15 tammikuuta 2014

Ongelmana jäävät

Minä en ymmärrä minkä takia se on alkanut tarjoamaan liikkeestä seisomiseen maahanmenoa? Ja kun se tekee sen niin varmana itsestään, eikä tunnu tajuavan, että teki väärin. Kun huomautan ja otetaan uudestaan se menee uudestaan maahan, mutta ehkä vähän epäröiden. Sen kerran kun se sattuu jäämään oikein seisomaan, se on jotenkin epävarman olonen, haistelee maata, valuu perään. Lähiaikoina ollaan lähes poikkeuksetta tehty pelkästään näitä liikkeistä seisomista eli maahanmeno ei pitäis olla edes jäänyt mitenkään päälle, minkä takia se nyt sitä niin hanakasti tarjoaisi.

Pientä taukoa ollaan ehkä pidetty jäävissä, jonka jälkeen se tuota alkoi tehdä. Aiemminhan ei moista ongelmaa ole ollut, sen takia pistää mietityttämään. Seis-käsky ei ole Jalille vielä 100% selvä, ehkä se on liittänyt sen ennemminkin johonkin minun (huomaamatta?) tekemääni kroppa-apuun? Teen tosin tuossa videollakin selkeästi pienen kroppa-avun eikä se ehkä tunnu reagoivan niinkään siihen minun käskyyn vaan pikemminkin siihen apuun? Maahan käsky on Jalille varmasti paljon selkeämpi ja uskaltaisin väittää, että se tottelee sitä käskyä huomattavasti täpäkämmin. Täytyypä muuten ottaa ja kuvata se oikea liikkeestä maahanmenokin.

Voisko se sekottaa sanat seis ja seuraa ja ei tee seis sanalla sen takia mitään, mutta reagoi mun hidastukseen tyylillä "ai jaa, nää on nyt varmaan niitä jääviä, mun pitäis siis tehä jotain muuta kuin seurata" ja koska maahanmeno on sille varmempi niin se tarjoaa sitä? Olenko ennen käskyttänyt jotenkin eri tavalla? Olen jo kauan miettinyt, että tulipa valittua tämäkin käskysana huonosti. Jotenkin olen nyt itse päätellyt ja huomannut, että se ensimmäinen tavu (tai sanan alku ylipäätään) on koiralle se ratkaiseva, jota koira eniten kuuntelee. Hmmm...

8 kommenttia:

  1. Meillä oli sama ongelma. Tosin Lissu teki pelkästä seuraamisestakin maahanmenoa vaikka en käskyttänyt. Elli antoi vinkiksi sellaisen jutun että vaihdetaan seuraa käsky jäävistä kokonaan pois. Nyt mulla on jäävissä Liiku käsky seuraamusen tilalla. Mutta tää ei kyllä ehkä auta siihen että se sekoittaa maahan menon ja seisomisen.

    Mä tein hetken aikaa sitä että tein jäävät takaperin käcelle jolloin mulla oli suora kobtakti koiraan. Se on nyt toistaseks auttanut, mutta saa nähä tapahtuiko pysyvä muutos :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon miettiny tota erillistä seuraamiskäskyä myös jääviin, että se tietäis että nyt on jäävien vuoro. Mut toisaalta kun se ei itekseen kuitenkaan noita jääviä tarjoa ja siinä seuraamisosuudessa ei oo mitään ongelmaa niin en sit tiiä.

      Oon kans harrastanu tuota takaperin käskytystä, mut jotenki se ei nyt oo vielä meillä auttanu.

      Noh, onhan se ihan mukava kun on jotain mitä (taas) treenata ja korjata :D Ainakaan se ei enää mee maahan tyylillä "apua, älä lyö" vaan näyttää ihan normaalilta :D

      Poista
  2. Epävarmalta se näyttää, kuten sanoitkin. :) Mäkin suosittelen sitä toista käskyä, vaikka en usko, että tähän se on suoraan apuna.

