18 heinäkuuta 2014

Ensimmäinen virallinen: Agilitykisat!

Onko mulla nyt oikea harrastuskoira kun ollaan kerta korkattu viralliset kisat? ;)

Instagram seuraajat ehkä huomasivatkin, että olin ilmoittanut meidät maanantaina extempore Lapuan "Lakeuren avoomiin agilitykisoihin" hyppyradalle. Kisat olivat siis eilen torstaina. Kisojen ilmottautuminen oli monella tapaa normaalista poikkeava, koska ilmoittautua olisi pystynyt myös paikan päällä ja kyseiset radat oli myös mahdollista suorittaa halutessaan epävirallisesti eli mölli-ratana.

Tykkäsin paikasta ja järjestelyistä kyllä tosi paljon. Paikalla oli kaksi vierekkäistä, aidattua (osa syy miksi uskaltauduin ulkokisoihin) kivituhkapohjaista kenttää. Lisäksi erittäin hyvät lämppälenkkimaastot. Toiselle kentälle oli hahmoteltu valmiiksi jo hyppyrata, joten hyppyrata pääsi alkamaan hyvin nopeaa agiradan jälkeen ja muutenkin järjestelyt oli hyvin sujuvat.

Kaveri lähti mukaan ja toimitti kuvaajan virkaa. Ei jännittänytkään ollenkaan niin paljon kun pystyi jutella kaverin kanssa ihan muista asioista. Sen lisäksi Jali oli kisapaikalla ihan superlunkisti joten totesin, että mitä syytä tässä on panikoimaan. Siitäkin huolimatta, että olin unohtanut agilitykenkäni eteiseen (onneksi olin laittanut jalkaan lenkkarit enkä mitään heppoisia kesäkenkiä!) ja myöhästyin minuutilla rataantutustumisesta.

Tuomarina oli Hilpi Yli-Jaskari. Rata oli meille hyvinkin sopiva; helppo, suoraviivainen, menevä, paljon irtoamisia putkeen. Ainoastaan keppejä pelkäsin, sillä sinne tultiin vauhdilla putken kautta.

Ja keppisekoilustahan me se hylky haettiin. Ensin tuntui, ettei löytänyt keppejä vaan haki niitä ihan väärästä suunnasta, mistä ilmeisesti saatiin kielto. Jälkeenpäin katsottuna eihän sieltä hypyltä ihan suora linja tainnut kepeille ollakaan. En videolta kuule missä vaiheessa käskytin kepeille, mutta muistaakseni yritin ainakin huudella keppi-käskyä aikaisessa vaiheessa ja ajattelin antaa koiran hakea kepit itse. Noh, olisinhan minä voinut silti vaikka ohjata niille kepeille... Kun koira kepit huomaa niin hakee väärään väliin, siinä hyöritään ja pyöritään ja menen käpälöimään koiraa (minkä hokasin jo radalla, että mitä ihmettä sä teet ja olin varma, että se oli jo hylsy), mutta päästään onnistuneesti siitä lopulta kepeille.

Kepit oli mun mielestä pikkasen tahmeat ja jätti viimeisen välin pujottelematta. Kun sivusilmällä huomasin, että tuomari siitä nostikin vaan käden virheen merkiksi (ei oltukaan saatu hylsyä) niin sitä yritin siinä korjata, mutta lähtikin pujottelemaan väärään suuntaan eikä tainnut sitten lopulta mennä sitä vikaa väliä. En halunnut jäädä kuitenkaan jankkaamaan tai ottaa keppejä uudestaan. Eikö se olisi ollut hylsy vaikka oltaisiin otettu kepit uudestaan alusta? Tai jos olisin saanut korjattua sen vielä siitä viimeisestä välistä, oltaisiinko selvitty 10vp? Olen vielä ihan pihalla tästä keppien virhepistesysteemeistä.

Keppien jälkeinen hyppy muurille vähän valui (olin vähän ehkä sekaisin vielä noista kepeistä), mutta muuten olin ihan supertyytyväinen menoon! Tiesinkin, että kepit ei ole vielä 100% varmat ja odotinkin, että sieltä voidaan se hylsy saada. Mutta oikeastaan olen noihin keppeihinkin ihan tyytyväinen sillä eka virhe meni osin kyllä minunkin piikkiin ja haki kuitenkin toisella yrittämällä hienosti keppien alun. Tuo viimeisen välin pujottelematta jättäminen on vielä valitettavan yleinen virhe meillä ja se vaatii vaan treeniä ja toistoja.

