30 heinäkuuta 2017

Voittajaluokan korkkaus

Reilun vuoden tauon jälkeen korkattiin rallytokon VOI-luokka. Tuskin oltaisiin korkattu ellei meitä olisi kysytty paikallisen kerhon joukkueeseen piirimestaruuskisoihin kun oli tarvetta ylemmän luokan koirakolle. Olin ajatellut pyhittää kesän treenit tokolle ja vihdoin korkata se tokon avo-luokka, mutta muutin suunnitelmia. Ei tosin ennätetty treenata sitä mitä ajattelin ja olin jo perumassa koko kisat kun ei vaan yksinkertaisesti osattu kaikkea eikä oltu ennätetty treenaamaan mitä ajattelin. Kenraalitreeneissä tehtiin toista kertaa ikinä voittajaluokan ratatreeniä ja kun se oli ihan treenimäärään nähden ok, niin ajattelin että lähdetään yrittämään. Tulosta en kuvitellutkaan saavani kun niin paljon voi-luokassa on juttuja jotka ei vain yksinkertaisesti toimi vielä näin hätäsesti koottuna radalla ja tavoitteena olikin lähinnä että kunhan koira radalla hanskassa pysyy.

Kisat siis Lapualla 29.7., samalla kistaat toimivat Etelä-Pohjanmaan piirimestaruus kisoina ja tuomarina Tytti Lintenhofer. Kisapäivälle sattui kesän ainoita lämpimiä päiviä ja näkyihän se hieman koirassakin. Oltiin ensimmäisiä luokassamme ja Jali tuntui lähtöön mennessä melko kivalta. Lähdössä kuitenkin tapahtui joku pieni blaaaah ja kun ensimmäinen kyltti oli hyppy niin johan se pakka jo siinä vähän hajosi. Täytyy ottaa treeniin kehään saapumiset ja palkkailla hihnan irrottamisesta.

Hyppyä ollaan kyllä itseasiassa yksittäisenä onnistuneesti treenattu, mutta lähetin koiran liian aikaisin hypylle ja otin samalla juoksuaskelia ja sinnehän se koira sujahti. Pysähtyi ja kääntyi kun käskytin, mutta se hyppää niin laajoja hyppyjä niin olin auttamattomasti myöhässä. Hetken mietin jo uusimista, mutta kerkesin siinä ajatella että radalla on tulossa muitakin vaikeita kylttejä ettei tuhlata uusimista heti tähän ja kun onnistumisesta ei olisi mitään takeita. Tästä saatiin -3p kontr (karkaaminen) ja -10p tvä (rintamasuunta). 

Seuraava kyltti 270 astetta oikealle sujui hypyn jälkeen koiralta hämmennyksen vallassa, ei ollenkaan tahtonut kääntyä. Jalihan oli jo lähestulkoon kyltillä hypyn jälkeen niin en saanut sitä kunnolla seuraamiseen. Ihme kun ei tästä saatu virhettä. Jali kokosi itsensä kivasti seuraavalle kyltille ja liikkeestä seiso, kierrä koira sujui hienosti.

Pyörähdyksestä -3p ov (ohjaaja hiljensi). Tämän huomasin itsekin, aloin sipsuttaa kun jäin varmistelemaan että Jali tekee pyörähdyksen, se kun on alkanut sekoittaa sitä ilmeisesti molemmat käännös vasempaan kylttiin kun käsimerkki on ihan samallainen enkä ole keksinyt parempaa eikä erottele vielä käskysanoja. Pyörähti kyllä, mutta aika hitaasti ja laajalla kierroksella.

Seuraavalta kyltiltä molemmat käännös oikeaan -3p tvä (laaja kierros ohjaajan takana). Tämä oli niitä kylttejä joita ei vielä vaan osata enkä vaan ymmärrä miten tämän opettaa koiralle sujuvaksi? Vinkkejä otetaan vastaan.

Koira eteen, vasemmalta oikealle, istu -3p ov (ohjaaja taputti). Tuomari mainitsi radan alussa että muistakaahan ettei voittajaluokassa enää houkutella koiraa taputteluilla yms. Jäi ehkä sitten kummittelemaan sillä todentotta tässä menin sitten taputtelemaan, mutten enää muista että missä tilanteessa? Ehkä oikealle puolelle istumisessa taputtelin jalkaa?

