19 lokakuuta 2014

Aksat ylös

Jaa niin, mitäs viime harkoissa?

Kammottava A:n ylösmenon räsäytyksen paluu! Kun epäilin viime treeneissä, että rysäyttikö se ylösmenot niin, ei ei rysäyttänyt. Kyllä sen kuulee ja huomaa kun rysäyttää. Hyi kun pahaa oikein teki. Mietittiin kouluttajan kanssa mitä tuon kanssa vielä keksisi ja päädyttiin nyt testamaan sitä, että laitetaan ylösmenolle koiran nähden nami. Jos se oppisi vähän hidastamaan kun hamuaa namia. Tuossa vähän epäilyttää se, kun koira joutuu lähteä kipuamaan sitten A:ta ylös lähes tulkoon nollavauhdista. Mutta mieluummin niin kuin että rikkoo etuosansa jysäyttämällä täysillä puoliväliin A:ta. Ongelmahan on mitä suurimmassa määrin myös se, etten pääse A:ta nyt itsenäisesti treenaamaan, muuten tekisin kunnon ylösmenokontaktitreenisession mikä olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten. Mutta jos jollain on jotain ideaa mitä tuon kanssa tekisi niin kaikki poppaskonstit otetaan vastaan!
Neloselle ottamaan koiraa vastaan vasemmalla ja siitä käännös putkelle. Pari ensimmäistä kertaa veti suoraan putkeen kun rintamasuunnat osotti minne sattuu enkä ottanut koiraa ohjaukseen, sen jälkeen hienosti.

Kutos-seiska väliin tein ensin takaaleikkauksen kun ajattelin ettei käänny muuten kasille. Tästä sain kouluttajalta noottia kun koira vain hämmentyi ja oli hetken hukassa, toimi huomattavasti paremmin kun en kikkaillut ja ohjasin ihan normaalisti vasemmalla kädellä koko kaarteen. Tuli hyvin putkesta ohjaukseen kun huutelin missä olen. Tein persjätön 6-7 väliin, mutta sekin oli ehkä turhaa kikkailua kun mikään kiire tuossa ei tullut kun koira oli putkessa.
Pelkäsin puomia, olin varma että tulee ohi kun oli vieras puomi mutta mitä vielä. Rohkeasti suoritti, mitä nyt tuli kontaktilta läpi minun liikkeen mukana. Korjattiin ja jäi hyvin vaikka irtosinkin sivusuunnassa. Putkeen ohjaus ja ideana sylikäännös 12 hypylle. Tuli itseasiassa ihan hyvin sylikäännökseen, mutta sylikäännöksen jälkeinen elämä oli vähän hukassa. En olisi itse valinnut tähän kohti sylikäännöstä vaan olisin ohjannut luultavasti takaakiertona. Nyt kun oma liike käytännössä pysähtyi niin Jali jäi ihmettelemään minne sitten, eikä irronnut putkeen. En vain ymmärtänyt miten se olisi pitänyt ohjata ja miten oma liike olisi  pitänyt jatkua niin, ettei liike pysähdy ja suunta olisi ollut kohti putkenpäätä. Kun sylikäännöksessä jouduit olla oikeastaan rintamasuunta kohti koiraa eli 11 putken suuta, jolloin loogista koiralle olisi jatkaa ihan muuhun suuntaan kuin olisi tarkoitus. Ehkä tein ja ymmärsin ohjauksen väärin, mutta en vain näe miten se olisi tuohon järkevämpi ohjaus kuin esimerkiksi se takaakierto.

Toisella setillä tehtiin oikeastaan vaan 15-16 hyppyjä. 16 hypylle vippaus(?), mikä oli vaaaiiikeaa. Jali luki minun ohjaus yritykseni backlappina (kait, vitsit mä oon surkee näitten ohjauskuvioiden nimien kanssa) ja kiersi kauimman siivekkeen kautta eikä sen lähemmän, jolloin olisi ollut parempi lähestyminen kepeille. Raukka rysäytti kerran päin siivekettä kun yritti saada selvää mun ohjaushäsläyksestä eikä katsonut eteensä. Se ihan oikeasti on alkanut seuraamaan (valitettavankin) hyvin mun ohjausta. Pitäisi vaan sen oman järjen mukana eikä luottaisi niin sokeasti minuun. Ei jäänyt traumoja, eikä oikeasti jysäyttänyt pahan näköisesti, mutta sen verran kuitenkin, että siiveke kaatui. En oikein ymmärtänyt miten tämä olisi pitänyt  ohjata, mutta saatiin me muutaman kerran (tuurilla) onnistumaankin. Tämä olisi pitänyt saada videolle kun en yhtään hahmottanut mitä tein väärin. Tai no, vissiinkin husin liikaa sillä kädellä kun se olisi pitänyt pitää matalalla ja lähempänä omaa kroppaa. Noooh, harjoitusta harjoitusta, ei me ennen tätä olla tehty.
Jalmar sai ehkä uuden pikkusiskon!

