21 helmikuuta 2016

Tavoitteista, edistymisestä ja motivaatiosta

Eilen talmaattitreeneissä noseworkkia ja tokoa/rallya. Paikkamakuussa kesti vieruskaverin nousun ensimmäisellä kerralla, mutta toisella kerralla ei sitten pysynytkään. Häiriöänä lisäksi rallyilevia huskeja, joihin ei juurikaan kiinnittänyt huomiota, mutta kun vierestä kaveri lähti niin oli pakko lähteä leikkimään... En yhtään huomannut miten tilanne eteni, mutta mur. Sen jälkeen teki ihan onnistunutta paikkamakuuta ja -istumista, mutta hmph. Näitä pitäisi tehdä enemmän, mutta haluaisin tehdä sen hallitusti eli niin, että tiedän, että vierustoveri vaikka kutsutaan luokse eikä ole pelkoa, että Jali saisi palkata itseään leikkituokiolla ja että pystyisin heti puuttumaan ja otettaisiin uusiksi kunnes menee kaaliin. Ettei liikkuvia muuttujia olisi ihan niin paljon mitä nyt oli.

Noseworkissa oli alussa asiassa, mutta toisella kiekalla haisteli vain maata ja oli kuin ei olisi koskaan mitään nenäilyä tehnyt. Hmpph. Satunnaiset tokoilut, mitälie tehtiinkään, oli ihan ok, mitä nyt koira edisti ja poikitti ihan ihmeellisesti ja minä en puuttunut asiaan mitenkään ja kaikki oli ihan epämäärästä, tehdään mitä sattuu ja ilman että Jali oppii tästä yhtään mitään. Hmph.
 
Olen huomannut itsessäni treenirintamalla pientä whatever meininkiä. Tarvitsisin osaavamman ohjeistusta, että saan itsestäni ja koirasta enemmän irti tai edes tavoitteellisesti treenaavan treeniporukan. Viikottaiset dallutreenit on enemmänkin kuin jees ja tekee hyvää Jalille päästä häiriöön tekemään jotain, mutta en vaan tunnu saavan itsestäni näissä treeneissä oikein mitään irti. Teen jotain epämääräistä, palkkaan mistä sattuu, en pidä kriteerejä.Tehdään tuttua ja turvallista ja olen vain tyytyväinen siihen, että koira on ylipäätään kiinnostunut minusta eikä ympäristöstä kun voisin hyvin haastaa ja vaatia koiralta enemmänkin. Silti tehdään vaan jotain perusasennonhakua ja seuraamista ja käännöksiä ja blaaaah. Ollaan koko ajan mukavuusalueella.
Huomaan petraavani osaavamman koulutuksissa, kun ympärillä on muita perfektionisteja. Tiedän miten pitäisi treenata, mutta kun tukiverkko ja perseellepotkijat puuttuvat niin sitä vaan lipsuu jauhamaan samaa tuttua ja turvallista. Tiedän, mutten osaa toteuttaa ilman tukea tai ulkopuolelta tulevaa "painostusta". Pitäisi tehdä hallittua häiriötreeniä. Impulsiivikontrollia. Paikkamakuuta. Yleistää ruutua ja kiertoa. Pysyä kriteereissä ja vaatia koiralta. Uskaltaa käydä niillä koiran äärirajoilla ja venyttää niitä eteenpäin. Olla systemaattinen, miettiä treenejä etukäteen. Asettaa tavoitteita.

