21 syyskuuta 2012

Koiran uraattikiteistä

Lue myös postaukseni Dalmatialainen ja uraattikiteet sekä Mitä tänään syötäisiin-dalmatiankoira edition

(uusia linkkejä muistiin 4.11.2013)
Jonkun verran porukkaa on löytäny tänne blogiin hakusanalla "uraattikiteet". I feel your pain kohtalotoverit! Mäkin nimittäin lähdin ensimmäisenä googlettelemaan kun kuulin pojalla kiteitä (tarkemmin ammoniumuraattikiteitä) olevan. Mutta kun tietoa löytyy hyvin sirpaleittain sieltä ja täältä. Mulla on itellä pyöriny päässä, että pitäis koota itelle jotenki tietoa kiteistä yhteen ja jos siitä on jolleki muulleki hyötyä niin aina parempi.

Olen kerännyt lähinnä sellaista tietoa, jonka itse koen hyödylliseksi ja muistamisen arvoiseksi ja osa tiedoista on poimittu eri ihmisten kokemuksista ja keskusteluista. Päivittelen tietoja sitä mukaan kun kerkeän ja löydän jotain uutta ja hyödyllistä tietoa. Mä en oo mikään professori aiheesta, en todellakaan siis tiedä kiteistä kaikkea ja moni asia on mulle itelleki epäselvää. Jos joku tieto on väärin, jostain on jotain kysyttävää tai joku tietää asiasta jotain hyödyllistä niin kommentoikaa ihmeessä!


Uraattikiteet ja niiden synty

Dalmatiankoirilla on perinnöllinen taipumus muodostaa uraattikiteitä ja kiteet vaivaavat useimmin uroksia ihan virtsateiden erilaisesta anatomiasta johtuen.
Kuva täältä

Dalmatiankoirilla siis entsyymivajauden takia virtsahappoa (=uraattia) muodostuu ja erittyy liian suuria määriä virtsan joukkoon, joka altistaa kiteille. Tietyt ruoka-aineet lisäävät tätä virtsahapon erittymistä ennestään. Tällaisia aineita ovat runsaasti puriinia sisältävät aineet.
Kuva täältä
Suomeen on tosin tuotu jo LUA (low uric acid) dalmatialainen, jolla tätä poikkeamaa ei ole. Risteyttämällä dalmatiankoira ja pointteri, on saatu aikaiseksi dalmatialainen, jolla tätä geeniä ei ole, sillä kyseinen poikkeama periytyy resessiivisesti. LUA dalmatialaista lisää täältä.
Uraattikiteet voivat johtua myös maksan toimintahäiriöstä, tämä voidaan testata eläinlääkärissä. Kiteistä voi muodostua kiviä, jotka voivat tukkia virtsatiet ja vaatia jopa leikkauksen/rakon huuhtelun ja virtsateiden katetroinnin. Kiteet havaitaan mikroskoopilla koiran virtsanäytteestä tai ultraamalla virtsarakosta. Varmiten kiteet/kivet huomataan ultraamalla.

Oireilu

Jalin kiteiden näkyvänä oireena oli veri virtsan seassa (uraattikiteet ärsyttävät virtsateitä). Oireina voi olla myös vaikeutunut, kivulias ja tihentynyt virtsaaminen ja sukuelinten tihentynyt nuoleminen. Kiteet antavat oivan pohjan bakteerikasvulle eli koira saattaa oireilla kuten virtsatietulehduksessa. Toisaalta koira saattaa olla pitkän aikaa oirehtimattakin tai ei oirehti välttämättä ollenkaan.
Kuva täältä

Yleisemmin oireet ilmestyvät siinä 1-4 vuoden iässä (Jalilla alle 1v) ja jos oireita ei ole ilmestynyt, ei koiralla yleensä ole taipumusta muodostaa uraattikiteitä. Tosin, joillekin koirille oireet ovat ilmestyneet vasta myöhemmin. Vaikka kaikilla dalmatialaisilla on alttius muodostaa uraattikiteitä, eivät ne suurimmalla osalla kuitenkaan vaivaa ollenkaan. Tällä hetkellä meillä ei kivet oireile millään näkyvällä tavalla.

