31 tammikuuta 2015

Sairaspäivän treenailua

Yhdistelmä sairas omistaja ja levoton koira mm. naapuruston juoksuisen nartun takia ei ole mikään hirvittävän mukava. Viriili dallupoika on käyttänyt energiaansa porukoitten leikatun mäykkyvanhuksen liehakointiin, siinä onnistumatta. Ei onneksi ole mikään ihan mahdoton kuitenkaan. Minun kanssani pysyy hallinnassa pihalla vapaanakin, mutta muitten kanssa on tehnyt lyhyitä karkuureissuja naapuriin (mistä ansaitsi oikeutetusti hihnatuomion).

Koitettiin purkaa sitä energiaa eilen johonkin järkevään ja ruutu tuntui sopivalta idealta. Omistajan kun ei tarvitse juurikaan tikkua laittaa ristiin ja koira saa hoitaa kaiken työn. Ei minulla mitään suurempaa ajatusta ollut treenatessa, kunhan vain tosiaan koiralle jotain tekemistä ja aivotyötä.

Joitain huomioita
 • Hakeutuu ehkä liian sivuun/eteen merkkejä kohti, oikean paikan hakua palkkauksen avulla?
 • Palkkaukseen pitäisi kiinnittää huomiota, nyt heitin palkkaa välillä vähän minne sattuu ja olin usein auttamattomasti myöhässä (annettakoon anteeksi kun pää oli täynnä höttöä)
 • Näkyvämpi palkka. Pallo?
 • Joku muu heittämään palkan, alkaa kyttäämään ja ennakoimaan helposti palkkaa minulta.
 • Vauhtia saisi olla enemmänkin, mutta en usko että tulee olemaan ongelma kun koira saa varmuutta. Ja kun tehtiin niin lyhyellä matkaakin, että ei siinä hirveästi kerennyt kiihdytellä.
Kyllä tuosta ruutu rakennetaan :)

11 kommenttia:

 1. Ruutuun target? :) Sillä saisit jo alusta asti koiran hakeutumaan oikeaan kohtaan ruutua. Suosittelen, ite oon tehny näitä alkeisruutuharkkoja targetin avulla ja se on ollut ihan näppärä - ja näkyy :)

  Kipeenä on kyllä kauheeta treenata, kun ajatus ei juokse ja ei jaksa tehdä mitään. >:D Pakko silti treenata koira, että sekin pysyy tyytyväisenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tehnytkin targetilla, mutta en halua että jää siihen kiinni vaan oikeasti miettis ja ajattelis sitä paikkaa. Niin ja toisekseen en halua, että se oppii ruudusta etsimään targettia jos ja kun siellä ei sellaista tule olemaan. Eli en halua että se alkaa käyttää ruutuun mennessään hirveästi nenäänsä. Voishan sitä koittaa ottaa alussa vaikka parit muistutukset targetin avulla, samaan tyyliin kun tuossa lopussa namilla :)

   No ei Jali treenausta vaatisi, mutta piti päästä tuulettamaan omiakin aivoja ja yrittää saada koiralle muuta ajateltavaa kun tuntui hormonit vievän ja kyllästyin koko ajan komentamaan :D Se nukkuu kyllä ihan tyytyväisenä koko päivän mun kyljessäkin jos niikseen on :D

   Poista
  2. Kosketusalusta toisena vaihtoehtona? Mä en osaa siitä sen kummemmin sanoa, mutta mulle just eilen yks EVL koiran omistaja eilen kertoi, miten on omansa opettanut ruutuun kosketusalustalla ja mietin sitä Pongollekkin, ehkä.

   Just eilen nimittäin tuolla samaisessa niin hirveä päänsärky koko treenien ajan... Ihan järkkyä :/ Kauheesti pitää koota itseään että pystyy keskittymään! Pongo on kanssa mukava kotona, koska se nukkuu paljon, mutta tiiän että se haluaa treenata ja oppia uusia asioita, niin pakko joskus kipeenäkin reenata :D

   Poista
  3. Mä en tiiä miten käytännössä target ja kosketusalusta nyt hirveästi eroaa? Kosketusalustassa ei ole namia/lelua/muuta houkutinta joo, mutta yhtälailla se koira hakee sieltä ruudusta sitä jotain kohdetta (oli se sitten target tai kosketusalusta) eli sinäänsä en hirveästi nää eroa?

