07 marraskuuta 2014

Ikuisuusprojekti nouto

Meidän kapulatreenin vaiheet kutakuinkin:
  • Koira ei koskekaan kapulaan.
  • Koira katsoo kapulaa, koskee kapulaa, ottaa kapulan suuhunsa. Ällöttää kun kapula tippuu varpaille tai muuten kolahtelee ikävästi.
  • Koira nostaa kapulan, mutta tiputtaa heti suustaan. 
  • Koira nostaa kapulan ja pitää sekunnin, kaksi, kolme...
  • Koira nostaa kapulan, muttei siedä pätkääkään liikehäiriötä.
  • Koira nostaa kapulan, sietää jo jonkin verran häiriötä, tiputtaa käskystä.
  • Koira lähtee kapulan perään, nostaa kapulan ja jää paikalleen odottamaan irrotuskäskyä (tai juoksee iloisesti rallattaen ja kapulaa jäystäen ympäriinsä)
  • Koira nostaa kapulan, sietää häiriötä, mutta ei liiku kapula suussa pätkääkään (paitsi rallatellen ja kapulaa jäystäen). Jos käskytän esimerkiksi sivulle, tottelee käskyä kyllä mutta tiputtaa ensin kapulan.
Nyt näyttää tältä:
Onneksi on koira, joka jaksaa yrittää vaikkei heti onnistuisi. Videon lopussa yksi hyvä täyskäännös ihanan huonolla seuraamisella (ei tehnyt mieli nipottaa) ja pallon repimistä. En tiedä teistä, mutta mä tuun aina niin hyvälle tuulelle kun tuota koiraa seuraa <3

Tänne tuli kuin tulikin lunta!
Kriteerinä oli ainoastaan tulla "näkysälle" kapula suussa ja tiputtaa vasta käskystä "hyvä". Perusasentoa en vaatinut, enkä puuttunut huonoon perusasentoon kapula suussa. Samoin kapulan jäystämiset ja kapulan perään hyökkimiset ja muut pelleilyt jätin huomioimatta. Se on niin ehdollistunut edessä  kapulan hakemisessa vain siihen nostamiseen, ettei liikkuminen kapula suussa tahtonut onnistua. Välähti joskus, että mitäpä jos antaisin sen hakea kapulan selän takaa ja se sitten alkoikin tuottaa tulosta. Kun paljon harrastan perusasentoon hakeutumistreeniä näin, että palkkaan koiran taakse, käännän selän ja annan käskyttämättä koiran hakeutua perusasentoon. Luulen, että tästä oli apua. Tiputteli kapulaa nyt melko paljon, mutta luminen kapula taisi vähän ällöttää.

Katsotaan sitä luovutusta sitten myöhemmin/erikseen. Aika operantisti ja sheippaamalla tätä on nyt rakennettu, mutta tykkään kun koira saa itse miettiä ja se toimii Jalille ehkä parhaiten. Nämä "työnnä koiralle kapula suuhun ja pidä suuta kiinni ettei koira voi kapulaa tiputtaa" tavat eivät meille toimi enkä niitä halua kokeillakaan.





Eihän se osaa vielä:
  • Luovuttaa kapulaa käteen.
  • Tulla oikein perusasentoon, varsinkaan kun kapula pitäisi hakea edestä.
  • Odottaa lupaa kapulaa heitettäessä.
  • Nämä kaikki yhdistettynä eli lopullinen noutoliike.
Mutta nuohan ei ole mitenkään oleellisia.

Jos treenaisi useammin kuin kerran puolessa vuodessa niin tämä projekti saattaisi edistyä vähän nopeamminkin? Mutta hei, se ajatus kapula suussa perusasentoon tulemisesta on vihdoin edes muhimassa koiran päässä!

2 kommenttia:

  1. Ihana Jali, se tekee niin innolla ja ilosesti ^^ hienosti menee jo :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eikö! :) Kyllä se vielä joskus noutamaan saadaan :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!