15 toukokuuta 2016

Luonnetesti

Ilmajoki 14.5.2016, tuomareina Marco Vuorisalo ja Irene Puputti.


Toimintakyky +1b Kohtuullisen pieni
Terävyys +1b Koira joka ei osoita lainkaan terävyyttä
Puolustushalu +1 Pieni
Taisteluhalu -1 Pieni
Hermorakenne +1b Hermostunein pyrkimyksin
Temperamentti +2 Kohtuullisen vilkas
Kovuus +1 Hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +2a Luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen
Laukauspelottomuus ++ Laukauskokematon

+110 pistettä


Jali oli oikein tyytyväinen kun kerrankin sai haistella oikein antaumuksella ilman, että puutun :D

Avataas vähän. Skippaa lopputeksti jos tarkempi analyysi ei kiinnosta. Kuvaukset luonnetestin eri osa-alueista poimittu täältä.
"Toimintakykynä pidetään luonteen ominaisuutta, joka saa koiran ilman ulkopuolista pakotetta pitämään puolensa todellista tai kuviteltua vaaraa vastaan. Voidaan hyvin ajatella, että se, mitä pidetään toimintakykynä, on monen ominaisuuden yhdessä muodostama reaktio. Lähin vastaava inhimillinen vastine toimintakyvylle on rohkeus."
 • Toimintakyky +1b Kohtuullisen pieni.
  • "Koira ottaa kontaktin kelkkaan suurestakin pelästyksestä huolimatta vähäisillä ohjaajan avuilla. Pimeässä koiraa joudutaan kutsumaan."
  • Pimeässä Jali eteni alkuosan lähinnä tuomarin perässä ja löysi lopulta minut hajun avulla hyvin hitaasti askel kerrallaan edeten. Kävi ihan nenän edessä ottamassa hajun, kulki hajun perässä ympäri huonetta pitkin huoneen reunoja ennenkuin taas päätyi mun luo ja hokasi, että siinähän se. Kun sai hajun niin eteni huoneessa rohkeammin. En antanut apuja. Aika vähiä apuja kelkallekin loppujen lopuksi tarvitsi.
"Terävyys on ominaisuus, joka saa koiran reagoimaan aggressiivisesti sen tuntiessa itsensä uhatuksi. Terävyysaste on kääntäen verrannollinen ärsytyskynnyksen korkeuteen. Mitä pienempi ärsyke tarvitaan herättämään aggression, sitä korkeampi on terävyysaste. "
 • Terävyys +1b Koira joka ei osoita lainkaan terävyyttä
  • "Koira ei reagoi lainkaan hyökkäykseen, tai osoittaa pelkoa."
  • Ei yllättänyt. En odottanutkaan, että seinässä olisi rohkeutta itseään puolustaa. Kiva kun hyökkäystä ei vedetty tuon pidemmälle, olisi ollut pilkulliselle kova paikka jos olisi enemmän painetta saanut. Ei se ainakaan ketään tosiaan syö :D Jos tämä oltaisiin tehty vaikka testin alussa, olisi luultavasti reagoinut enemmän.
"Puolustushalulla tarkoitetaan koiran synnynnäistä taipumusta hyökkäyksen tai hyökkäysyrityksen avulla aktiivisesti puolustaa itseään, laumaansa (ohjaaja) tai reviiriään. Puolustushalu vaihtelee tilanteiden, ympäristön ja koiran mielialojen mukaan. Testissä tarkkaillaan koiran käyttäytymistä tilanteissa, joissa uhan aiheuttaa tuntematon henkilö tai koiran kuvittelema ärsyke." 
 • Puolustushalu +1 Pieni
  • "Koira on ohjaajan sivulla tai takaviistossa, ehkä muutama haukahdus, muuten vaisu esitys. Hyväksyy hyökkääjän samoin kuin luoksepäästävyydessä."