Ihanneaika oli muuten 44s ja mitä videolta laskeskelin niin meillä kului rataan keppisekoiluineen noin 36s eli reilusti oltaisiin puhtaalla radalla alitettu ihanneaika.

Jali irtosi ja haki esteet tosi kivasti, jäi lähtöön ihan ongelmitta ja keskittyi ihan täydellisesti. Minä en sekoillut sen kummemmin vaan ihan sujuvasti päästiin radan loppuun. Ja vitsit meillä oli kivaa ja vitsit oli kiva päästä radalle! Ei ollut minusta hirvittävän kaukana se nollakaan kun vähän olisin tarkemmin kepit ohjannut. Ensimmäisiksi kisoiksi minusta oikein mainio rata :)

Ai miten oli kivaa! Millon pääsee uudestaan!?!

11 kommenttia:

 1. Jee, onnea kisauran aloituksesta!

  Kepit saa aina aloittaa uudelleen alusta!

  Kieltoja tulee, jos aloittaa pujottelun väärin ja niitä voi sitten saada niin monta kuin väärin aloituksia tulee.
  Keskellä keppejä, jos tulee virhe niin niitä saa vaan yhden kappaleen vaikka tulisi monta virhettä.

  Jokainen keppiväli pitää pujotella, joten jos kepit menee muuten oikein ja viimeinen väli jää pujottelematta niin voi korjata vain sen vikan ja jatkaa matkaa.

  En saa teidän videolta selvää virheistä. Tuomari nostaa yhden kiellon ja sen jälkeen korjaat niin tuomari antaa minusta virheen, mutta en tiedä mistä? Saattoiko olla kosketus koiraan? Ja sitten lopussa nostaa taas käden virheen merkiksi siitä viimeisen kepin ohittamisesta ja sitten myöhemmin ristii kädet hylkäyksestä kun ette korjanneet keppejä oikein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos selvennyksestä! Entä jos se viimeistä väliä korjatessa pujottelee muitakin välejä? Vai onko sillä väliä mitä muuta se tekee kunhan se menee sen vikan välin? Eli oltaisiinko me siis saatu 15vp jos olisin saanut sen korjauksella menemään sen oikean välin? Mä ymmärsin että se toinen virhe tuli nimenomaan siitä kosketuksesta koiraan. Tiedämpä sitten tulevaisuudessa että kannattaa se vika väli aina korjata :)

   Poista
 2. siitä se lähtee, vauhdikasta menoa :)

  VastaaPoista
 3. Vau :) hienoa menoa, Jali on nopea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kai se on uskottava että se on nopea kun kaikki sitä toitottaa ;D

   Poista
 4. Vau, paaaaaljon onnea kisauran korkkauksesta! :) Hienon näköistä menoa!

  VastaaPoista
 5. Hylkääminen
   ohjaaja tai koira kaataa tai rikkoo esteen siten, ettei estettä voi suorittaa oikein
   estesuoritus tulee päättää oikein, muuten suoritus hylätään seuraavalla esteellä
   koira pujottelee takaisinpäin enemmän kuin kaksi keppiväliä


  Agilityliitto -> säännöstö -> tuomarin ohje -> sivu 19 :D

  Mutta kuten jo facessa sanoin ni upeeta menoa, nähäänkö seuraavissa jyväskylän kisoissa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.agilityliitto.fi/wordpress/wp-content/uploads/2013/07/SAGI_B1_Agilitytuomarin-ohje_20130305_Final_p%C3%A4ivitetty.pdf

   Poista
  2. Voipi olla että nähdäänkin, katsotaan katsotaan ;) Mä panikoin kyllä kotikisoissa varmaan miljoona kertaa enemmän :D

   Ja kiitos tuosta sääntölinkistä, oon joskus moista yrittänyt etsiäkin! Opimpa uutena myös mm. sen että pituuden kulmakeppien kaatumisesta ei tulekaan virhettä, ohhoh.

   Poista

Kiitos kommentistasi!