Uraattikiteiden hoitaminen

Kiteitä hoidetaan ennaltaehkäisevällä ruokavaliolla ja/tai kiteiden liuottamiseen on myös lääke (allonol), joka vähentää virtsahapon muodostumista. Kiteiden liuottamiseen on omat (kalliit) ruokansa, joita saa vain eläinlääkäriltä (Hill´s u/d, Royal Canin urinary u/c...). Uraattikiteiden hoitoon tarkoitettuja ruokia ei valitettavasti vakuutus korvaa. Jali on syönyt Hill´s u/d ruokaa, mutta alkoi reagoimaan ihollaan, tällä hetkellä testissä on Royal Canin, joka tuntuu sopivan paremmin ja iho-oireistakin päästiin kokonaan ruuan vaihdolla eroon. Olen lukenut muistakin dalluista, joille Hill´sin u/d ruoka ei sovi.

Jos kiteet/kivet aiheuttavat virtsateiden tukkeutumisen (=koiran virtsaaminen kivuliasta, virtsaa ei tule ollenkaan tai vain tipoittain) on suunnattava välittömästi eläinlääkärille, jossa koiran virtsatie voidaan katetroida ja rakko huuhdella. Jos tämä ei onnistu, voidaan tukos poistaa myös leikkauksella. Jotkut koirat voivat vaatia useammankin leikkauksen.

Ruuan on oltava vähäproteiinista (proteiinitaso kuivaruuassa olisi hyvä olla korkeintaan siinä 20-25% paikkeilla) ja -puriinista (katso lopun lähteistä lista eri ruokien puriinipitoisuuksista). Usein dalmatialaisille suositellaan vähäproteiinista ruokaa sillä runsasproteiinisessa ruuassa on usein runsaasti puriiniakin. Näin ei kuitenkaan aina ole ja kaikkia proteiinipitoisia ruokia ei tarvitse välttää (esim. kananmuna ja raejuusto ovat hyviä proteiinin lähteitä, mutta sisältävät vain vähän puriinia). Kiteet syntyvät happamassa (eli pH alle 7) virtsassa (eläinlääkärin mukaan voi tosin syntyä myös muussa pH:ssa), joten virtsan pH:n olisi hyvä pysyä neutraalissa (pH 7-7.5). Virtsan pH:ta voi lähteä nostamaan esimerkiksi ruokasoodan avulla (noin 3tl päivässä?). Virtsan pH:ta voi mitata myös kotona pH-liuskoilla, joita tosin ainakin minä jouduin metsästämällä metsästää apteekeista. Ihmisille löytyy myös pH:n nostamiseen apteekkituote nimeltä ph-Balance pascoe, jota ilmeisesti voi koirille myös käyttää, mutta kyseisestä tuotteesta ei minulla ole kokemusta.

On tärkeää, että koira juo mahdollisimman paljon, jotta virtsa laimenisi ja kiteet huuhtoutuisivat virtsarakosta pois. Jos koira ei muuten juo voi juomakuppiin vaikka pudotella raksuja tai liottaa vähän lihaliemikuutiosta makua tai lisätä veden joukkoon öljyä tai piimää. Lihaliemet ovat melko suolaisia (->koira juo enemmän myös janoon), mutta koska suola ei ole hyväksi koiralle, kannattaa annostuksessa olla tarkkana (kukaan tuskin kymmentä liemikuutiota veteen alkaisikaan liuottamaan). Raksut voi ja kannattaakin myös tarjoilla "muroina", eli lisätä raksujen sekaan reilusti vettä kuten meillä tehdään. Sekaan voi lisätä myös esimerkiksi raejuustoa tai jotain maitotuotetta (piimä, maustamaton jugurtti...) niin vesi uppoaa yleensä paremmin. Vettä kannattaa myös vaihtaa usein, sillä usein koirat juovat mieluummin puhtaan raikasta vettä.