  • Tästä ehkä olisin odottanut suurempaakin reaktiota. Nyt yllättävän lunkisti otti hyökkääjän vastaan ja lähti hyökkääjän mukaankin, olisin odottanut tässä vaiheessa kunnon hepulia. Mutku hajut nii ei kerkee :D Saattoihan tuo haistelu toki ihan sijaistoimintaakin olla.
"Taisteluhaluksi kutsutaan koiran synnynnäistä taipumusta nauttia taistelusta itsestään ilman, että se perustuisi aggressioon. Käytöstä voidaan kutsua tietynlaiseksi leikkihaluksi-leikiksi, jonka olennaisin osa on taistelu. Taisteluhalu on koiralle moottori, liikkeelle paneva voima."
 • Taisteluhalu -1 Pieni
  • "Koira tarttuu esineeseen, mutta ei taistele vaan pureskelee sitä ja laskee heti irti, kun esineestä vedetään; tai koira ei ota lainkaan esinettä suuhunsa, mutta osoittaa jonkin verran taisteluhalua kelkalla ja muissa osasuorituksissa"
  • Ihan kuulostaa Jalilta. Kyllä se välillä taistelee lelustakin kunnolla, mutta ny ei kiinnostanut. Ja jos se leikkii niin se tarvii "täydelliset" olosuhteet, tuossakin kun on kaikkee hihnaa ja kummallista häiritsemässä niin olisin ollu yllättynyt jos olisin sen saanut kunnolla leikkimään. 
"Hermorakenteella tarkoitetaan koiran synnynnäistä heikko- tai vahvahermoisuutta sen joutuessa voimakkaisiin ja vaihteleviin sisäisiin jännitystiloihin. Hyvällä hermorakenteella tarkoitetaan kykyä hallita jännitystiloja ilman luonnotonta uupumusta, hysteriaa tai muita merkkejä sisäisen tasapainon järkkymisestä. Hermostuneisuuden oireita koiralla ovat mm. voimakas rauhattomuus, kehon värinä, kohonnut pulssi, joka ei johdu ruumiillisesta rasituksesta, lisääntynyt nieleskely, aiheettomat ja epätarkoituksenmukaiset liikkeet, turvan etsiminen (pyrkiminen ohjaajan luo), ripuli tai oksentelu"
 • Hermorakenne +1b Hermostunein pyrkimyksin
  • "Koira selviytyy kaikista testin osasuorituksista. Siinä on havaittavissa merkkejä rauhattomuudesta, se hieman rasittuu henkisesti testin edetessä. Palautumisajan pituus eri osasuoritusten välillä vaihtelee."
  • Jälleen, kuulostaa kyllä ihan Jalilta vaikka etukäteen mietinkin, että hermorakenne voisi mennä myös miinukselle. Kivasti palautui nyt osasuorituksista eikä mikään reaktio jäänyt "päälle". Hyvin ne hermot siis tosiaan pysyi kasassa ja oli testin jälkeen ihan normaali ja lähti mukaan mun hepuleihin.
"Temperamentilla tarkoitetaan käyttäytymisen vilkkautta, huomiokyvyn nopeutta (tarkkaavaisuutta) sekä kykyä sopeutua uusiin tilanteisiin ja ympäristöihin. Suurin osa hyvin sopeutumiskykyisistä koirista on vilkkaita. Vilkas koira on tarkkaavainen ja se vastaanottaa nopeasti uusia ympäristön ärsykkeitä ja tottuu niihin ja niiden merkitykseen."
 • Temperamentti +2 Kohtuullisen vilkas
  • "Koiran reagointinopeus ja väistö on hieman hitaampi, mutta hallittu ja koiran huomio oikein suuntautunut."
  • Se tuntuu välillä kyllä vilkkaammalta, nyt oli jotenkin vähän "laama" läpi testin. Tai reaktiot sinäänsä kyllä ihan Jalimaisia, mutta esim tuo hyökkäykseen reagointi, jossa vaan jatkaa maan haistelua oli jännä. Siltä kun tulee välillä niin herkästi niitä "pöhh" kun jostain vaikka yllättäin ilmestyy ihminen ja reagoi niihin mun mielestä kyllä nopeampaa kuin mitä nyt testissä. Mutta toisaalta taas joo, ei se mikään turbodieselpupukaan reaktioineen ole.
