12 lokakuuta 2015

Haastetta ja syyskuvia

Olen ovela. Mulla on vastaamatta vielä yhteen Liebster Awards haasteeseen JA julkaisematta kuvia tästä syksyn ajalta. Joten teenpä siis postauksen, jossa vastaan näihin kysymyksiin JA julkaisen osan kuvista. Kylläpäs olen fiksu. Kaikki kuvat on samalta lenkiltä syyskuussa. Pojat pääsivät pitkästä aikaa vähän keskenään juoksentelemaan.

Haasteesta kiitos Army of Two :)

1. Mikä on parasta koiran omistamisessa?Se että joka päivä on kotona joku jolle sä oot tärkeä ja joka kiskoo sut lenkeille. Joka tarjoaa sulle myös haastetta niin paljon kuin haluaa haastetta itselleen asettaa (ja joskus vähän enemmänkin). Ja miksi koira eikä vaikka kissa niin yksinkertaisesti koska koira on seurallisempi ja koiralle omistaja merkitsee pääsääntöisesti kissaa enemmän. Niin ja tietty harrastusmahdollisuudet koiran kanssa.

2. Mitkä ovat koirasi parhaat ja huonommat puolet?
Mikähän siinä on, että huonoimmat puolet tulee ensimmäisenä mieleen. Jali on aavistuksen liian pidättyväinen/arka. Se on myös välillä kovinkin pehmeä ja muistaa ikävät asiat pitkään. Semmoinen tietty jääräpäisyys osaa myös välillä ärsyttää, sellainen tietynlainen "joojooo kyllä mää tiiän"-asenne.

Parhaita puolia. Ahneus. Kaikki kelpaa. Helppo motivoida, toimii pallo ja ruoka. Kun innostuu, niin innostuu täysillä. Rauhallisuus, ei ole (yleensä...) tuulispäänä siellä täällä ja tuolla. Huonoista puolistaan huolimatta melko helppo kaveri, jonka voi viedä melkein tilanteeseen kuin tilanteeseen ilman totaali flippausta. Vaikka jännittää niin asioista selvitään eikä mennä täysin lukkoon.
3. Jos nyt olisit ottamassa ensimmäistä koiraasi, päätyisitkö samaan rotuun? Miksi?Eli jos olettaisi, että elämäntilanne on tämä, mutta minulla ei olisi tätä koirakokemusta ja -tietoa mitä on koiran myötä kertynyt? Luultavasti kyllä. Ehkä miettisin hitusen tarkemmin koiran säänkestävyyttä eli turkki voisi olla se mitä saattaisin koiralta tässä tilanteessa kaivata ehkä enemmän.
4. Kuinka paljon ulkoilet koirasi kanssa päivittäin?Vaihtelee tosi paljon. Riippuu vähän mitä on päiväohjelmassa muuten. Treenipäivinä voi jäädä vain aamu- ja iltalenkkiin (15min-30min) ja lämmittely- ja jäähkälenkkeihin (~1h) treenin ohessa. Saatetaan tehdä päivälenkkinä ~1h-2h kierroksia, mutta joinain päivinä saattaa se päivälenkkikin jäädä ~30min. Joskus on lusmupäiviä kun ei vain jaksa tai kerkeä tai ulkona on niin kammottava ilma, ettei vain viitsi. Silloin yleensä puuhaillaan jotain aktivointitreeniä sitten sisällä ehkä vähän enemmän. Koira kyllä kestää nämä lusmupäivät hyvin.


5. Mitkä ovat olleet suurimmat haasteesi koirasi kanssa? 

Häiriöt ja hallinta. Mä vaan en oo aina niin kiva kuin muut koirat enkä mikään luontainen auktoriteetti. Muutenkin yhteisen sävelen löytäminen harrastuksissa on ollut välillä vaikeaa.
Ei harmita yhtään rajaus ei
6. Mikä on ollut suurin saavutuksesi koirasi kanssa?Se kun olen uskaltautunut tuon kanssa kisoihin ja selvinnyt hyvällä fiiliksellä hengissä. Kaikki kisat missä meidät on kantanut kisan läpi se me-henki. Kaikki treenit missä ympärillä on häiriötä ja siitä huolimatta koira (ja minä) toimii vapaanakin ihan superisti. Varmaankin ihan arkipäivää perus harrastuskoirille, mutta meille iso juttu.

7. Oliko sinulla kokemusta kyseisestä rodusta, ennen kuin otit koirasi? Meidän naapurissa oli dalmatiankoira narttu ja minulla sitten myöhemmin tämän nartun seropipentu. Ihana hymyileväinen tyttö, joka aina silloin tällöin kävi meidän pihalla meitä tervehtimässä ja sai onnellisuushepuleita :D


8. Millaiselle ihmiselle suosittelisit koirasi rotua?
Aktiiviselle, monipuolista seurakoiraa etsivälle. Dalmatiankoira on seurakoira kyllä, mutta ei missään nimessä perinteinen sohvafifi vaan vaatii myös tekemistä. Jonkun verran varsinkin nuoria uroksia etsii uusia koteja, mikä on harmi. Dalmatialaista miettivän on ymmärrettävä, että nämä osaavat olla hyvinkin aktiivisia, vilkkaita, iloisia häsliä, jotka osaavat myös koetella kärsivällisyyttä. Tai sitten eivät ole. Pitää olla valmis näkemään vaivaa koiran koulutuksen eteen, dalmatiankoira on iso ja vahva koira, jolta löytyy sitä omaa tahtoakin eikä ole aina mikään automaattisesti ajatuksella toimiva paimen. Kärsivällisyydellä ja johdonmukaisuudella pärjää pitkälle. Myös ihmiselle, joka etsii monipuolista harrastuskoiraa, haluaa haastaa itsensä, mutta jolle tärkeintä ei ole menestys ja valtava palkintokaappi.

9. Onko koirassasi jotain mitä haluaisit siinä muuttaa? Hmmm. On ja ei. Se on just hyvä tollasena, mutta toisaalta ois kiva kun se ois toisenlainen. En oikein tiedä mitä loppujen lopuksi sitten kuitenkaan muuttaisin. Jos siinä ois vähemmän sitä tai enemmän tätä niin se ei ois- Jali. Tyhjentävä vastaus, eikö :P10. Mitä koirasi syö?
Jalmar on tällä hetkellä raakaruualla/kotiruualla. Lyhyesti brotskua tai kalkkunaa, kananmunaa, rasvaa ja lisät.
11. Onko koirallasi ollut terveydellisiä ongelmia? Mitä? Jalilla on ollut rodulle tyypillisiä uraattikiviongelmia. Ne ollaan kuitenkin toivottavasti saatu ruokavaliolla kuriin! Muuten ei mitään suurempaa. Hotspottia ollut joku kesä ja nuo aukeavat korvanpäät sotkevat turhan usein seiniä ja vaivaavat (omistajaa lähinnä) erityisesti talvisin.

Kivoja kysymyksiä! Jos olette säästynyt haasteelta tai muuten haluatte vastailla uusiin kysymyksiin niin voisin haastaa kaikki halukkaat vastaamaan näihin samoihin kysymyksiin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!