Eläinlääkärit suosittelevat lähes poikkeuksetta (elinikäiselle) ruokavaliolle siirtymistä ja/tai lääkekuuria, mutta jotkut ovat päässeet eroon kiteistä myös kotikonstein esimerkiksi raakaruokinnalla.Yhden eläinlääkärin mukaan ammoniumuraattikiviä ei voi liuottaa ruokavaliolla (Hill´sit sun muut on lähinnä ylläpitoruokia, jotta kiviä ei enää ilmestyisi), vaan kivien liottamiseen tarvitaan allonol-lääkitys. Allonol on ihmisten kihtiin tarkoitettu lääke, joka koirilla toimii kuulema 50% tapauksista.  Jali on ollut yli 3kk allonol-lääkekuurilla ja kiteiden määrä on hiljalleen vähentynyt, mutta kokonaan ne eivät ole vieläkään hävinneet. Eli vaikutus on hidasta. Tällä hetkellä lähes puolen vuoden lääkekuurin jälkeen kiteet ovat hävinneet ja testataan, pysyisivätkö ne poissa ilman lääkitystä. Kiteiden hävittyä, jotkut pystyvät siirtymään myös normaaliin ruokintaan ilman, että kiteet uusivat.

Vähäpuriinisia lihoja ovat vaaleat lihat kuten (nahaton) kana, kalkkuna ja jotkut kalat. Hyviä proteiinin lähteitä ovat myös erilaiset maitotuotteet ja esim. kananmuna ja raejuusto.Jotkut syöttävät myös uraattikideruuan kanssa normaaleja raksuja ongelmitta, vaikka eläinlääkärien mukaan mitään muuta ei saisi syöttää. Toisille taas ei eläinlääkärin liuotusruuat ja lääkkeet auta vaan koira voi joutua täysin kasvis/puurolinjalle. Se, voiko koira siirtyä ns. normaalille ruualle vai onko koko eliniän lääkityksellä/ruokavaliolla on yksilöllistä.

Kaupan puristeluita (miten on oikeiden luiden laita?) ja muita kuivattuja eläintuotteita (esim siankorvat) ei uraattikidekoirille voi oikein antaa, sillä ne sisältävät runsaasti puriinia. Jotkut pystyvät käyttämään koulutusnameina vähäisissä määrin esim nakkeja ja lihapullia, mutta toiset eivät pysty syömään niitäkään. Esim. juusto käy hyvin kideongelmaiselle makupalaksi (vaikkei varmasti olekaan koiran mielestä niin herkullista kuin ne nakit...).  Pureskeltavaksi luiksi on olemassa täysin kasvispohjaisia luita (esim. Best Friend Denticks). Soijapohjaiset kasvisruuat eivät myöskään sovellu kideongelmaisille, sillä soija sisältää runsaasti puriinia. Ilmeisesti on olemassa myös täysin kasvipohjaisia kuivaruokia, jotka eivät sisällä soijaa.

Erikoisruokien hintoja
Hill´s prescription diet canine u/d 81,90€ (12kg)
Royal Canin urinary u/c 96,00€ (14kg) [Kannattaa tilata täältä!]

Eri kuivaruokien proteiinipitoisuuksia (proteiini/rasva)
- Bosch Renal & Reduction: 13,5%/9,5%
- Burns Chicken & Rice: 18,5%/7,5%
- James Wellbeloved Lamb & Rice: 20,00%
- Bozita Robur Genuine Salmon & Rice: 20,00%/10%
- Canidae Lamb & Rice: 21,00%/12,50%
- Precept Sensicare Lamb & Rice: 22,00%/12,00%
- Royal Canin Dalmatian 22 adult: 22,00%/18,00%
- Regal Adult/ Lamb & Rice/Salmon:  22,00%/12,00%
- Meradog Pure Turkey & Rice: 22,00%/9,0%
- Josera Optiness: 22,00%/12,0%
ANF Adult Lamb & Rice: 23,00%/14,00%
- Bozita genuine Lamb & Rice: 23,00%/13,00%
- Belcando Adult Lamb & Rice: 23,00%/12,50%
- Eukanuba Adult large breed/Adult large breed rich in lamb rice: 23,00%/13,00%
- ANF Holistic Duck & Potato/ Holistic Adult Canine/Holistic Fish and Potato: 24,00%/15,00%