   Poista
 2. Targetilla mäki oon tehny ja sillä saanu hyväksi. Yksissä treeneissä tehtiin niin että kaks kertaa kaveri heitti palkan, kolmannella kerralla Taisoni meni kyllä ruutuun mutta mahdollisimman lähelle kaveria kerjäämään palkkaa joten hylättiin se palkkaustapa nopeesti :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Targetilla tosiaan ollaan tehtykin mutten halua jumittaa :)

   Fiksu Taison! :D

   Jalille on ollut "palkkatäti" käytössä ja se toimi tosi hyvin kun palkkaaja vaihtoi aina paikkaa juurikin mahdollisen ennakoinnin välttämiseksi. Koirakaan ei oikeastaan huomioinut palkkaajaa milläänlailla ja palkka vaan kivasti jostain aina tupsahti koiralle :D

   Poista
 3. Muutama ajatus. :) Monet tuntuu opettavan kosketusalustalla, niin olen itsekkin aloittanut. Kokeilin myös namilautasta mutta se sai paljon enenemmän menemään silmällä ja nenällä. Laitoit namin tuossa suoraan maahan, suosittelen laittamaan sen selkeällä alustalle, koska silloin on selkää milloin siellä on nami milloin ei. Ei opi haistelemaan ruudussa ja etsimään namia.
  Kannattaa myös juosta itse sinne ruutuun palkkaamaan koira, ei tulisi vahvistettua sitä pois juoksua ruudusta, koska se ei ole haluttua, tuossa hyvin palkkasitkin koiran eteen tai taakse.
  Kivalta näyttää, lisää treeniä vaan. :)
  Ja tuohon hormonihommaan on hirmu helppo ratkaisu, lopputulos ihana täysin nartuista piittaamaton uros. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama jatkoajatus :D Jos miettii koiran kannalta, että jos ruudussa on selkeä namialusta jonka koira aina näkee niin onko koiralle kaksi eri tehtävää mennä ruutuun ja namialustalle? Mä oon tehnyt siis yleensä niin, että jätetään palkka yhdessä ruutuun ja sitten mennään kauemmas josta lähetys. Ihan vaan koska "niin muutkin tekee". Ja minulle on perusteltu, että mahdollisimman äkkiä häivytetään namialusta pois ettei siihen jää kiinni ja ala nimenomaan menemään silmällä ja nenällä.

   Jotenkin itse tykkään "mene ruutuun ja palkka lentää perään" tavasta kun koira ehkä paremmin yhdistää sen palkan siihen tekemiseen eikä vain juokse namille? Alussa toki se pitää saada jollain tavalla juoksemaan sinne ruutuun eli se kosketusalusta/namitarget mikälie on ehkä ihan hyvä keino aloittaa, mutta en haluaisi jäädä tosiaan siihen kiinnikään. Välillä olenkin juossut perään, mutta ei tuolla treenikerralla kunto riittänyt kirmailuun :D

   Mutku se on taas jo melkeen normaali, eikä se koskaan ennen... :D Kävi mielessä kyllä ensimmäisen kerran ihan vakavissaan, mutta katsotaan nyt.

   Poista
  2. Kyllä se on aina apuvälineiden kanssa edettävä eikä tehdä niinkuin minä ja jäädä liian paikoilleen junnaamaan. ;) Tuo on hyvä että viette yhdessä, silloin se on selkeä palkka eikä opi etsimään sitä ruokaa.
   Jep nopea palkka on alussa hyvä juttu että koira osaisi yhdistää sen siihen ruutuun. Oletko ajatellut paikan opettaa?

   Poista
  3. Kaippa se paikka pitää opettaa, en ole vielä oikein selvillä miten se olisi järkevin toteuttaa. Toisaalta kun se kyllä tarjoaa ihan kivasti niin jonkinlainen sheippausajatus on ollut mielessä ja niinkuin videolla ehkä yritin palkan suunnalla korjata paikkaa. Ja välillä noita "viedään palkka yhdessä oikeaan kohtaan" vahvistamaan paikkaa. Eikös se riitä että koira on nauhojen sisällä vai meneekö siitä pisteitä jos koira on liian sivussa mutta ruudun sisällä?

   Ruutu on omituinen liike kun en oikein ole varma miten hyvin koira ruudun ja oikean paikan oikeasti hahmottaa. Mietin että opettaakohan kukaan koiraa vaan juoksemaan suoraan kahden merkin välistä ja pysähtymään käskystä, vähän niinku joku sovellettu eteenmeno?

   Poista
 4. Kyllä riittää että koira on ruudun sisällä. Muistaakseni oliko niin että häntä saa olla yli, tai tassu nauhalla mutta ei yhtään yli. Useimmat opettaa paikan, mutta sen pitää kokeessa näyttää siltä että se pysähtyy käskystä eikä itse valitse paikkaa. Ja muistaa ettei maahanmenossa tule eteenpäin ja näin yli ruudusta.
  Itse en ole tavannut ketään joka opettaa ruudun ilman paikkaa. Helpompi olla mustavalkoinen kun on tietty kohta. Ihan niinkuin perusasennossa tai merkille menossa. Mutta teoriassa miksei noinkin voisi tehdä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!