20 toukokuuta 2018

Koukussa jälkeen ja muita treenailuja

Wallu on ollut ahkerasti jäljellä. En olisi uskonut kuinka koukuttavaa jäljestäminen voikaan olla! Tämän kauden teemana olleet nameista eroon pääseminen, esineet ja kulmat. Pidempiä pätkiä ilman nameja menee paikoin tosi hyvin, paikoin yrittää jäljestää vain toista puolta ja/tai on huolimaton. Pitää muistaa vaatia oikeaa tekniikkaa vaikkei nameja olekaan! Namitetut pätkät menee hyvin ja molemmat puolet poimien. Esineet on olleet viimeisimmän viikon "teema". Viimeisimmässä treenissä (jonka pääteema tosin oli kulmat) ilmaisi kaikki esineet ihan oma-aloitteisesti! Esineelle keskittymistä ja kohdistamista pitää ilmeisesti ottaa vielä, nyt menee maahan ja kääntyy katsomaan, ei kuitenkaan mielestäni vinoon. Nyt kun maahanmeno alkaa hiljalleen löytymään niin aletaan keskittyä tarkemmin siihen esineeseen kohdistamiseen.

Kulmat menee ja ei mene hyvin. Tekee välillä täydellisiä tarkkoja 90 asteen kulmia, kun taas välillä vetää kulman yli. Pitää tarkkailla edeltävää suoraa, meneekö yli aina kun ei ole tarkkana suorallakaan? Waldo jäljestää välillä vähän "takki auki", olen huomannut että ensimmäisen kulman jälkeen yleensä alkaa paremmin keskittymään kun joutuu tehdä töitä jos on huolimattomasti mennyt kulman yli. En oikein osaa välttämättä suunnitella jälkiä järkevästi, mutta miettinyt pitäisikö sille tehdä kunnon haastavia jälkiä useilla kulmilla, löytyisikö tarkkuutta ja keskittymistä sitä kautta? Jäljelle lähestymiseen ollaan löydetty jo hieno rutiini ja malttaa keskittyä paalulle tultaessa ja odottaa (pääsääntöisesti) hienosti kun asetan hihnan ja annan lähtökäskyn. Myös esineiltä jatkaa mielestäni hienosti jälkeä ilman minkäänlaisia apuja, välillä jopa ryökäle yrittää esineeltä varastaa jatkamaan. Esineille ilmaisun viilaamista ja edelleen tarkkuutta ja malttia jäljellä. On sillä vielä jäljestystekniikassa tosiaan opittavaa, mutta eiköhän se siitä!
Ilmotin Wallun myös Seinäjoelle tokon alkeisiin, ihan vaan häiriön takia. Harjoitukset on olleet meille aika helppoja, mutta ehdottomasti tarpeellisia. Koirakoulun tilat on hyvin pienet ja kun kuusi koiraa tekee yhtä aikaa niin tarvittavaa häiriötä saa. Se on niin erilainen kuin Jali, kerran tehtiin ruutuun juoksemista kaksi koiraa kerrallaan niin että toinen juoksi toiseen päähän hallia ja toinen toiseen, väliä ehkä pari, kolme metriä. Kahdesti taisi vähän haikailla toisen luo kun juoksi ohi, mutta kääntyi takaisin kun huikkasin. Jalin kanssa tällaista treeniä en Waldon ikäisenä olisi uskaltanut ottaa ollenkaan! Hyvin löytyi ruutu vieraassakin paikassa. Muuta huomionarvoista rauhallinen paikallaolo. Yksi kerta viidestä vielä jäljellä. Tottis on jäänyt vähän peltojäljen varjoon, maastojutut on jotenkin niin paljon mielenkiintoisempia! Enkä ole vielä oikein löytänyt Waldon kanssa yhteistä säveltä kentällä. Se on niin erilainen kuin Jali. En osaa leikkiä sen kanssa, enkä saa Waldon virettä nostatettua, se tekee jotenkin minun makuun välillä "pikkusievästi" kun kaipaisin enemmän asennetta. Tuntuu, että se mitä se leikkii niin se tekee vain sen takia koska mä haluan, eikä tosissaan palkkaannu. Mikä on kumma, koska se kuitenkin kotona tarjoaa mulle lelua revittäväksi ja oikeasti taistelee, kentällä vaan ei onnistu? Nameilla toki toimii ja sosiaalinen palkkakin taitaa olla Wallulle arvokkaampaa kuin lelut. Ei olla oikein edistytty missään tokossa kun ei olla siellä puolella juuri mitään tehty. Paljon kivempi mennä pellolle kun molemmat tykätään :D Pitäisi sille kuitenkin se BH tehdä jos meinaa kisaamaan pk-puolella, mutta se ei taida olla tämän vuoden juttu ollenkaan. Mikä ei kuitenkaan tarkoita etteikö sitä olisi syytä treenata!
Jali on treenannut rallytokon erotteluja, oikealle puolelle, vasemmalle puolelle ja eteentuloa pelkillä käskysanoilla. Tai näistä lähinnä eteentuloa ei ole osannut kuin käsimerkistä. Edistyy edistyy kun treenaa, jännä juttu :D Sellaista olkkaripuuhastelua lähinnä. Sen lisäksi keskitytty tokon kierron ja ruudun erotteluun. Tutulla kentällä ok, vieraalla ei ollenkaan niin varma. Ruutu vetää puoleensa. Ruudun stopissa ja paikassakin on parannettavaa. Jalin kanssa oon miettiny että käviskö sille sittenki tekemässä sen TK1 tuloksen (jonka luulen olevan suht läpihuutojuttu) ja keskittyis sitten ihan vaan rallytokoon ja jättäisä tokon kokonaan? En oikein tiedä. Mejässäkin kovin valioitumisen mahdollisuus kolkuttelee takaraivossa, joskos sille sitä voittajaluokkaa lähtis treenaamaan. Viime kokeen jälkeen en pidä itsekään katkoja mitenkään mahdottomana, niin hienosti se työsti ja etsi kokeessa, että eiköhän katkollakin osaa työstää! Katsotaan, katsotaan. Ei oteta paineita :)