Olisi niin mukava tuskailla jonkun kanssa joka ymmärtää kun koira hakeutuu kerta toisensa jälkeen ruudussa etukulmaan tai ei löydä kiertoa ensimmäisellä toistolla. Joku joka pitää myös tärkeänä sitä, että muistaa nillittää siitä perusasennon suoruudesta joka kerta ja huomauttaa koiralle putoavasta kontaktista. Seura tekee kaltaisekseen, jotenkin on vaikea treenata ajatuksella jos muutkin ovat höntsäilylinjalla. Tai kun ainoa oma tavoite on että "kunhan se nyt jotain tekee".
Tykkään treenata yksin, mutta tokossa varsinkin tuntuu, että on pakko olla se treeniryhmä ympärillä jos haluaa edistyä. Ei paikkamakuuta pysty yksin treenata kuin tiettyyn pisteeseen. Häiriökäskyihin reagoimattomuutta ei pysty treenata jos ei ole ketään huutelemassa niitä häiriökäskyjä. Tarvitsisin vertaistukea. En pitäisi yhtään mahdottomana tehdä tästä tokovaliota, mutta yksin en vaan siihen pysty.

Olen miettinyt ilmottautumista kokeeseen ihan vaan motivaatiosysäyksenä. Saisiko treeneistä vähän tavoitteellisempia ja järkevämpiä kun olisi jotain mitä tavoitella? Enköhän täältäkin löytäisi sitä tavoitteellisesti treenaavaa porukkaa kun ottaisin asiakseni selvittää. Mutta miten se on vaan niin vaikeaa yrittää tunkea valmiisiin treeniporukoihin tai yrittää muodostaa omaa?

Treenimasis vol 2000.

8 kommenttia:

 1. Mä kaipaisin myös tokossa enemmän osaavampaa tukiverkostoa. Jotain joka oikeasti sanoo joka helvetin vinosta perusasennosta tai kontaktin tippumisesta. Tuntuu ettei kukaan uskalla ikinä kommentoida meidän tekemistä mitenkään. Ärrrrrr.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeij, edes jonkinlaista vertaistukea! Harmiks asustat niin kaukana, oltais muuten voitu huomautella toistemme perusasennoista :D

   Tuntuu hankalalta löytää samanhenkistä treeniseuraa ja osaavaa opastusta. Kateellisena aina lueskelen jos joku pääsee huippuihin ohjattuihin treeneihin tai kun jollain on treeniryhmä josta löytyy osaamista ja halua viedä kaikkia eteenpäin. Kun ei kaikkea vaan itse näe/huomaa/osaa/pysty treenata...

   Poista
 2. Missä asut? :)

  Ja tuttu tunne, lisäksi mua harmittaa tää talvi kun ei oikeasti inspaa lähteä ulos kun treenikentät on jäässä jne. Mulla on tuon pennun kanssa vähän epätoivoinen fiilis kun tuntuu, että junnataan aivan paikoillaan kun en uskalla vaikeuttaa harjoituksia ja vaatia tarpeeksi... Onneksi ens viikolla alkaa sentään ohjatut treenit, saa muutamaksi viikoks tekemistä ja toivottavasti niitä kullan arvoisia vinkkejä treenaamisen. Mutta joku oma vakiporukka olis kyllä niin jees, yksin on välillä niihin mälsää eikä tosiaan tuu vaadittua koiraltakaan yhtään mitään. Huoh. >.>

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauhavalla. Kaikki potentiaaliset pilkunviilaajat ottakkee yhteyttä :D

   Joo tuo talvikin tekee kyllä osansa ettei treenaaminen maistu. Kyllä sitä kesääkin jo kovasti odotellaan...

   Poista
 3. Kiva postaus! Saanko käyttää blogisi banneria blogiarvostelupostauksessa, jos linkkaan valmiin postauksen sinulle?:)

  VastaaPoista
 4. Ens kerralla ku tullaan ni lupaan keskittyä teihin ees hetkeksi, viimeks olin niin pihalla ittekin ettei tajunnu et muitakin vois seurata ja auttaa :) mutta kuulostaa niin tutulta! Harmi kun on niin pitkä matka, voitais treenailla yhessä useemminkin :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höpöhöpö, kyllähän minäkin osaan suutani aukaista jos apua tarvin :D En oo vähään aikaan kotitreeneissäkään tehnyt mitään järkevää, että ihan yleinen asenneongelma on nyt kyseessä :P

   Ja niinpä niin! Treenikaverit on vissiin katoava luonnonvara :D

   Poista

Kiitos kommentistasi!