02 syyskuuta 2015

Nenähommii

Viii laik it veriveri mats!

Tilasin joku aika sitten vihdoin ja viimein noseworkissa käytettävää eucalyptus hajua. Mistä mä tykkään Nose Workissa on, että sitä voi oikeasti tehdä ihan milloin vain ja ihan missä vain. Ja ihan minkälainen koira tahansa! Ei haittaa vaikka koira on saikulla, sillä on D-lonkat ja 1/2 kyynärät... Ei tarvitse lämmitellä ja jäähdytellä koiraa vaan voi ryhtyä suoraan hommiin kun tuntuu siltä. Ja treenaaminen on ihanan helppoa ja nopeaa.
Mitä se Nose Work oikeen on? Lukaise täältä, jos ei sano mitään.

Tarvitset:
 • Eukalyptus-hajua
 • Huopatassuja, vanupuikkoja...
Ihanan yksinkertaista!

Oman hajupulloni tilasin täältä. Yksi pullo maksaa noin 7,90e eli ei todellakaan kaada budjettia ja yksi pullo on hyvin riittoisa. Mikä tahansa muukin haju käy ellei ole kiinnostunut mahdollisesti koskaan kisaamaan. Sanonpa vaan sääntöjä lueskelleena, että kisakynnys kuulostaa hyyyvin matalalta, mikä on vain äärimmäisen hyvä juttu. Joko sanoin, että nenäily sopii kyllä valehtelematta varmasti jokaiselle koiralle?

Haju (yksi tippa) on helpoin tiputtaa huopatassun (levystä leikattava pala on hyvä ja halpa) päälle. Liimapinnan ansiosta sitä on helppo piilottaa erilaisille pinnoille. Vanupuikkokin (katkaise toki ja käytä vaan yhtä päätä) kelpaa, mutta sen kiinnittämiseen tarvitsee jo jotain teippiä. Yhdessä vaiheessa käytin myös kangasteippiä. En tiedä kuinka tarkkoja muut ovat sen kanssa, ettei hajunlähteitä kosketa käsin vaan vaikka pinseteillä, mutta itse en ole hirveästi varonut. Tai alussa kyllä, mutta sitten en jaksanut panostaa kun meni muka liian vaikeaksi. Ainahan sitä voi miettiä, että etsivätkö koirat nyt minun ja eukalyptuksen yhdistelmähajua, mutta ei ole niin vakavaa.

Hajun opettamiseen on käsittääkseni monia tapoja. Me ei olla käyty mitään kursseja, joten selvittelin asiaa kuuklettelemalla eli ei mitään käsitystä miten "oikea" tämä meidän tapa treenata on. Yritin aloittaa ensin laatikkoetsinnällä. Eli laatikoita, joissa yhdessä on haju ja palkitaan kun koira haistelee oikeaa laatikkoa. Vähän tähän tyyliin. Testikoirina Alma ja Jali ja Laku ainakun sattui olemaan oikeaan aikaan paikalla.

Jali ei tajunnut laatikkotreeniä. Kävi syömässä kyllä namit, muttei käyttänyt missään vaiheessa pätkääkään nenäänsä. Sen kanssa on laatikon avulla sheippailtu erinäisiä asioita, joten kun aloin jättää nameja pois, haistelun sijaan se alkoi tarjoilla laatikkojen läimimistä, suuhun ottamista ja mitä kaikkea. En tiedä olisiko alkanut toimia kun oltaisiin vain sinnikkäästi jatkettu ja kenties namitettu pidempään, mutta jotenkin tuntui, ettei tämä keino toimi Jalille. Ei tajunnut Lakukaan, mutta sille tuli tehtyä niin vähän toistoja muutenkin.

Alma sen sijaan. Alma the luonnonlahjakkuus alkoi jo ensimmäisessä treenissä käydä laatikoita haistelemalla läpi ja pian sai jättää namit kokonaan pois. Silti Almu kävi laatikot haistelemalla läpi ja reagoi oikeaan laatikkoon. Almalle tämä tapa selkeästi toimi.

Jalin takia vaihdettiin kuitenkin taktiikkaa. Löysin jonkun videon (mitä en enää jostain syystä löydä), missä hajulähdettä piilotettiin ympäristöön niin, että hajun vieressä oli aina nami. Ajatuksena tämä tuntui järkevämmältä, sillä koiran joutui käyttää alusta asti nenäänsä namin etsimiseen ja siinä sivussa ehkä ehdollistuu myös etsittävään hajuun.

