30 syyskuuta 2014

Savikon Sepon opeissa

Käytiin pyörähtämässä viime viikonloppuna tosiaan Jyväskylässä ja osallistuttiin Seppo Savikon koulutukseen.Tämä oli meidän ensimmäinen ulkopuolisen kouluttajan järjestämä koulutus ja ihan jäi positiivinen kuva treenin jälkeen. Ei mitään järisyttävää, mutta ehdottomasti hyödyllistä jäi käteen. Seppo oli varsin mukava kouluttaja, ei tullut itselle missään vaiheessa "apua, en mä osaa"-oloa tai turhautumista.

Opittiin esimerkiksi se, että minä en itse asiassa olekaan välttämättä ihan toivoton ohjaamaan vaan se on koira, joka ei vaan reagoi kuten bortsut. Olen aina tuupannut omaksi syyksi jos koira valuu vaikka itse asiassa saattaa olla syytä ihan siinä että noh, Jali ei ole mikään kaikista ketterin ja näppärin kääntymään. Toisekseen opin sen, että mun pitää tuolle opettaa kääntymistä kun se kokoaa itsensä niin huonosti hypyille (iso koira, hypyille kokoaminen ja kääntyminen vaatii koiralta enemmän, mieluummin vetää vauhdilla) ja sen takia tahtoo vetää kaikki pitkäksi eikä tule niihin tiukempiin käännöksiin. Tuntui tosin, että Jali kääntyi hitusen normaaliakin jäykemmin. Luulen, että poika on jumissa, kiitos liukkaan laminaattilattian ja siskon pennen, jonka kanssa on pakko riehua sisällä jos joku ei ole komentamassa. Ja sen, etten ole samallalailla kerennyt koiraa venytellä ja jumpata. HYI minua!

Tehtiin kahdessa pätkässä ja noilla helpommilla, punaisilla numeroilla. Eka pätkä jankattiin väliä 1-4. Tai lähinnä tuota kolmoshyppyä. Jännää oli sekin, että Seppo ei missään vaiheessa ehdottanut tai kertonut mikä ohjaus pitäisi tehdä vaan itse sai ohjauksen valita ja sitä sitten alettiin hioa. Kakkoselle linjasin (tjt sinne päin) ja kolmoselle sitten jonkinlainen valssi kai? Kakkoselta sain sen rintamasuunnalla ohjattua parit kerrat putkeen kun ennakoin liikaa 3 hypyn käännöstä, mutta muuten ihan ok. Kolmoselle piti muistaa pysäyttää oma liike(!) ja vaihtaa ohjaavaa kättä ja lähteä liikkeelle vasta kun koira oli laskeutunut hypyltä. Pysäytys toimii koiralle vahvana signaalina, että liikesuunta vaihtuu! Järkevää, mutta vaikeaa oli kun tahtoi niin helposti hätäillä. En ollut ihan täysin tyytyväinen, koira valui mielestäni (Jaliksikin) liikaa vaikka oli siellä ihan onnistuneitakin. Jälkeenpäin mietin, että Jalille olisi voinut olla toimiva se mitä jotkut tähän kohtaan teki eli että koira kiertääkin putkelle tuon kauimmaisen siivekkeen kautta eikä tarvitse siis kääntyä niin tiukasti. Mutta ei me semmosia osata eikä mulla ole mitään kuvaa mikä ohjaus se on :D  Vedettiin myös yksi setti loppuun esteet 1-9 ja tarkoitus oli jatkaa pidemmällekin, mutta unohdin miten rata jatkuu.

Kuva liittyy aiheeseen ehkä ei mitenkään,
mut haittaaksse
Tauon jälkeen jatkettiin ja keskityttiin pätkään 9-12. Tuo 11-12 väli oli hankala ja siihen pohdittiin Sepon kanssa vaihtoehtoja. Kun Jali ei tosiaan koonnut itseään hypylle ja tuo 11-12 väli oli aivan liian tiukka Jalille. Koira ei vain pystynyt kääntymään niin tiukasti ja hyppäsi siis selän takaa 12 hypyn väärin päin. Taisin pari kertaa saada koiran menemään hypyn oikein päin, mutta hankalaa oli. Tätä aletaan treenaamaan eli hypyille kokoamista ja ettei aina tarvitse roiskia hyppyjä vauhdilla yli. Sinäänsä ei ihme, ettei koira sitä osaa kun ollaan tehty lähinnä "rallattele suoraviivaisesti eteenpäin" tyyppisiä ratoja, ilman moisia kikkailuja ja käännöksiä ja koira on saanut palkan siitä kun etenee. Näitä käännöksiä pystyn onneksi treenata jotenkuten myös omalla "kentällä" eli kahdella hyppyesteellä. Katsotaan mitä saadaan aikaiseksi. En sinäänsä ota stressiä, ykkösen radoista tullaan selviämään kyllä, ei Jali mikään (kakkos)/kolmosluokan koira tule koskaan olemaan eikä tarvitsekaan.

Sen verran näin muuten, että A:n kontaktit oli sairaan hienot! Vaikka niitä ollaan treenattu viimeksi öhm, ties kuinka kauan sitten?! Ei mielestäni jysäyttänyt ylösmenoakaan ihan järkyttävästi ja otti joka kerta kivasti kontaktit. Kerran valui hiukan kontaktilta yli, mutta ihan vaan siksi, että tuli niin vauhdilla. Ja yritti kyllä pysäyttää, muttei vaan pystynyt. Hieno mies! Minä olin unohtanut totaalisesti mikä on vapautuskäsky kontakteilta, mutta luulen vähän, että se on ihan sama mitä minä sanon niin Jali jatkaa sieltä kyllä liikettä :D Enkä välttämättä näe tästä haittaakaan kun enhän minä siellä radalla koiralle kontaktilla turhia huutele kuin että nyt lähdetään? Jos joku perustelee minulle miksi on ehdottoman tärkeää, että koira lähtee kontaktilta vain vapautussanalla eikä kun huutelen "mitä sattuu" niin ryhdistäydyn asiassa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!