Muista!
- Tarkista eläinlääkäriltä mitä kiteitä koiralla on. Eri kiteitä hoidetaan eri tavalla.
- Jos koiran virtsaaminen ei onnistu tai vaikuttaa kivuliaalta niin heti lääkäriin!
- Juota koiralle mahdollisimman paljon vettä
- Pureskeltavaksi kidevammaisille voi syöttää kasvispohjaisia luita (esim Racinelin "siililuut"). Kesällä raksuja voi liottaa veteen ja laittaa pakkaseen, jolloin koiralla on tekemistä ja pureskeltavaa "mehujäänsä" kanssa.
- Tarkkaile koiran virtsaamista päivittäin ja mittaile pH:ta sillon tällöin.
- Yksi kiteetön näyte ei aina tarkoita sitä, että koiralla on kiteet lopullisesti hävinneet. Tarkista kiteettömyys kontrollinäytteellä (esim kerran kuukaudessa)! Yksi virtsanäytteen analysointi maksaa noin 20e. Pelkän virtsanäytteen lisäksi kannattaa myös ultrata rakko, sillä vaikka virtsanäyte olisi puhdas, voi rakossa silti näkyä kiteitä/kiviä. Virtsanäyte+ultra on ollu meillä semmonen 80e pläjäys.
- Hommaa vakuutus! Kideongelmainen koira saa rampata yleensä useamman kuin yhden kerran eläinlääkärillä.

Lähteitä ja muita hyödyllisiä linkkejä

Eläinlääkäriin.fi/uraattikiteet
Royal canin/virtsakiteet ja -kivet
Dallufoorumi/uraattikiteet keskustelua
Uric Acid Stones in Dalmatian
Dalmatian and uric acid imbalance
The Dalmatian Club of America, tutkimus (noin 3000 dalmatialaista) 15 vuoden ajalta (1981-1996) dalmatialaisten uraattikivistä
Dogaware.com/ paljon tietoa kiteistä, puriinitaulukko ja linkkejä (englanniksi)
Terveyskirjasto, kihti ruokien puriinipitoisuuksia (suomeksi)
Kihti ja ruokavalio/ Taulukko ruokien puriinipitoisuuksista (suomeksi)/ linkki ei enää toimi mutta taulukko on mulla tallessa jos joku sen haluaa :)
Purine table puriinitaulukko (englanniksi)
Puriinipitoisuus taulukko (englanniksi)
Puriinitaulukkoja lisää (englanniksi)
Dalmatian urinary stone disease British Dalmatian Club:n kattava artikkeli aiheesta
Feeding dalmatian
Healthy dalmatian diets: Preventing urinary stones and allergies
Thoughts on feeding your dalmatian
One dog’s meat is another dog’s poison—nutrition in the Dalmatian dog
LUA-Dalmatialaisista
Dalmatian treat recipes, reseptejä dalmatialaisten nameiksi
Dalmatialainen&barf 1 Artikkeli dalmatialaisten barf ruokinnasta (eng)
Dallu&barf/menu 2 Yhden dalmatialaisen barf menu (eng)
Dallu&barf/menu 3 Dallujen barffauksesta, esimerkki menu (eng)
Dog´s nutritional needs Mitä koiran pitäisi ruuasta saada ja miten paljon.

20 kommenttia:

  1. Suuret kiitokset blogista, josta on ollut suurta apua koiranomistajille ja eläinlääkereille.

    VastaaPoista
  2. Siis eläinlääkäreille tarkoitin.

    Piti vielä kertoa, että itse dalmatialaisen omistajana olen huomannut uraattikiteisiin olevan vaikutusta jo yhdellä ruoka-annoksella.

    Siitäkin huolimatta vaikka lääkärit ovat sitä mieltä ettei pitäisi olla vaikutusta, kuin vasta pidemmällä aikavälillä. Meillä kuitenkin jo yksi annos esimerkiksi jauhelihaa on saanut oireilemaan.

    Ilmeisesti se on hyvin yksilöllistä, miten hyvin koira sietää puriineita/proteiinia.

    Kiitokset vielä blogista, siitä on ollut paljon apua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, sä et tiedäkään miten nää kommentit piristi mun päivää! Tätä postausta lukee lähestulkoon päivittäin joku, kiva että joku jaksaa kommentoidakin, kiitos siitä! :)

      Kyllä mäkin oon tullu siihen tulokseen, että jo se yks ruoka-annos vaikuttaa. Tää on vaikee ongelma kun tosiaan kaikki on yksilöllistä ja jos ruokintaa lähtee säätämään niin se pitää tehdä melkeinpä yrityksen ja erehdyksen kautta kun mitään oikeaa tapaa ei ole...