12 toukokuuta 2018

Mejäkoe Kauhava

Vuoden ensimmäinen verijälki mennään tottakai tekemään kokeeseen! Aurinko porotti ja lämpöä oli yli 20 astetta vaan niin hienosti jaksoi pilkullinen työskennellä vaikka kartturilta meinas usko loppua kun välillä käytiin vähän elukoitten jälkiä tarkastamassa ja vauhtia piisasi... Viime kokeen alun epävarmuudesta ei tietoakaan vaan koira veti jo alkumakaukselle nelivedolla maata viistäen ja eteni paikoin haastavassa maastossa itsevarmasti. Välillä tuntui että pyörittiin ihan miten sattuu, mutta koira työsti jälkeä koko ajan ja kehoituksesta palasi hienosti omilta jäljiltään (maastossa oli runsaasti mm hirven jälkiä) takaisin etsimään oikeaa jälkeä. Oli kyllä rankka reissu, loppujen lopuksi ehkä ohjaajalle kuitenkin enemmän mitä koiralle. Oon oikeesti positiivisesti yllättynyt miten hyvin se jaksoi työstää eikä luovuttanut missään vaiheessa vaikka selkeästi oli paikoin hankalaa.

Tuloksena kuitenkin AVO1 41/50p ja oikeus siirtyä voittajaluokkaan! Tuomarin sanoin "Kyllä sä tosta jälkivalion teet" 😊

Tarkemmat pisteet:
Jäljestämishalukkuus 6/6
Jäljestämisvarmuus 10/12
Työskentelyn etenevyys 7/10
Lähdön/kulmien/makausten selvittäminen 12/14
Käyttäytyminen kaadolla 3/3
Yleisvaikutelma 3/5

"Ohjattu aloitus. Koira jäljestää ilma- ja maavainua käyttäen. Ajoittain vauhti on aivan liian nopeaa ja koira joutuu tehdä tarkistuskaarroksia ilmavirran mukana. Makaukset merkataan hyvin. 1. kulma suoraviivaisesti 2. ulkokautta tarkistaen. Sama toistuu sorkalla, että ajautuu yli ja joutuu tarkistella että tietää minne mennä. Löytää sorkan, josta on kiinnostunut. Vauhtia reilusti pois niin työskentely on määrätietoisempaa ja parempia tuloksia syntyy" Tuomari Kristina Erkkilä.

Hieno Jali on palkkansa ansainnut 😊

Vinkkejä muistiin:
- Etene tipunaskelin äläkä puske koiraa eteenpäin. Hidasta reilusti, koiralle tunne että joutuu kuljettaa sua perässä ja että ohjaaja määrää loppujen lopuksi etenemisestä. Mennään tiiminä.
- Kun vauhti hitaampi, ei ajaudu niin helpolla esim kulmien yli kun jalat vie, työstää paremmin. Koira joutuu tehdä suuren työn kun on ajautunut esim kulman ohi ja joutuu etsiä jäljen uudestaan. Vaikuttaa myös koiran jaksamiseen pidemmillä jäljillä kun energiaa ei kulu turhaan kaahottamiseen ja tarkistuslenkkeihin.
- Muista pitää liina kireällä ja jättää oma häslääminen ja pyöriminen vähemmälle! Jos koira jää pyörimään paikoilleen voit "kelata" liinaa lyhyemmälle ja kun koira jatkaa niin antaa liinan taas liukua pidemmälle.
- Hanskat! Ison koiran jarruttaminen paljain käsin raskasta.
- Koiraa saa kehottaa jatkamaan jälkeä jos selkeästi ajautuu muualle.
- Suopursuja olisi hyvä treenata. Nyt jäljen alussa oli suopursimätäs ja selvästi joutui miettimään että voiko tuosta mennä läpi. Meni kuitenkin vaikka kävi kyllä tsekkaamassa molemmat puolet että kierränkö.