6 kommenttia:

 1. Mulla ei valitettavasti ole antaa mitään poppakonsteja A:n ylösmenon korjaukseen. Lähtisin miettimään sitä sen kautta, miksi se välillä rysäyttää ja välillä ei - siis videota ja arvioivia silmiä. Että onko siellä kyse kiihdytyksestä, jarruttamisesta vai mistä. Namilla en ehkä lähtisi sitä ratkomaan juuri siksi, että se sotkee koko suoritusrytmin. Tarkoitushan olisi saada aikaan hillitty ja hallittu, mutta vauhdikas estesuoritus. Ylösmenokontaktitreenaaminen tuntuu olevan aika harvinaista ja työlästä ja aika moni menee herran haltuun -periaatteella, jos koira ei osu ylösmenolle. Mut siinä on ehkä kyse erilaisesta ongelmasta kuin tässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä mäkin olen miettinyt kun välillä menee ihan siististi, mutta en ole vielä keksinyt mitään yhteistä tekijää. Oon vähän puun ja kuoren välissä kun tietoisestikin olen vältellyt A:ta kun en halua sille yhtään epäonnistuneita ylösmenoja, mutta ongelmaa ei voi korjata tosiaan ilman toistoja ja sitä kautta syyn selvittämistä. Arghh. Mua ei haittais ollenkaan jos ongelma ois siinä ettei se nyt aina osu kontaktille, muttakun se sen tekniikka pahimmillaan on niin kamala että sitä on moni muukin kommentoinut että se vielä rikkoo itsensä jos noin jatkaa niin ei hirveästi ole tehnyt mielikään tehdä toistoja.

   Poista
  2. Hankalaa! Ymmärrän kyllä, että A:n teettäminen tuossa tilanteessa ei hirveästi houkuta, koska valitettavasti yksikin kerta voi tehdä pahaa jälkeä, jos kunnolla mäsäyttää, puhumattakaan kumulatiivisesta rasituksesta kropalle. Miten Jalille on opetettu A? Ootko miettinyt koko esteen opettamista uudestaan? Tai pelkän ylösmenon, kuten alla on vähän avattu? Mietin esim. juoksu-A-treenejä, joita monesti tehdään madalletulla esteellä, sillä ei pääse edes rysäyttämään samalla tavalla kuin täyskorkealla.

   Poista
  3. Ylösmenot ollaan "opetettu" herran haltuun- periaatteella. Eli niitä ei ole opetettu vaan luotettu siihen, että iso koira ne ottaa. Alasmenolle on sitten ihan 2o2o. Olen miettinyt ylösmenokontaktien opettamista kyllä ja luultavasti sitä kautta ehkä lähdenkin avaamaan ongelmaa kun vaan pääsen tekemään treenejä muutenkin kuin kerran viikossa viikkotreeneissä. Tuo madallettu A olisi kyllä luultavasti pelastus ja voisi toimia meidän tapauksessa, mutta tämän hetkisessä treenihallissa ei moista ole. Samaten olen miettinyt myös jonkinlaisia länkejä tai laatikkoperiaatetta, muttakun vaatisivat molemmat niitä toistoja joita en nyt pääse tekemään. Eikä tosiaan niitäkään löydy hallilta. Joten saa nähdä. Onneksi ei ole nyt niin päivän päälle kun ei muutenkaan päästä aksaradoille kun keinukin on vaiheessa.

   Poista
 2. Mullakaan ei periaatteessa oo ainakaan hyväks havaittuja vinkkejä mut kerron ees nää mitkä ei meillä toimi :D ja siis meillä ei oo ollu ongelmana mikään rysähtäminen aalle vaan ihan puhtaasti kontaktin yli hyppääminen, ollaan kokeiltu ponnaria, mut mitä kauempana/lähempänä se on niin ei vaikutusta, hyppää silti ja koska hyppää itelleen huonosta kohdasta saattaa rysähtää aalle. Seuraavaks kokeiltiin rytmin muutosta eli siis tihensin omia askelia, suhisin, lopuks jopa käännyin ympäri eli koiraa vastaan, toimi pari kertaa, mutta ei mitään pysyvää muutosta. Länkiä olen meijän hallille toivonu, mutta kun niitä ei alkanu kuulumaan ni alotin sitte ihan alusta tekemään Ronin oman tarjonnan kautta eli sen piti vaan tajuta tarjota kontaktia ja pikku hiljaa lisäsin siihen käskyn. Vauhditta onnistuu jo upeesti, mutta radan osana yleensä vauhti on niin kova ettei muista ottaa kontaktia kunnolla, ei sais vaatia liikoja liian pian vaan treenata erillään riittävän vahvaksi mutta kun ei malta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ponnari ollaan mekin testattu, ei toimi vaan nimenomaan hyppää vaan sieltä ponnarin takaa A:lle eikä rytmitä niinuin olisi tarkoitus. Rytmin muotos on myös check eikä toimi sekään. Länkiä haluaisin päästä testaamaan, mutta meidänkään tämän hetkisellä hallilla ei moisia ole.

   Ylösmenokontaktin tarjoamisen kautta ajattelin minäkin lähteä tätä nyt ehkä ratkaisemaan, mutta vaatisi että pääsisin sitä treenaamaan...

   Vaikeaa :D

   Poista

Kiitos kommentistasi!