"Kovuudella tarkoitetaan koiran taipumusta muistaa tai olla muistamatta epämiellyttäviä kokemuksia."
 • Kovuus +1 Hieman pehmeä
  • "Koira, joka osoittaa selviä merkkejä siitä, että se haluaisi välttää paikan, missä se pelästytettiin, mutta pystyy ohittamaan pelästyttämispaikan suhteellisen läheltä ohjaajan tukemana."
  • Mä ehkä ajattelen Jalin pehmeämpänä kuin se onkaan. Videolla kun puhun "traumatisoitumisesta" niin tarkoitan ehkä just sitä, että välillä tuntuu, että se muistaa tietyt asiat hyvinkin pitkään. Tyyliin jos leikkaan kynttä liian pitkälle saan taistella kynsien leikkuun kanssa sen jälkeen pitkään tai kun jätin kerran hännän vahingossa oven väliin niin se kauan varoi ja epäröi autoon hyppäämistä.
"Luoksepäästävyydellä tarkoitetaan koiran suhtautumista vieraisiin henkilöihin."
 • Luoksepäästävyys +2a Luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen
  • "Koira, joka houkuttelematta tai pienin houkutuksin hakeutuu kosketukseen myös vieraiden ihmisten kanssa, käyttäytyen ystävällisesti. Koira on ns. ujo."
  • Kyllä siitä huomaa, että se on pidättyväinen, mutta oli testissä ehkä yllättävänkin sosiaalinen. Hyökkäyksen jälkeen kun piti lähteä testaajan mukaan, odotin suurempaakin hepulia, mutta nyt asettui jopa ihan silitettäväksi. Samoin seinähyökkäyksen jälkeen haki jännästi tukea tuomarista, mutta oli siinä vaiheessa varmaan niin paineessa, että jostain piti saada turvaa.
 • Laukauspelottomuus ++ Laukauskokematon
  • "Koirat, jotka ensimmäisen laukauksen jälkeen käyttäytyvät rauhattomasti, mutta jotka selviävät nopeasti levottomuudestaan ja joille toistetut laukaukset saavat aikaan yhä pienemmän reaktion, luokitellaan laukauskokemattomiksi, ei laukausaroiksi."
  • Ihan Jalin näköinen. Tuommoisissa äkillisissä pamahduksissa se tulee yleensä tsekkaan multa, että mikä se oli, oliko se ok, kuulitsä!?
Loppujen lopuksi testi oli kyllä ihan Jalin näköinen. Odotin sen keräävän enemmän painetta ja reagoivan asioihin ehkä vieläkin herkemmin, mutta selvittikin osiot ihan kunnialla. En siis epäillyt ettei se yksittäin olisi jokaista selvittänyt, mutta ajattelin, että keräisi painetta enemmänkin kun jatkuvasti tapahtuu jotain yllättävää. Yllättävän sosiaalinen se kyllä oli, harvemmin se noin reippaasti vieraiden ihmisten (varsinkin miesten) luo menee tutustumaan. Siihen on kyllä vanhemmiten tullut sellaista tietynlaista varmuutta, että ei se maailma päälle kaadu.

"Se on kyllä omalla tasollaan suorittaja, ei tuu mitään yllättävää, mutta ei mihinkään hurjiin suorituksiin yllä."

Mamman pieni partiopoika :) 

2 kommenttia:

 1. Et kai pahastu jos laittaisin ton selitystaulukon samallaisena mun blogiin (tietysti oman koiran arvosteluin)? :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!