27 kesäkuuta 2013

Sairaaksijalostettu paras ystävä?

Jos joku on jostain ihmeen syystä missannut ylen koiranjalostuksesta kertovan dokumentin "Sairaaksijalostettu paras ystävä" niin käykäähän katsomassa kyseinen pätkä Areenasta (enää 5 päivää katseluaikaa). Dokumentissa mainitaan myös dalmatialainen.


Kuva täältä
Koska dalmatialaisten uraattikiviongelma on kuitenkin noin helposti korjattavissa niin ois hienoa, että kasvattajat Suomessakin ottais tämän huomioon. Onneksi Suomeen on tuotu jo yksi LUA-dalmatialainen! Ehkä seuraava (mahdollinen) dalmatialainen tulee olemaan joku tämän koiran jälkeläinen? Ei toista uraattikivitapausta tähän taloon kiitos.

4 kommenttia:

  1. Tuliko Jalille siis virtsakivet "muuten vaan" eikä ruokavalion myötä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, mitenhän tän selittäis helpoiten. Niinku tuossa videolla mainitaan, niin kaikilla dalmatialaisilla on erilainen aineenvaihdunta (poikkeama geeneissä), jonka takia virtsaan erittyy liikaa virtsahappoa (=uraattia). Tämä siis altistaa uraattikivien muodustumiselle. Tietyt ruoka-aineet (=runsaasti puriinia sisältävät) lisää tätä uraatin erittymistä ennestään eli aiheuttaa vielä suuremman riskin virtsakivien muodostumiselle.

      Luultavasti ruokavalio siis laukasi virtsakivien synnyn, mutta Jalilla muodostuu näemmä virtsakiviä melko herkästi kun alle vuosikkaana alkoi jo oirehtimaan. Ruokavaliolla voi siis vaikuttaa kivien syntyyn ja monet syöttää dalmatialaisilleen vähäpuriinista ruokaa ennaltaehkäisevästikin.

      Poista
  2. Olisi kyllä kiva tietää tuosta pointterin sekoituksesta dalmatialaiseen enemmänkin, esimerkiksi sen vaikutuksista koiran käytökseen ja luonteeseen. Dalmatialainen on kuitenkin luonteeltaan melko ainutlaatuinen koira, joka ei omaa metsästysviettiä niin mua ainakin kiinnostaisi tietää risteytyksen muutkin vaikutukset, jos/kun niitä siis on. Olisi myös kiva tietää palaako vaiva kun sukupolvia ollaan menty tarpeeksi eteenpäin. Harmi, ettei missään olla taidettu paneutua tähän aiheeseen "kokonaan" tai en ole ainakaan huomannut. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tehty siis käsittääkseni ainoastaan yksi risteytys pointterin kanssa (vuonna 1973) ja siitä jatkettu siis risteyttämällä näitä pointterisekotuksia puhdasrotusiin. Jalostukseen valitaan ne pennut, joilla ei tota "uraattikivigeeniä" oo. Mä luulisin, että näitä risteytyksiä puhdasrotusten kanssa on tehty niin kauan, että se pointterin luonne ei lyö sieltä enää läpi. Tuolta osotteesta http://www.luadalmatians.com/ löytyy tietoa LUA-dalmatialaisista (eli juurikin näistä pointteriristeytyksistä) ja sen mukaan näiden risteytysten geenit on nykyään 99,98% samat kuin perusdalmatialaisella.

      Jos genetiikka on tuttua niin voisin selittää tarkemmin tuosta "palaako vaiva" kohdasta? Lyhyesti siis pentueisiin on mahdollista syntyä näitä pentuja, joilla on tämä "uraattikivigeeni", ellei tulevaisuudessa saada hävitettyä tätä geeniä kokonaan mikä käsittääkseni voi periaatteessa ainakin olla ihan mahdollista. Alko kiinnostaa sen verran enemmän itteänikin, että saatanpa kirjottaa aiheesta postauksenkin jossain vaiheessa missä selitän tarkemmin :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!