    Onnistuuko nuo paremmin tuossa, kun menet takaperin itse ja sulla on suora katsekontakti koiraan? Tekeekö silloin joka kerta oikein vai epäröikö? Sähän voit siinä liikkua itse nopeastikin ja sitten sanoa stoppikäskyn, kun Jali tulee reippaasti. :) Testaat samalla äänenpainoja ja muistat olla itse antamatta kroppa-apua. Usein voi tulla esimerkiksi pään nyökäytystä tai eteenpäin kallistumista. :) Ensin teet vaikka pelkkää seisomista eri äänenpainoilla. Tauon jälkeen maahanmenoa. Silloin joutuu oikeasti pohtimaan käskyjä, eikä vain muistelemaan, että äsken otettiin tätä ja teenpä taas samalla tavalla. Kun nuo onnistuu, voi alkaa käskyjä sekoittamaan eli välillä maahan, välillä seisomaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli eri käskyä seuraamiselle jäävissä? Nyt taas mietin ja pohdin, että alkaako koira herkemmin ennakoida jääviä jos jäävien seuraamiselle on eri käsky? Vai tuoko se vaan varmuutta?

      Ei oikeastaan onnistu sen varmemmin peruuttamalla. Tällöin ei tosin koskaan tarjoa maahanmenoa. Sen jälkeen kun tosiaan kerran käsimerkillä huitasin sitä pärstään peruuttaessa kun haettiin maahanmenoon lisää vauhtia niin sen mielestä tuo mun peruuttaminen on hyvin epäilyttävää ja se tekeminen ei oo hirveen innokasta. Nyt on niin kylmä, ettei oikein olla kunnolla päästy treenaamaan, mutta mitä lenkillä olen sille pysäytyksiä tehnyt niin on taas sujunut ihan kohtuu hyvin. Oon nyt heittänyt sille heti palkan kun on pysähtynyt oikein niin ehkä sitä varmuutta on tullut vähän lisää :)

      Poista
    2. Ehkä sellaisen juoksupyrähdykset tai niiden kautta pelkkä peruuttamisen tuominen kivemmaksi saisi tuon taas toimimaan. Siis jos peruuttamista haluaa käyttää. Itse vain tykkään siitä, kun näkee suoraan koiran ja on helpompi katsoa, oliko nopea vai hidas. Jos on apuohjaaja, voi toki tehdä myös koiran kanssa samalla rintamasuunnalla. :)

      Voi alkaa helpommin ennakoida. Toisaalta mun mielestä on molemmilla tavoilla saavutettu hyviä tuloksia, mutta useimmat treenikaverit käyttävät onnistuneesti eri käskyjä. Tosin sillä eri käskyllä teen itse ainakin tosi paljon pelkkää seuraamista. Ehkä tempoltaan se on vähän erilaista noilla pitkillä pätkillä. Jos ennakoi, ei koskaan palkkaa ja uusi yritys. :)

      Poista
    3. Vähän laiskasti oon sitä peruuttamista sille koittanu uudestaan "myydä". Kyllä se ajoittain unohtaa, että tässä on nyt muka jotain epäilyttävää. On tuossa peruuttamisessa toki puolensa.

      Minäpä mietin tuota toista käskyä. Sehän siinä onkin kun tapoja tehdä on erilaisia ja niistä pitäis löytää se omalle koiralle toimiva tapa... Hankalaa :D

      Poista
  3. Aivopierut on aika yleisiä. Ja maahanmeno on yleensä koirille mieluisampi, tai sen ne yleensä oppii ensin ja tarjoaa herkemmin, meillä ainakin näin. Voit vaihtaa käsky sanan, mutta minä lähtisin helpottamaan tuota jotta koira onnistuisi ja saisi sitä varmuttaa kasvatettua. Toiset käyttävät paljon ennakoivia merkkejä, useimmille ne toimivat. Sitten kun koira ymmärtää merkin täytyy vain vaatia että se kuuntelee eikä ala merkistä tekemään. Miten olet sen alunperin opettanut, jos palaisit askeleen taaksepäin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu me ollaankin nyt palattu askeleen taaksepäin, mikä meiän tapauksessa on siis tarkoittanut sitä selkeää kädellä pysäytystä. Eiköhän se siitä korjaannu :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!