Tässä pitkä pätkä oikealla seuraamista, joka yllätys yllätys sujuikin treeniin nähden yllättävän kivasti. Jopa oikealla juokseminen ja käännös vasempaan sujui ok, eikä pujottelustakaan saatu virhepisteitä! Sitäkään ei koskaan aiemmin ole treenattu joten siihen nähden se sujui yllättävän hyvin! Onhan se epävarma ja joudun kannustaa kehuilla ja pitää käsimerkkiä, mutta siitä mistä lähdettiin oikean puolen seuraamisessa liikkeelle ollaan tultu pitkä matka eteenpäin.

Seuraava virhe kyltiltä istu, koira eteen, oikealta vasemmalle, istu -3p uusi. Hakeutui oikealle perusasentoon. Lähetin sen itseasiassa väärällä käsimerkillä ja käskytyksellä kiertämään vasemmalle eli mun virhe. Uusinta hyvä.

Seuraava virhe molemmat vasempaan täyskäännös kyltiltä -10p tvä (väärä käännös). Ei osata vielä radalla, ei kääntynyt. Tämä oli taas niitä hetkiä kun pohdin että uusinko, mutta enpäs sitten lähtenytkään jostain syystä uusimaan. Kai ajattelin etten lähde lannistamaan koiraa kyltillä jota ei osata ja joka ei todnäk olisi uusinnassakaan onnistunut. Tämän kanssa oli kenraaleissakin ongelmia. Jälkeenpäin mietittynä tätä olisi ehkä pitänyt yrittää uusia...

Loppu virheettä paitsi käytösruutu oli vasemmalla maaten ja siitä -1p py. Ei aavistustakaan että mistä? Eikö koira saa haistella maata tai kurkata mitä radalla tapahtuu? Pitäisikö sen tuijottaa koko ajan ohjaajaa? Kehuin ja käskyttelin koiraa maahan aina silloin tällöin (turhaan...), olisiko pitänyt olla vaan hiljaa?

Paljon oli virheitä, mutta paljon oli kyllä ihan ohjaajastakin johtuvia virheitä. Ja ei vaan tosiaan yksinkertaisesti vielä olla tällä treenillä valmiita voittajaluokkaan. Jali tsemppasi hyvin ja meno oli hetkittäin ihan kivaa. Oikealla puolella seuraaminenkin onnistui odotettua paremmin, eikä pyrkinyt seuraamaan vasemmalle. Olin itse yllättäin tosi rento kehässä, ajattelin että tehdään parhaamme ja katsotaan mihin se riittää. Joku toinen saattaisi olla kovinkin pettynyt, mutta olin itse radan jälkeen hyvin tyytyväinen koiraan. Se yritti parhaansa sen mukaan mitä sille on opetettu ❤
Pisteitä kertyi siis 64p eikä näin ollen tulosta eli VOI0, mutta olen silti erittäin tyytyväinen meihin! Huomasiko joku, että jätettiin tosiaan yksi uusiminen hyödyntämättä? Oon tässä jossitellut että jos oltaisiin onnistuneesti joku uusittu niin oltaisiin saatettu saada tulos. Ei tämä kuitenkaan vaivaamaan jäänyt sillä palkintojenjaossa ensimmäisenä jaettiin tuomarinpalkinto ja olin ihan suu auki kun tuomari huikkaili Hennaa ja Jalia hakemaan palkinnon! Vitsit miten kivaa! Saatiin pystiä ja ruusuketta ja karkkia ja treeninamia! Tuomarin kommenttina "Oikea puoli vaatii harjoittelua. Miellyttävä ohjaus, kiva koira".  On se huippu!
Joukkuekisassa ei pärjätty vaikka muut joukkueessa tuloksen saivatkin, jäi vähän niinkuin meistä kiinni kun oltiin ylempiluokkalaisia. Meitä oli hyvä jengi kun joukkueeseen kuului samojedi, amerikancockerspanieli, irlanninterrieri ja me ja meidän joukkueessa kaksi sai tuomarinpalkinnon! Me Kauhavan Kisakireet Rakit tehtiin parhaamme :D

Treenataan Jali ensi kokeeseen enemmän, eikö 😊

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!