24 tammikuuta 2016

Uusia maastoja

Me vaikutetaan tällä hetkellä Etelä-Pohjanmaalla, Kauhavalla. Jyväskylän miniyksiöstä siirryttiin lähes kaksi kertaa suurempaan rivarikaksioon omalla pienellä aidatulla pihalla. Jännää. Jalillehan on aivan sama onko neliöitä 30 vai 60, mutta allekirjoittaneelle erillinen makkari/olohuone/keittiö tuntuu luksukselta.

Uusilla tienoilla ollaan majattu vasta vajaa viikko ja kun tämän viikon aikana lämpötilat ovat paikoin huidelleet -30 asteen tienoilla ja muutto ja työt ovat vieneet energiaa, ei olla oikein päästy ympäristöön kunnolla tutustumaan. Onneksi viikonloppuna ilma lauhtui ja päästiin tutkimaan maastoja.

Melkein meidän takapihalta lähtee valaistu kuntopolku, jossa on tällä hetkellä vedetty hiihtoladut. Koira, kävelijä ja hiihtoladut on yhdistelmä, joka saa monen näkemään punaista, sen takia mieluusti ei mennä hiihtäjiä häiritsemään. Ihmisiä on niin monenlaisia. Kävelin pätkän kuntoladulle vievää jonkun itse suksilla tekemää oikoreittiä Jali vapaana kun kuulin takaa tulevan hiihtäjän. Kutsuin äkkiä koiran vierelle ja siirryin itse syrjään pellolle. Tämä oli kuitenkin niitä fiksuja tapauksia ja huikkasi vain minulle, että "kyllä täällä koirat saa olla, ei ne tiedä koirista mitään jotka koirista suuttuu". Varmuudeksi kuitenkin pysytään laduilta pääsääntöisesti pois, ettei päästä paikallislehden valituspalstoille.

Olen yleensä huono pitämään kännykkää lenkeillä mukana, mutta erityisesti uusissa maastoissa se kännykkä tuo kyllä turvaa. Varsinkin sen jälkeen kun löysin Maastokartat- sovelluksen. Yksinkertaisuudessaan sovellus siis näyttää sijaintisi ja Suomen maastokartat. Jospa alla olevasta kuvasta selviää paremmin. Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi ainakin Android-puhelimiin.
Sovellus apuna kansallispuistossa
Maastokartan avulla löysin monia uusia lenkkireittejä Jyväskylässä ja nyt hyödynnän sitä täällä Kauhavalla. Käytännössä siis bongailen katkoviivoilla merkittyjä polkuja ja lähden tutkimaan. Tai ei välttämättä aina tarvitse olla edes polkua. Sovelluksen avulla pysyn helposti kartalla ja jos olen hukassa pystyn tarkistamaan myös kulkusuunnan ja sen perusteella pyrkiä kohti lähintä polkua tai tietä. Tykkään kun kartalla näkyy pienetkin polut ja maaston muodot ja minne ikinä menenkin on kartta mukana mikäli vain kännykkä on mukana. Ja akkua tarpeeksi.

Tänään kuljeksittiin tunnin lenkki täällä uusissa maastoissa. Välillä polkuja, pellonreunaa, ojien reunoja, umpihankea. Vielä pitää vähän reittiä miettiä, oli nimittäin kohtalaisen raskasta tarpoa metsässä omia polkuja vaikkei lunta hirveästi olekaan. Luulen, että fiksumpiakin reittivalikoimia tuolta metsästä löytyisi kunhan vain tutuksi tulee. Mukava kun on lääniä mitä tutkia ja mahdollisuus koiran vapaana juoksuttamiseen näin lähellä. Eilen löydettin järvi ja sitä kiertävä polku, myöskin karttasovelluksen avustuksella.

