11 kesäkuuta 2016

Kerta kiellon päälle

Joo ei pitänyt koskea rallytokoon hetkeen vaan niin me taas oltiin kisoissa. Meitä on vähän houkuteltu voi-luokkalaisiksi sekä pm-, että sm-kisoihin ja kun voi-luokka oli yhden tuloksen päässä niin ajattelin, että haetaan nyt se RTK2 ainakin ja katsotaan onko mitään mahdollisuutta treenata voittajaluokkaa mitenkään kisakuntoon.

Ajeltiin siis Kokkolaan kisoihin, jossa tuomarina Anna Klingenberg. Kisat järjestettiin ulkona hiekkakentällä. Kisarata oli tosi helppo ja hyvin meille sopiva. Melko paljon eri käännöksiä, mutta ne me osataan kyllä ja eteentuloja vain yhdellä kyltillä. Ei houkutusta, ei hyppyä, ei juoksuosuuksia ja vain yksi pujottelu ja sekin yhteen suuntaan. Oltiin suoritusvuorossa toisina, jota vähän panikoin. Rataantutustumisen jälkeen päätin lähteä käymään vielä äkkiä vessassa (joo o...). Kun tulin takaisin, oli ensimmäinen koirakko jo melkein puolivälissä rataa. Äkkiä juoksin hakemaan koiran autosta ja yritin siinä jotain virittelyn tapaista tehdä. Jali haisteli maata, hylkäsi THE pallon hajujen perässä ja oli muissa maailmoissa. Palkkailin siinä muutamat perusasentoon tulot, mutta tiesin, että nyt ei ole meidän päivä, ei minkäänlaista aktiivisuudenhäivääkään koiran puolelta vaan jouduin kaikki kerjätä koiralta olemalla itse aktiivinen. Käytiin kyllä lämppäämässä, mutta vein koiran suoraan sen jälkeen autoon, olisi pitänyt antaa siinä tutustua jo vähän hajuihin ja kenttään...

Sain Jalin kuitenkin lähtökyltille ongelmitta, vaan kun otin hihnan pois ja tuomari antoi lähtöluvan, oli koiran huomio ihan toisaalla. Odotin, josko palauttaisi kontaktin ennenkuin lähden, kyllä tuntui pitkältä ajalta. "Apua, nyt se ei oo yhtään hereillä! Äh, taas se jumittaa nää istumiset, mikä sitä vaivaa! Iiiik, nyt just tuolla otetaan meistä kuvia ja Jali vaan haahuilee ja haistelee maata. Mitähän kaikki ajattelee... Pitäiskö keskeyttää kun toinen vaan haistelee, ei tästä tuu mitään!? Ääääää, mitämääteen et saan sen kuulolle, Jali kiiilttiiii?! Hih, taas se kiersi kyltin, tää alkaa olla jo huvittavaa! Olkoon, ei uusita enää. Heh, ei se osaa enää ees perusasentoa. Äh, ei tästä mitään tuu, tuskin selvitään radan loppuun asti tuloksen kanssa..." Huh, kuinka paljon yhden rallyradan aikana kerkeää ajatella.

Kisakuvista kiitos Satu Vanhanen :) En ymmärrä miten onnistun aina näyttämään niin jäykältä ja vakavalta näissä seuraamiskuvissa :D
Kui hiano Jali! <3
 

Pistevähennyksiä seuraavasti:
 • 2. puutteellinen yhteistyö -1p
  • istu-seiso-kierrä koiran ympäri
  • Olisinko joutunut houkutella taas istumaan vai tuliko taas seisomisesta, jossa pomppas käteen?
 • 3. uusi -3p, väärin suoritettu tehtävä -10p
  • saksalainen
  • Tarvitseeko edes sanoa? Voi Jali kulta, kun saksalaiseen ei kuulu sitä kyltin kiertoa :D En viitsinyt uusia toista kertaa, niin tomerana se sen molemmilla kerroilla kiersi vaikka kuinka yritin välttää. Mitä ollaan kylttien kanssa päästy tekemään, niin kyllä tää toimii kun Jali on messissä, mutta tekee näitä aivopieruja aina kun on omissa ajatuksissaan. Ai mitä mun piti tehä? Hei jee, tääl on tää kyltti, tätä se varmaa meinas!
 • 5. uusi -3p, koskettaa tai nuuskii kylttiä -1p, puutteellinen yhteistyö -1p
  • koira eteen- oikealta sivulle
  • Eteentuloa ollaan for real harjoteltu (eipä me mitään muuta rallya ollakaan treenattu), mutta Jali oli niin kuutamolla ja omissa hajumaailmoissaan, ettei toivettakaan, että olisi onnistunut. Uusintakin tuntui ihan hirveältä, selvittiin minusta yllättävän pienillä pistevähennyksiltä kun itsellä oli jo tässä vaiheessa ajatus, että se oli sitten siinä. Yritin ottaa koiran rauhassa uusintaan, mutta toinen vaan haisteli maata, tuli lopulta sivulle, muttei istunut ja oli ihan blaaaaaah.
 • 10. puutteellinen yhteistyö -1p
  • 360 astetta oikeaan
  • En ole varma mistä pistevähennys, olisiko jotain haahuillut?
 • 13. puutteellinen yhteistyö -1p
  • Liikkeestä maahan
  • En tästäkään näin jälkikäteen osaa sanoa?
Pisteitä kertyi kuitenkin kasaan yhteensä 79/100p eli AVOHYV ja RTK2!
Alkurata oli oikeasti ihan kamala. Jali ei ollut yhtään kuulolla, enkä saanut sitä mitenkään heräämään. Uusinnoissa yritin odottaa rauhassa, että saan koiran mukaan, mutta kun ei siitä mitään tullut niin mentiin vaan. Se oli ihan matkalaukku ja laama koko koira. Seuraamiskäskykään ei saanut aikaan mitään ryhdistäytymistä, oli kuin ei olisi sitä koskaan kuullutkaan. Toivon, että radasta olisi videota, järjestäjien videokamera oli käsittääkseni kuvaamassa ja ne on ennenkin tullut jälkikäteen nettiin nähtäville. Tekisi mieli analysoida vähän omaa käskemistä ja ohjaamista.

5. kyltin jälkeen se oikeastaan jostain syystä alkoi jo vähän petrata ja loppurata oli oikeastaan ihan sujuva. Heti radan jälkeen se olikin ihan toisella mielialalla ja kun sivussa vähän temputin niin oli jälleen oma ihana aktiivinen itsensä. Syytän alun sekoilusta huonoa virittelyäkin, mutta silti pohdin oisko se kuitenkin mun jännityksestäkin ottanut kisaradalla nokkiinsa? Kun tuon 5. kyltin jälkeen itse olin jo heittänyt oikeastaan toiveet tuloksesta ja sen jälkeen se sitten alkoikin parantaa? Mun oma itsevarmuus "me osataan kyllä" on kyllä selkeästi laskenut ja se taitaa näkyä kehässä, lipsun taas ihan liikaa siihen houkutteluun ja ajattelen ihan liikaa mitä muut meistä ajattelee kun pitäisi vaan pysyä siinä omassa kuplassa. On vaan niin turhauttavaa olla taas se "kyllä se kotona osaa". Tämäkin rata olisi ollut kuin meille tehty. En tiedä, spekulointia spekulointia.

Kyllä se voittajaluokka on vielä hyyyyyyyvin kaukana edessä. En halua enää kerätä lisää pisteitä puutteellisesta yhteistyöstä...

Suorituksen jälkeen Jali pääsi treffaamaan Satun Paavoa. Siitä lissää myöhemmin :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!