      Hui ja toivottavasti eläinlääkärien tietämys ei perustu pelkästään tähän mun blogitekstiin :D

      Ja loppuun pakko udella vielä:
      Ootteko te päässy kiteistä/kivistä eroon?
      Minkälaisella hoidolla?

      Poista
  3. Hei en tiedä kuinka monta kommenttia olen jo onnistunut kirjoittamaan. Jotenkin ei näy mikään mitä olen lähettänyt. Kokeilen vielä kerran..

    Ei tosissaan perustu pelkästään tähän blogiin eläinlääkärien tietäminen, mutta tästä on ollut suuri apu. Itse en nimittäin tiennyt Allonolia olevan olemassakaan, ennen tätä blogia. Ei tiennyt eläinlääkärikään, jolle kerroin kyseisestä lääkkeestä. Hän otti selvää ja ehdotti samantien kokeiltavaksi.

    Vielä ei olla pystytty kokeilemaan koska koiralla vatsa on oireillut jo pitkään ja sille ollaan etsitty syytä. Nyt epäillään haiman vajaatoimintaa, josta odotellaan tuloksia

    VastaaPoista
  4. Meidän koira oli pitkään Royal Caninen liotusruoalla, mutta kun vatsaoireet alkoi, jouduttiin ruoka vaihtamaan. Liotusruoasta oli kyllä apua, mutta itse ongelmaa se ei kokonaan poistanut.

    Koiran yleiskunto on aina ollut hyvä, kivistä/kiteistä huolimatta, joten leikkausta ei olla tarvittu.

    VastaaPoista
  5. Meillä koiran ja sen omistajien elämänlaatua on kuitenkin heikentänyt koiran aika ajoin uraattikiteistä johtuva ja toistuva alleen pissailu. Tilanne tosin helpottui liotusruoalla, muttei poistunut kokonaan. Ennen liotusruokaa pahin tilanne oli, kun pidätyskykyä ei ollut edes kahdeksi tunniksi.

    Nykyään ollaan huomattu että alleen pissamisen laukaisee yksikin annos liikaa proteiinia sisältävää ruokaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, en mä oo kuullu että se vois tolleenki oirehtia! Hyvin ikävää kyllä varmasti. Spesificillähän on ilmeisesti kans jotain liuotusruokaa jos Royal Canin tai Hill´s ei toimi. Vaikea kyllä jos ei noita liuotusruokiakaan pysty syöttää ja jos on muutakin probleemaa kun pelkät kiteet. Toivottavasti saatte oireet kuriin!

      (Enpä oo mäkään aatellu että tässä ois pituusrajotusta kun ei tosiaan näy mitään jäljellä olevia merkkejä...)

      Poista
  6. Nyt kuitenkin odotellaan, että saataisiin vatsa jotenkin rauhoittumaan ja voitaisiin kokeilla Allonolia.

    Todella ikävä ja hankala ongelma nämä uraattikiteet/kivet.

    Suuret kiitokset vielä tästä blogista. Et tiedäkään, kuinka suuri apu tästä on ollut.

    Keräämäsi proteiini ja puriinitaulukotkin ovat olleet meille suuri pelastus.

    -Kiitos-

    Ps. pieni hetki meni ennen kuin tajusin, että teksti oli liian pitkä julkaistavaksi. Missään ei kuitenkaan lukenut jäljellä olevia sanoja, joten ihmettelin ensin miksei viesti näy ruudulla. No nyt sekin asia selvisi :)

    VastaaPoista
  7. Niin tosissaan se jäi vielä yhdestä viestistä puuttumaan, että Allonolissa sivuvaikutuksina on vatsaoireita, jonka takia ei olla vielä voitu sitä kokeilla. Ei muuten tiedettäisi johtuuko vatsaoireet Allonolista vai alkuperäisistä oireista.

    VastaaPoista
  8. Mä olen kyllä ymmärtänyt että siipikarjan lihassa on paljon puriinia? Paras proteiinin lähe (vähiten puriinia) on tosiaankin kananmuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kananmunia saa vissiinkin syöttää aikasta paljon jos se on koiran ainoa proteiinin lähde. Mutta oikeassa olet, kananmunassahan ei puriineja ole oikeastaan ollenkaan ja se on hyvä lisä kyllä ruokavalioon.