Kuva, jonka @hennaoj julkaisi
Jali on hyvä metsäkaveri, se nimittäin luonnostaan pyrkii kulkemaan helpointa reittiä pitkin. Siellä missä on Jali, on yleensä myös polku (mikäli sellainen on ylipäätään metsässä tallottuna) ja helpoimmalla pääsee kun seuraa vain koiraa. Eipä ollut metsässä liikkunut kuin metsäneläimet, jäniksen jälkiä bongailtiin useampia ja luultavasti kauriit olivat käyneet yhdellä pellolla syömässä. Mahdollisesti myöskin ketun jäljet nähtiin. Yhdellä kohtaa oli luultavasti Jalin reaktiosta päätellen melko tuoreet jäljet, joten jatkettiin suosiolla matkaa toiseen suuntaan. Täytynee olla silmä tarkkana elukoitten varalta, Jalista onneksi näkee helposti kun on jäljellä ja se on onneksi ihan kivasti huudettavissa jäljeltä pois. Näkölähdöt onkin sitten valitettavasti eri asia.

Jaa. Taas eksyin jaarittelemaan. Tarkoitus oli vain tulla tekemään pikapäivitys ja vinkkaamaan tuosta Maastokartat-sovelluksesta. Minä ainakin olen kovasti paljon siitä käytössä tykännyt ja olisin toivonut löytäneeni sen jo aiemmin. Kun suuntavaisto on nolla ja kompassi ei pysy kädessä on ihan kiva, että voi sijaintinsa tarkistaa aina välillä.

Niin notta ylös, ulos ja lenkille ja uusia maastoja tutkimaan itse kukin :)

6 kommenttia:

 1. Oi, tepäs asutte sitten ihan lähellä! Jännä, että joku tänne Pohjanmaallekin eksyy :) Yleensä täältä nimittäin lähdetään näitä lakeuksia karkuun..:D

  Täällä on kyllä tosi kivoja lenkkeilypaikkoja! Mä en Kauhavan suuntaa tunne hirmusesti, mutta Seinäjoella esimerkiksi Kyrkösjärvi on tosi hieno paikka! Toki paikkana on myös monen muun mielestä hieno, eli aina tulee ihmisiä vastaan :D Googlettamalla löytyy kivasti eri lenkkeilypolkuja ja luontoreittejä sekä tietysti eksymällä johonkin metsään niin yleensä siellä aina joku polku jossain on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Töiden perässä, eikai tänne muuten ;D Ei vaiskaan. Mulla on pesti tällä hetkellä vaan kesään asti, että saa nähdä minne päin sen jälkeen vai mitä tapahtuu :)

   Niin te olitte tosiaan Kurikasta? Eipä se tosiaan hirveän kaukana ole ei :)

   Huonosti löytyy Kauhavan lenkkeilypoluista googlettamalla tietoa (kun on tottunut Jyväskylän moniiiiin kaupungin ylläpitämiin polkuihin), mutta eiköhän niitä täältäkin päin löydy lisää kun osaa etsiä :) Seinäjokeakaan en tunne juurikaan, mutta hyvin voisi sinne päin heittää viikonloppuretkiä kun eihän sekään kaukana ole. Pidetään siis ehdottomasti tuo Kyrkösjärvi mielessä!

   Poista
 2. Onpas muuten kivan oloinen sovellus:O Ihana postaus, taas:)

  pollenkirjakarsina.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksinkertainen, simppeli ja hyödyllinen jos yhtään maastossa liikkuu :)

   Kiitokset sinulle kommentista ^-^

   Poista
 3. On hyvä sovellus ja ahkerassa käytössä täälläkin. :) GPS:n kanssa käytettynä huomattiin, että sijainti joskus heittää, mutta perusliikkumisessa riittää ihan hyvin. Lisäominaisuutena saa reitintallennuksen, josta tykkään kyllä myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon miettiny tuota lisäominaisuuden hommaamista, mutta oon todennu, että oon niin laiska laittaan mitään tallennuksia päälle, että ehkä en sitä tarvitse. Jos joskus haluan reittiä tallentaa niin sporttracker saa hoitaa tallennuksen :) Minun käytössä tuo GPS-sijainnin tarkkuus on ainakin vielä riittänyt ihan hyvin kun ei millekään metrin tarkalle sijainnille ole ollutkaan tarvetta. Tuo on kyllä ollut tosi kiva kun uskaltaa paljon helpommin lähteä uusiinkiin maastoihin tutkimaan kun kartta on noin hyvä :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!