JaliRotu: DalmatiankoiraLonkat: B/B
Virallinen nimi: Marnellin Keep On RunningKyynärät:0/0
Sukupuoli: uros
Syntymäaika: 16.9.2011
i: Marnellin Who Is Who
e: Marnellin Golden Abby
Selkäranka
VA0 normaali
SP0 puhdas (rajatapaus)
LTV0 normaali
Agility maxi1- 
Rallytoko RTK1, RTK2, RTK3
Toko 2x ALO1
Nose Work, 1-luokan hajutesti HYV
AD-koe suoritettu
Mejä  2 x AVO1
Puolikuuro.
Todettu uraattikiviä ensimmäistä 
kertaa alle vuoden ikäisenä.

Toimintakyky +1b Kohtuullisen pieni
Terävyys +1b Koira joka ei osoita lainkaan terävyyttä
Puolustushalu +1 Pieni
Taisteluhalu -1 Pieni
Hermorakenne +1b Hermostunein pyrkimyksin
Temperamentti +2 Kohtuullisen vilkas
Kovuus +1 Hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +2a Luoksepäästäväaavistuksen pidättyväinen
Laukauspelottomuus ++ Laukauskokematon
+110 pistettä

Luonteesta

Nyt kun tätä koiraa on tuijotellu vähän pidempään niin voisin yrittää kirjotella vähän enemmänkin luonteesta.

Jali on opettanu mulle ihan hirveesti ja opiskelu jatkuu edelleen. Se ei  ehkä oo mikään kaikista helpoin ja mä oon välillä sen kans vähän sormi suussa. Jali on pikkuhölmö epävarma, herkkis, pehmis, arkajalka, ehkä enemmän tai vähemmän ääniherkkä. Eikai sitä näin lyhyesti voi muuten kuvailla. Joissain asioissa Jali on jokseenkin pehmeä ja hakee ja saa hirveesti turvaa musta. Uudet asiat on aluks vähän jänniä, mutta kun toteaa asian vaarattomaksi niin on ok. Arastelee joitain ihmisiä, näyttelyissä/mätsäreissä väistää lähes poikkeuksetta tuomaria. Mitään ongelmaa ei ole olla täpötäydessä bussissa tai liikkua vilkkaalla kadulla (tästä meitä itseasiassa viime keskusta pyrähyksellä kehuttiin), mutta jos joku tulee yllättäin tutustumaan (kumartuu ylle käsi eellä koiran päätä kohti) niin ottaa kyllä etäisyyttä. Pelkopurija tämä ei kuitenkaan onneksi ole vaan ennemmin väistää. Jos Jali saa ite tutustua niin siitä saa kyllä äkkiä hyvän kaverin, se vaan on välillä vähän hitaasti lämpeävä.

Kaikesta huolimatta melko helppo arjessa. Ei eroahdistusta, helppo pitää vapaana, helppo ottaa mukaan minne vain. Tulee toimeen hyvin muitten koirien kanssa, sekä urosten että narttujen, eikä ole riidanhaastaja. Yleensä pyrkii ennemmin tilanteesta pois kuin ottaa osaa tappeluun, tässäkin tulee yleensä mun ensimmäisenä mun jalkoihin jos tilanne ei miellytä. On vähän semmonen mammanpoika. Jotkut nartut on toki ylitsepääsemättömän ihania (ja leikatut urokset!), mutta minkäs sitä uros vieteilleen voi.

Harrastuspilkku

Vaikka en koiraa varsinaisesti harrastuksia ajatellen ottanut, on uteliaisuus kuitenkin meidät koiraharrastusten pariin vienyt ja imaissut mukaansa. Kisattu ollaan agilityssä, tokossa, rally-tokossa ja nose workissa. Enemmän tai vähemmän aktiivisesti treenataan nykyään kolmea viimeistä, agility on jäänyt unholaan osin olosuhteiden pakostakin.
Kun yhteisymmärrykseen päästiin (mun tilitystä asiasta löytyy kyllä blogin puolelta vaikka millä mitalla vanhemmista postauksista) niin treenatessa Jali on ihan hirmu kiva. Helppo motivoida, lelut (myös kuollut lelu) ja namit toimii molemmat, samoin kuin yllättäin mun kehutkin aika hyvin. Löytyy saalisviettiä ja mun mielestä taistelutahtoakin ihan kivasti. Kestää hyvin toistoja kunhan asian muistaa pitää tarpeeksi mielenkiintosena. Tekee nykyään hirmu kivalla vireellä, eikä oo enää ihan niin häiriöherkkäkään mitä nuorempana. Vaikeuksien kautta voittoon, kyllä me vielä kaikille näytetään :)