      Mutta jos siis näistä lihanlähteistä (nauta, sika...) puhutaan, niin siipikarjassa on vähiten puriineja. Noista puriinitaulukoista voi vähän verrata. Tosin aika epämääräisestihän nuo puriinimäärät on annettu ja jonkun verran on heittoa eri lähteiden välillä, että tiedä sitten. Verrattuna kananmunaan puriineja on paljon siis lihassa kuin lihassa, mutta jos halutaan koiralle lihaa syöttää (mikä minusta olisi erittäinkin toivottavaa jos vain suinkin mahdollista) niin on valittava se pienin paha.

      Poista
  9. Hei! Törmäsin tähän ongelmaan omassa venäjänmustaterrieripentueessani vuonna 2008 ja olin aivan ihmeissäni ensin. Yksi pennuista leikattiin jo 6 viikon iässä. Valvoin öitä etsiessäni tietoutta asian tiimoilta ja paljon apua sain dalmisihmisiltä. Ongelma on meillä rodussa räjähtänyt tässä 6 vuoden aikana, mutta edelleen tuntuu, ettei osa piittaa laisinkaan ja vähättelee asiaa (rotuyhdistystä myöten). 6 viikon iässä leikattu Herra Koistinen elää ystäväni hyvässä hoidossa elämäänsä Heinolassa http://koiramaenelamaa.blogspot.fi/2012/02/koistinen-ja-alma-harrastaa-todellista.html Tarkka ruokavalio ja Allonol ovat toimineet. Vaikeus oli kasvattaa suurirotuinen pentu erityisruokavaliolla niin, että luusto pysyy kasassa. Jaksamista kaikille ongelman kanssa painiville!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos kun jaoit oman tarinasi! Voin kyllä kuvitella, minkälainen huoli on ollut pennusta. Minä en mustaterriereillä ole tiennytkään olevan samaa ongelmaa. Siihen kannattaa kyllä kasvattajien ehdottomasti puuttua vielä kun ei ole liian myöhäistä. Ette varmastikaan halua, että rotu joutuu samaan tilanteeseen mitä dalmatiankoira. Harmi jos kaikki eivät sitä tajua. Liian usein kuulee, että koirapiireissä salaillaan ja vähätellään asioita kun julkisesti ongelmat esiin tuomalla niihin voitaisiin yrittää edes vaikuttaa. En ymmärrä mihin sillä salailulla oikein pyritään.

      Kävin lukemassa tuon sinun blogitekstisi ja osin kovin tutulta kuulosti. Onneksi loppujen lopuksi kaikki päättyi hyvin ja Koistinen sai mukavan kodin! :) Saanko udella millä ruokinnalla Koistinen on tällä hetkellä?

      Poista
  10. Meidän tarina luettavissa tuolla (kopioikaa nettilinkki)

    http://koiramaenelamaa.blogspot.fi/2012/02/koistinen-ja-alma-harrastaa-todellista.html

    VastaaPoista
  11. Tuli tästä mieleeni (voi olla, että jossain mainittukin sori jos näin on) oma kissani, jolla tässä takavuosina oli virtsakiviä. Jouduin usein käymään tyhjennyttämässä eläinlääkärillä virtsasta, koska oli ihan pakissa ja lisäksi syötin Hills'n erikoisruokaa. Toinen eläinlääkäri kuitenkin heti tiesi mikä vaivaa ja määräsi "lääkkeeksi" päivittäin apteekista reseptillä ostettavaa 50%dl-metioniinia-50%ammonium chloridiun (salmiakki) ja tätä päivittäin teelusikallinen ruuan sekaan tms. Siihen loppuivat virtsakivet. Sen jälkeen olen huomioinut joidenkin kuivaruokien sisältävän dl-metioniinia ja miettinyt onkohan juurikin lisätty ehkäisemään virtsakiviä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli ihan uutena juttuna mulle, piti ihan alkaa googlettaa! Ilmeisesti noita käytetään virtsan happamoittamiseen eli pH:n laskemiseen. Eri kiteiden synnylle on ominaista tietty pH eli jos virtsa on liian emäksistä käytetään esimerkiksi tuota dl-metioniinia/salmiakkia virtsan happamoittamiseen jolloin kiteitä ei enää synny. Samaa säätöä suuntaan tai toiseen voidaan tehdä esimerkiksi c-vitamiinin, ruokasoodan, erilaisten marjojen jne avulla...