Almalta sai jättää jo toisissa treeneissä namit hajunlähteen luota kokonaan pois. Se löysi ja tarjosi itse sikamakeeta ilmaisuakin:
Alma siis alkoi tarjoamaan melkein alusta asti nenäkosketusta ilmaisuna ja totesin, että mikäs siinä. Hieno tyttö! Almalle on voinut tehdä jo vaikeitakin piiloja, tarkentaa aina hyvin hajuun ja etsii sinnikkäästi kunnes löytää lähteen. Alman kanssa ongelma on enemminkin haistelun jatkaminen kun yksi haju on löydetty, tahtoo jäädä ensimmäiseen löytöön kiinni. Mutta kyllä se siitä.

Jali vaati enemmän treeniä namien kanssa, mutta pikkuhiljaa se alkoi reagoida pelkkään eukalyptuksen hajuun (haisteli tarkasti), mistä ansaitsi aina kehuja ja palkkaa. Palkkasin aina mahdollisimman lähelle hajunlähdettä. Jalin luontainen ilmaisu olisi "otan sen suuhun!", mutta koska se ei ole mitenkään erityisen toivottava ilmaisutapa (siis niinku ollenkaan) niin Jalin kanssa joutui miettiä sitä ilmaisun opettamista.

Kun Jalikin alkoi löytää hajut (piilotin samaan tilaan aina usemman) ilman nameja, aloin miettiä ilmaisua. Siis sitä, miten koira kertoo, että nyt olen löytänyt hajun. Olisin tykännyt Alman tapaan nenäkosketuksesta, mutta Jali niin kovasti haluaisi käyttää suutaan niin ajattelin, että pääsen helpommalla jollain toisella tavalla. Päädyin sitten maahanmenoon. Seuraavana vaiheena siis aina kun koira reagoi hajuun (haistelee tarkasti), käskinkin koiran ensin maahan, jonka jälkeen palkka. Tällä hetkellä viimeisimmissä treeneissä (ehkä kolmen treenikerran jälkeen), Jali alkoi vihdoin itse tarjoamaan ilmaisua! Välillä joutuu muistutella, mutta välillä pamahtaa maahan supervarmana. Ilmaisua helpottamaan olen piilotellut hajuja tarkoituksella matalammalle. Pitäisi ottaa Jalinkin etsimistä videolle.

Ilmaisua vahvistelin myös "laatikkoetsinnän" avulla. Eli pakasterasioita, joissa yhdessä pohjalla hajunlähde ja aina kun löytää oikean rasian, käsky maahan, palkka muualle ja vaihdan rasioiden paikkaa. Helpompi näin saada useita toistoja kerralla ja vahvistaa sitä ilmaisua.

Me ollaan lähinnä siis tehty sisäetsintöjä. Jokunen ulkoetsintäkin on takana, mutta niitä pitäisi ottaa mukaan lisää. Kuten ajoneuvoetsintöjä ja oikeaa laatikkotreeniä. Nyt kun Jalinkin ilmaisu alkaa löytymään niin pitää alkaa ottaa mukaan myös niitä korkeampia löytöjä.

Jos jotain negatiivista, niin Jalmar on sekoittanut nyt hyvässä vaiheessa olleen tunnarin etsimisen ja eukalyptus nenäilyt toisiinsa. Otin pitkästä aikaa tunnaria, joka on tosiaan ollut melkeinpä valmis. Ihmettelin kun koira kävi haistelemassa kapulat reagoimatta milläänlailla omaan ja jatkoi sen jälkeen ympäristön haistelemista. Kunnes tajusin. Sehän etsii eukalyptuksen hajua :D Erottelua, erottelua, tunnarissa oli jonkun aikaa taukoa ja oltiin tehty enemmän noseworkkeilua niin onko tuo ihmekkään. Ja kyllä se lopulta itse tajusi, että ai niin näitä kapuloita. Mutta kyllä yritti sinnikkäästi paikantaa eukalyptuksen :D

Hauskaa, kivaa, superjees! Kokeilkaa, jääkää koukkuun!

4 kommenttia:

 1. Hupsistaaa. Alman kanssa otettiin meillä kans eukalyptuksen etsimistä.. alkuhajulla ja "etsi euka " hyvin se silläkin toimi ja just tolla nenäkosketuksella mentiin! 😃 toivottavasti en sotkenut teidän kuvioita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höpsistä. Senku teette :D meiän nenäily on muutenki enemmän aktivointihömpöttelyä, ei oo nii vakavaa. Varsinkaan kun nyt kesän jälkeen en juurikaan Almun kans pääse ees treenaamaan :) Ja voin lyödä vetoa ettei Almakaan mitään käskysanoja ymmärrä vielä niin se on se ja sama miten sen ohjaa etsimään :D

   Poista
  2. Mut kiva et toimi sunki piilottamana ja tarjos ilmasua! Go Alma :)

   Poista
  3. Tommosta hömppää se meilläkin on! :) pitää pakottaa Roosa jatkamaan!

   Poista

Kiitos kommentistasi!