06 maaliskuuta 2016

Nenä työssä

Mulla ois asiaa vaiks kuinka, mutta kun lomareissun kuvat odottaa vielä käsittelyä niin aloitellaan tuoreimmasta.

Ilmoitin Jalin 5.3. Kokkolaan Keski-Pohjanmaan Koirakiltan Kiltareenassa järjestämään Nose Workin 1-luokan hajutestiin. Lähinnä koska "nokun ei tiedä millon tulee seuraava tilaisuus!!" Mukaan meidän kanssa lähti siskolikka Alman kanssa. Tuomarina toimi Erkku Kottonen.
Jalihan ei ole varsinaisesti laatikkoetsintää treenannut, saatikka että oltaisiin juurikaan treenattu vieraassa paikassa, vieraan ihmisen piilottamana. Se ei siis ole millään tavalla vielä ehdollistunut etsimään hajuja laatikoista kun sellaisia edessään näkee. Lähtökohdat eivät siis ehkä olleet kaikista otollisimmat. Tiistaina 1.3. päästiin kuitenkin vielä tekemään "kenraaliharjoitukset" kun selvisi, että Kokkolassa järjestetään treenit ja mehän ajeltiin sinne kuokkimaan!

En usko, että ilman näitä treenejä olisin osannut lukea testissä koiraa, Jali työskenteli niin eri tavalla mitä kotona. Treeneissä tehtiin kaksi kierrosta, jossa ensimmäisellä ei ajan sisällä (3min) löydetty hajua, mutta toisella kiekalla onnistui kun sain edelliseltä kiekalta hyviä neuvoja. Jali vaikutti vain haistelevan hallin hajuja maasta eikä laatikot tuntuneet kiinnostavan pätkääkään, mutta treeneissä "tuomari" tuumasi minulle, että se vei heti ensimmäisenä oikealle laatikolle ja tietää kyllä missä se haju on, mutta jätti vain ilmaisematta. Toisella kiekalla osasin siis ohjata Jalia haistelemaan niitä laatikoita minne päin minut ensimmäisenä vei ja tarkensikin lopulta oikealle laatikolle. Saatteina treeneistä sanat "sun pitää vaan osata lukea sitä oikein, kyllä te sen läpäisette!".

Kisoissa meno oli samanlaista, mutta nyt päätin luottaa koiraan. Se on kyllä hommissa vaikkei ehkä siltä vaikuta (enkä tahdo uskoa sitä välttämättä itsekään) ja tietää mitä tekee vaikka meno onkin moniin muihin nähden hyvin erinäköistä kun minkäänlaista rutiinia laatikkoetsintään ei ole. Vihikoira työssään? Jali veikin minut taas "oikeille huudeille" ja kun osoitin Jalia haistelemaan lähellä olevia laatikoita, teki lopulta tosi kivan ilmaisunkin! Epäröin ja katsoin viereistä laatikkoa, jota oli selkeästi raavittu (jospa se on sittenkin tuo?), pyysin Jalia tarkentamaan vielä hajulle ja kun edelleen oli sitä mieltä, että tuossa se on, nostin käden epäröiden pystyyn. Ja sehän oli se!

Kirjuri kommentoi meille pois lähtiessä, että hienosti tulkittu koiraa. Videolta katsottaessa näin jälkikäteen pohdin, että kuinka ihmeessä uskalsin tuon perusteella nostaa käden pystyyn. Osuiko ilmaisu vain tuurilla kohdilleen ja haisteliko Jali maata vain muiden hajujen perässä, mutta mistäpä tuosta tietää miten se haju koiran nenään kulkeutuu. Ja kun kenraaleissa päätyi samallaisella menolla oikealle laatikolle niin pakkohan se oli koiran nenään luottaa. Eihän tuo mikään tyylipuhdas suoritus ollut, mutta kyllä Jali hajun tuntee ja sen osaa etsiä.

Mun mielestä vaikuttaa, että olisi saattanut yrittää ilmaista jo aikaisemmin, mutta sitten työnnän koiraa seuraavalle laatikolle, jossa käy pyörimässä, mutta palaa nopeaa takaisin ja tekee melkein suoraan ilmaisun. Videolla seuraavana soittolistalla myös Alman (ja muiden osallistujien) etsintä jos kiinnostaa. Almuri olisi löytänyt nopeampaakin jos olisi saanut mennä nenänsä perässä kun ilmavainu olisi lähtenyt viemään oikealle laatikolle :)
Saatiin siis meidän neljäs kilpailukirja kotiinviemisiksi ja sinne tulos suoritetusta hajutestistä! Innolla odotetaan jo millon tänne rantautuu virallisia kokeitakin, kovasti testissä oli puhetta, että viimeistään kesällä sitten. Täytyy sitä ennen kyllä oikeasti treenata tuota laatikkoetsintääkin, että saa varmuutta ja osaa etsiä sitä hajua vain niistä laatikoista ilman, että minun täytyy ohjata noin voimakkaasti. Sen lisäksi täytyy kyllä päästä tekemään etsintöjä myös vieraissa paikoissa, sen verran erilaista etsiminen oli (ymmärrettävästi) kotioloihin verrattuna.

