt tehdään hommia yhdessä!" fiilistä, mikä sillä oli esim. eilen treenatessa ja ehkä itsekin jännitin uutta tilannetta ja olin käskytysteni kanssa ehkä outo. Odotellessa se teki ihan ok kivoja pätkiä, mutta en saanut kuitenkaan viriteltyä sitä siihen oikeaan mielentilaan. Kehään mennessä se oli ihan kuin toinen koira, totteli kyllä käskyjä, mutta ei puhettakaan katsekontaktista vaan vilkuili sinne tänne eikä yhtään tsempannut vaikka yritin vähän ottaa sivulletuloja siinä lähdössä ja hakea sitä kontaktia. Annoin (tyhmänä) sen siirtyä vapaasti lähtöpaikalle ja tokihan nokkaan otti hajut. Olisi pitänyt seurauttaa. Olisi tarvinnut kunnon palautteen ja pienen herätyksen, mutta en kehdannut antaa. Ja olisin ehkä voinut koittaa hetsata vähän vaikka pallolla tai jotain siinä vaiheessa kun huomasin, että huomio on jossain ihan muualla, mutta enpä tehnyt sitäkään. Luoksetulon haistelusessio oli ihan idioottia, kerkesin jo pelästyä, että nyt se lähtee rälläämään ympäri kenttää. Pikkasen huokasin helpotuksesta kun sain sen huudettua sieltä takaisin hommiin. Seuraamisesta maahankin seisomisen yhteydessä oli kyllä myös melko outoa Jalilta, mutta menköön uuden tilanteen ja häiriön piikkiin.

Mutta jotain positiivista. Koira tsemppas loppua kohti kyllä tosi kivasti, suurin vika oli varmaan mun huonossa virittelyssä ja muutenkin mun pitäis opettaa sille selkeesti se koska aletaan tehdä hommia. Menee mun mielestä treenaamattomuudenkin piikkiin kun ei heti päässyt siihen treenimoodiin kun ei sitä treenimoodia ole aikoihin tarvittu. Häiriötreeniä tarvitaan lisää, mutta siihen nähden, ettei olla nyt melkein kahteen kuukauteen treenattu niin teki ihan kivasti. Otti vieraasta paikasta ja koirista kyllä häiriötä, mutta oli liikkeiden välillä vapaana(!) kyllä ihan skarppina ja hallinnassa. Pelkäsin nimittäin, että ryntäilee heti toisen koiran nähdessään luo tai katoaa pahemmin hajujen perään ja olin jo ajattellut ottavani sen aina hihnaan, mutta tuntui olevan sen verran kuulolla, etten ottanut.

Alkoi sentään loppua kohti jo pikkasen näyttää ja tuntua siltä normaalilta Jalilta ja alkaa hommiin, seuraamiset olisi luultavasti ollut eri näköistä jos ne oltaisiin tehty loppuun. Olin kyllä vähän ihmeissäni, että mikä koira mulla on kehässä, koska se usein häiriössä jopa tsemppaa ja tekee paremmin, mutta nyt nuo seuraamiset oli ihan käsittämätöntä laamailua. Ei palautunut niistä normaaliin, koska en toiminut itsekään niinkuin olisin tuossa vaiheessa treeneissä toiminut vaan annoin sen laamailla perässä ja käskyttelin vain lisää seuruu-käskyjä (mitä, miksi ihmeessä?!) kesken seuruun. Mutta niin, uusi tilanne molemmille. Oikeastaan en ollut suorituksen jälkeen kuitenkaan edes pettynyt, lähinnä mietin mitä olisin voinut tehdä toisin. Ehkä eniten pettynyt tosiaan itseeni kun en saanut koirasta irti sitä minkä tiedän siellä olevan. Kokemusta rikkaampana ja ensi kerralla paremmin valmistautuneena.

Jali pystyy parempaan.

4 kommenttia:

 1. Mä niin ihailen ihmisiä, jotka pystyy osallistuun kisoihin! :D Mä en varsinaisesti jännitä, mutta INHOAN kilpailutilanteita. Näyttelyt on mulle ihan maksimi... Saapi nähdä kun nyt tuota agia on aloteltu, että pääsenkö ikinä mihinkään mölleihin asti. Voisin myös kuvitella, että Siiri reagois vahvasti mun mahdolliseen outouteen.

  Mutta siis hyvä te kaikesta huolimatta! Kaikki kokemus on hyvästä eli reeniä tosiaan vaan ja omaa päänsisäistä tunnelmaa hallintaan, kyllä se siitä sit lähtee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D

   Mulla on vähän taipumusta, että haluan olla koko ajan tilanteiden tasalla ja nuo kisatilanteet ensimmäisillä kerroilla erityisesti tuppaa jännittämään sen takia kun en ole varma mitä oikein tapahtuu ja tuntuu ettei oikein hallitse tilannetta. Sijoituksella ei oo tuon taivaallista väliä, että en mä sitä onneks jännitä että pärjätäänkö me vai ei.

   Jali lukee kaiken mun epävarmuuden ja jännityksen kyllä ihan suoraan ja sen kanssa oon kyllä oppinut jo aika hyvin peittämään omaa jännitystä. Aina ei vaan onnistu. Ja se on jännä miten tommosessa "kisatilanteessa" käyttäytyy ihan kummallisesti niin ettei oo ihmekään, että koirakin on kenties vähän hämillään.

   Mutta tästähän se lähtee. Sainpahan ainakin varmistuksen sille, ettei todellakaan olla kisavalmiita vielä :D Kyllä tekin kuule mölleihin uskallatte ;) Kisaaminen on ihan hauskaa loppujen lopuksi ja mölleissä on kiva testata sitä osaamistasoa.

   Poista
 2. Tästä on hyvä lähteä eteenpäin :) just sen takia haluun ite käydä ensin möllikisoissa et saa harjotusta jännittämiseen ja siihen erilaiseen tunnelmaan. Ilmotin Taisonin kolme osaseen möllitoko cuppiin tampereelle, katotaan miten ne menee että harkitaanko sitte jo virallisia :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, jostainhan se pitää aloittaa :D Virallisiin vaan jos on kaikki kasassa ;) Mun tavote on tällä hetkellä virallisiin ennen koiran eläkeikää :D Tällä treenauksella sinne ei aikaisemmin ole asiaa...

   Poista

Kiitos kommentistasi!