      Dalmatialaisen uraattikiteet syntyvät yleensä happamassa virtsassa eli virtsan happamoittaminen enempää ei ole järkevää. Suurin osa kiteistä ilmeisesti kuitenkin syntyy ennemmin emäksisessä virtsassa eli sen takia toimii virtsakivien ehkäisemiseen.

      Ilmeisesti kissoilla virtsakivet on yllättävänkin yleisiä. Ainakin hakutuloksia sain hirveästi. Luultavasti tuota käytetään siis juurikin virtsakivien ehkäisemiseen :)

      Poista
  12. Hei! Pohdin tässä kun tekstissä puhuttiin, että kuivatut eläintuotteet on paljon puriinia sisältäviä niin onko myös esim. Kalkkuna ja kana kuivatut fileet yms. Haitallisia? Onko lisää vinkkejä kasvispohjasista luista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips! Mä oon antanu niitä kuivattuja fileitä hyyyyyviiin varovaisesti eli harvoin. Niissäkin on monesti nahka mukana ja kuivatuissa tuotteissa se proteiini(puriini)pitoisuus nousee helposti korkealle kun ei ole nesteitä mukana. En tiedä olenko ylivarovainen, mutta mieluummin olen antanut tuoreluita/rustoja kuin näitä kuivattuja. Olen ihan antanut vaikka naudankin lihaisia luita tai rustoja, niissä kun se lihan määrä on määrällisesti usein niin pieni että olen ajatellut sen olevan ihan ok. Kunhan ei nahkaa ole mukana.

      Monet tollaset "hammasluut" on kasvispohjaisia, mustissa ja mirrissä ainakin on monen sorttista ja mallista ja kokosta. Mitään merkkejä en nyt yhtäkkiä muista.

      Poista
  13. Moikka! Ensinnäkin, kiitos tästä tekstistä! Mitä suosittelisit koulutusnameiksi koiralle, jolla ei vielä virtsakivi ongelmia ole (eikä niitä tulevaisuudessakaan haluta)? Koulutuksen yhteydessä palkkioita tulee annettua paljon, joten mikä/mitkä olisi turvallisin vaihtoehto?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä! Ja oletan että kyse on siis (hua) dalmatialaisesta? Nuoresta koirasta? Mä käytin Jalilla "pahimpaan aikaan" juustoa, se ei tahmaa ja näppärä leikata sopivan kokosia paloja. Ainoa vaan että kuivaa taskunpohjalle. Jos intoa riittää niin saattaisin myös paistaa itse kananmuna/broileri/kalkkunanliha palloja (tai levyn josta pilkkoa) uunissa, mieluusti hyvälaatuisesta kaupan (tarjous)lihasta.

      Nykyään Jali syö kyllä treeninameina aika surutta mitä sattuu ja täytyy myöntää että ei tuota juustokauttakaan kauaa kestänyt kun se ei koiralle kunnon palkkana toiminut. Frolicit on meiän vakio, ne tuntuu myös janottavan melko hyvin eli Jali juo yleensä treenien päälle ihan itekseenkin vettä. Nehän on todnäk sellasta höttöä että tuskin sisältävät juurikaan lihaa 😅 Syö nyt vaihtelevasti ihan mitä sattuu löytymään, nakkia ja hauhaun juttuja frolicin lisäksi.

      Nuo virtsakiviongelmat on vähän sellasia että ei niihin hirveästi voi loppujen lopuksi etukäteen varautua eikä kaikkea voi (eikä oireettoman koiran kans kannata) millään vältellä ja pelätä. Toiset voi syödä surutta mitä vaan ja toisille tulee oireita pienestäkin väärästä herkusta. Sitä reilua vedensaantia pitäisin tärkeimpänä "ennaltaehkäisynä".

      Turvallisin vaihtoehto toki olisi lelupalkka jos se vaan on koiralle vaihtoehto 😁

      Poista

Kiitos kommentistasi!