+ Katsokaa miten hienot työliivit! Tilattiin ne treeneissä ja saatiin valmiit liivit  nyt kisoissa. Toisella puolella teksti "Nenä työssä" ja toisella koiran nimi. Niiiiiin hienot! Näitä tehtailee Katan kotiompelimo (naamakirjasta löytää).
++ Päästiin paikallislehteen! Jali pääsi kansikuvapojaksi ja sisällä meistä yhteiskuva. Juttu löytyy myös nettilehdestä. Ja ahh kun joku niin hehkeänä edustaa... :P

10 kommenttia:

 1. Onnittelut! Ihan hienostihan tuo näytti menevän :)

  Täytyy varmaan lukaista lajin säännöt kunnolla läpi niin osaisi ehkä harjoitella oikeita asioita... jos vaikka Sirrionin kanssa joskus intoutuisimme yrittämään samaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllähän se loppujen lopuksi juu! Tuntu vaan kun katteli noita muita suorituksia, että ihanko me ei osattais mitään kun suurin osa niin nätisti kävi laatikot laatikko kerrallaan läpi ja tuo yks vaan näyttää siltä, että seilaa minne sattuu :D Noooo, kukin tyylillään ja tärkeintähän oli että oikea laatikko lopulta löytyi :)

   Eipä tuo hajutesti loppujen lopuksi paljon vaadi. Koira mm. saa surutta pahoinpidellä laatikoita, aikaa on käytössä aika ruhtinaalisesti ja koiraa saa tosiaan ohjeistaa mielinmäärin :) Kuhan sen hajun opetat ja osaat tulkita millon koira on hajulla (ei sen tarvi osata edes varsinaisesti mitään "oikeeta" ilmaisua) niin hyvä on :)

   Poista
 2. Miten onko tuo Nosework sellainen laji että siitä tulee tulokset KoiraNettiin? :o Monta kertaa tehnyt mieli lähteä lajia kokeilemaan, mutta kursseja ei löydy vielä niin paljoa ja ne mitkä löytyy onkin sitten jo täynnä. ._.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulokset taitaa tällä tietoa tallentua vain Nose Work Finland ry:n omaan tietokantaan. En tiedä miten tää byrokratia toimii, että mitä vaatii että KoiraNettiin asti tulokset saataisiin ylös? Ehkä vielä jossain vaiheessa :)

   Ja tuo on kyllä kivaa aktivointipuuhaa, että ehdottomasti kokeilemaan! Mekin ollaan ihan itseopiskeltu, että ei sekään mahdottomuus oo :)

   Poista
 3. Onnea paljon! Ootteko paljonkin nyt täällä Kokkolassa päin? Olis kiva treffata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tacktack! :)

   Hyvin satunnaisesti on kyllä menoa Kokkolaan, täältä Kauhavalta on kuitenki joku 1,5h Kokkolsbyyhyn. Jos sulla on auto käytettävissä niin voishan sitä aatella jos vaikka jossai puolivälissä ois joku kiva luontopolku/lenkkipaikka?

   Poista
 4. Huisia! Onnittelut hienosta suorituksesta molemmille! :) Ja oli hauska lukea Keskipohjanmaata sunnuntaina kun tuttu pilkullinen naama tuli heti kannessa vastaan, ihana Jali :)

  Onko koiralla lupa mennä ilmavainun mukana tuossa testissä vai pitääkö laatikot käydä jotenkin systemaattisesti läpi? Minä kyllä menen Willown kanssa seuraaviin testeihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeeee, kiitos :) Ja siellähän se Jalmar tosiaan komeili :D

   Kyllä koira saa mennä ilmavainun perusteella ja se ois enemmänkin kuin suotavaa. Tuomarikin muistutteli kisan jälkeen, että antakaa koiralle hihnaa että saa itse etsiä ja haistella älkääkä turhaan ohjatko. Viittasinkin tuolla Alma/ilmavainu kommentilla juurikin siihen kun Alma olisi ilmavainulla lähtenyt hakemaan oikeaa laatikkoa mutta Roosa ohjasi Almaa ihan turhaan haistelemaan järjestyksessä :) Sen huomaa tuolta Alman kisavideoltakin tosi hyvin. Ja jos katoit tuon Jalinkin videon niin eipä Jalikaan hirveästi järjestyksessä mennyt :D

   Ei muutako testeihin!

   Poista

Kiitos kommentistasi!