Jalin CV

Perustottelevaisuuskurssi (Taitavat tassut), klik
Agility, alkeet (JAT), klik
Agility, jatko 1 (JAT)x2, klik
Tottelevaisuusseminaari 20.4.13, Jyväskylä klik
Agility, jatko 2 (JAT)
Agility, möllit (JAT)
Agility (Kokkolan koirakilta)
Agility, Seppo Savikko, Jyväskylä, klik
Etoelävän tokoviikonloppu, Jyväskylä, klik
Etoelävän Häiriöt ja hallinta kurssi, Jyväskylä
Toko, Riitta Korri, Helsinki 1/2, klik
Toko, Riitta Korri, Helsinki 2/2, klik
Toko, Riitta Kivimäki, Längelmäki klik

Jalista sanottua:

"Olipa ilkeen näkönen koira!"
"Se on aika energinen" (ohikulkija)
"Onpa se rauhallinen"
"Ootpa sä koriste!"
"Äiti, kato miten likanen koira!" (Pikkutyttö)
"Onpa sillä nätti pilkutus"
"Onpa sillä paljon pilkkuja!"
"Onpa sillä hyvä rakenne" (koirapuistossa)
"Ootpa sä valloittava!"
"Voi ku sulla on niin surulliset silmät" (mätsäreissä)
"Onpa se upea"
"Hei mä tunnen ton!" (mulle tuntematon pikkulapsi)
"Sen häntä on hetiku ruoska"
"Hei, missäs ne 100 muuta on?" (ja tän eri variaatiot...)
"Onpa se kaunis, en oo koskaan nähny noin kaunista dalmatialaista. Onhan se ihan dalmatialainen?"
"Tuo taitaa olla niitä Kroatian koiria" (ohikulkeva mies)
"Onpa se harvinaisen fiksun oloinen dalmatialaiseksi" (fyssari)
"Ooooi, onpas se söpö!"
"Noi on niitä koiria mitä paloasemilla käytetään" (pikkupoika toiselle)
"Kato äiti, talmatian-oikeakoira!!"
"Onko se labradorinnoutaja?" (vaellusreissulla)
"Ai se on dalmatialainen. Miten se on noin iso?"
"Uskomatonta. En oo pitkään aikaan nähnyt noin hyvin koulutettua koiraa!" (naapuri joka näki meidän tekevän pihalla vähän tokoa kun luulin olevani yksin)

2 kommenttia:

 1. Hei.Luin Jalin virtsakivi ongelmasta,kun minun koirani 2.2kg chihauhau leikattiin noin 2kk:tta sitten ja meillä leikkaus maksoi yli 2500€.En kokenut että olisimme saaneet tarpeeksi tietoa ylipäätään olen hieman pettynyt koko operaatioon ja kohteluun.. Penni virtsasi normaalisti, mutta 1,5vuorokaudessa tila heikkeni hengenvaaralliseksi,virtsak.oli tukkinut virtsaputken. Nyt tänään huomasin ettei virtsaaminen ole normaalia vaan tiputtelua eli olen aivan paniikissa jos tämä ei ilman leikkausta hoidu.Meille ei mainittukaan mistään lääkkeistä. Luin,että jollain leikkaus ja Kaikki siihen liittyvä oli maksanut alle 500€.Joten aion ottaa selvää itse asioista, koska selvästikään emme sitä saaneet.toivomme Jalille kaikkea hyvää ja ennen kaikkea terveyttä😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Ikävä vaiva, toivottavasti teillekin löytyy apu! Hurjan kallis leikkaus kyllä.

   Ensimmäiseksi kannattaa selvittää mistä virtsakivistä teidän tapauksessa on kyse, ne kun syntyvät eri tavalla ja näin ollen niitä hoidetaan myös eri tavalla. Jalin virtsakivet oli ammoniumuraattikiviä ja hoito vastaa vähän ihmisten kihdin hoitoa. Kaikki virtsakiviongelmat käsittääkseni vaatii vähän omanlaisensa ruokavalionsa? Enkä tiedä onko muihin virtsakiviin miten lääkitystä. Kannattaa tosiaan ottaa asioista itsekin selvää, ainakin näistä dallujen uraattikivistä tuntuu eläinlääkäreillä olevan hyvin hajanaista tietoa... Virtsatietä voi kai yrittää myös katetroida auki, mutta mahtaakohan tuottaa pieni koko ongelmansa ja sen takia ehkä suoraan leikattu?

   Terveempää uutta vuotta myös sinne, toivottavasti saatte ongelman kuriin! 😊

   Poista

Kiitos kommentistasi!