13 marraskuuta 2018

Pitää takoa kun rauta on kuuma

Blogia kartalle kisaraporttien muodossa!

27.10. rally-tokokisat Kokkolassa, tuomarina Heli Kelhälä. Kerrankin päätin pyytää kuvaamaan radan, yleensä en halua että kukaan kuvaa kun alan vaan jännittää enemmän.
Rata oli hyvin simppelin oloinen, ei mitään hirveää. Jali oli ihan hyvällä fiiliksellä ja alku oli aika jees. Etenkin tuo "istu, käännös vasemmalle, istu" oli aika makee.

Jo rataantutustumisessa tuskailin tuota puolenvaihtoa jalkojen välistä kun tuntui ettei askeleet osu kohdilleen ja näinhän se kisaradallakin osui väärä jalka eteen ja koira ja minä hämmennyin. Täysin minun virhe. Tästä ensimmäinen uusinta -3 UUSI.




  • Spiraalissa koira oikealla pari kertaa nuuskaisi maata ja tästä -1PY. Hienosti kokosi itsensä! 
  • Seuraava uusinta menee kyllä koiran piikkiin, ei oikein ollut hereillä eli kyltillä 11, 270 käännös oikeaan luuli että tehdään jotain puolenvaihtokylttiä ja jäi hengaamaan taakse -3UUSI
  • Seuraava -10TVÄ mun piikkiin. Puolenvaihto jalkojen välistä enkä jättänyt koiralle tilaa ja kiersi kyltin. Mä googlailin jo radan jälkeen, että seuraako siitä hylky, mutta olikin "vain" -10. 
  • Puhelimesta loppui talletustila eikä viimeistä -10 TVÄ virheitä videolla näy, mikä on harmi. Ja mä kun aattelin että se videolla näkyy niin en sitten kysynyt tuomarilta... Mutta siis tuplasaksalaisesta -10TVÄ (seuraamispuoli). Ja siis en ymmärrä ollenkaan, en edes tuolla selityksellä. Kuinka tuplasaksalaisesta voi saada -10TVÄ seuraamispuolesta? Kun jos se ois kyltin jälkeen tullu väärälle puolelle niin oishan se näkyny virheenä seuraavassakin kyltissä? Mulla ei oo mitään muistikuvaa, muutakuin että se oli ehkä vähän jotenkin sekava, mutta olinkin jo vähän "ihansama" fiiliksillä kun ajattelin oikeasti että saatiin jo hylky.

Tulokseksi kuitenkin täpärästi VOIHYV 71p ja RTK3! "Hienoa yhteistyötä! Ajoitus ajoittain myöhässä, koira ei ehdi toteuttaa".  Tuosta käskyn ajoituksesta on mulle aiemminkin sanottu ja on varmaan ihan oikeassakin. Muutenkin jännä nähdä omaa ohjausta videolta, sorrun kisoissa suurempiin vartalo- ja käsiapuihin mitä käytän treenatessa, pitääkin kiinnittää huomiota.

Mestariluokka kutsuu! Kyllä siitä valio vielä leivotaan! :)
-----------------------------------------------------
3.11. Epäviralliset rally-tokokisat Kauhavalla. Jalin kanssa mentiin ihan höpöhöpöfiiliksillä VOI-luokkaan. Jali olikin "hieman" ylivireessä. Lähdettiin vaan pitämään kivaa ja kivaa meillä radalla kyllä oli :D Siitäkin huolimatta, että 15 kyltillä teki niin vauhdikkaan käännöksen, että törmäsi kylttiin ja kyltti singahteli ympäriinsä. Tosi hienosti keräsi itsensä ja jatkoi rataa, mutta huomasi käytösruudussa, että selkeästi vähän varoi kylttiä eikä olisi halunnut kyltin viereen istumaan. Kerättiin silti VOIHYV 80p TP ja 2. sija. Rata oli tosiaan Fiia-Maria Kiviojan virallinen kisarata.
Waldokin pääsi korkkaamaan "kisauransa" nakki-alossa. Niin hienosti oli junnu ja suoritti niin hienosti! Palkkasin muistaakseni ainakin 2 ja 5 kyltillä, mutta ei se ois palkkaa tarvinnu. 9 kyltillä pieni fiksu talmaatti päätti että kun näillä muillakin pysähdyskylteillä ollaan tultu eteen niin minähän tulen tässäkin eteen :D Tästä siis uusinta. Maahanmenosta ei osannut lähteä suoraan seuraamaan ja jumitti maassa, tästä jouduin vähän houkutella ja -1KONTR. Ei sille oo tämmöstä opeteltu vaan nimenomaan paikallaoloa niin ei ihmekkään. Mutta niin hieno vauvakoira! Se ei oo ikinä mennyt näin pitkää pätkää, eikä oo nähny kylttejä kuin ehkä kerran, eikä silti häiriintynyt kylteistä tai tiputellut kontaktia. Toki tuin kyllä kehuilla, mutta käsimerkkiä en esim seuraamisessa käyttänyt. Odotellessa se kyllä haisteli hallissa maata jonkun verran, mutta heti kun huikkasin huomiota niin oli ihan messissä. Kyllä sen kans oikeasti voisi hiljalleen lähteä virallisiakin katselemaan! Waldolle siis ALOHYV 96p.
------------------------------------------------------
10.11. Ilmajoella tokokisoissa, tuomarina Henna Hautakoski. Vähän hetken mielijohteessa ilmotin ja kisa oli täynnä. Edellisenä iltana tuli viestiä, että peruuntumisen takia olisi paikka vapaana ja hetken emmin kun flunssassa olin maannut lähinnä sängynpohjalla, mutta noh mikäjottei! Kisapäivän aamuna ei meinannut ääntä tulla, mutta sen verran aukesi että käskyttää pystyi. Seuraavana päivänä kuulostinkin (sen mitä ääntä ulos sain pihistyä) lähinnä Paula Koivuniemeltä, jonka ääni sortuu falsettiin ja joka on laulanut 24/7 putkeen...

Mutta siis kisaan. Jalille vähän vieraampi halli, en ole varma onko koskaan hallissa käynnyt. Ei tämmöset nykyään Jalia häiritse, kyllä se tietää mitä tultiin tekemään. Ihan ei ehkä parhaassa terässä, oleskelualue hallissa oli aika ahdas ja kisa-alue oli rajattu vain aksa-aidoilla niin siinä ei pystynyt kunnolla viritellä koiraa. Sainkin vähän noottia tuomarilta kun omaa vuoroa odotellessa innostuin vähän riehakkaammin palkkaamaan Jalia namia heittämällä, että eipäs häiritä suorittavaa koiraa. Hups, anteeksi, en oikeasti tajunnut kun olin jo koiran kanssa niin omassa kuplassa enkä seurannut juurikaan kehää (muutakuin että kehässä oleva koira ei minusta vaikuttanut häiriöherkältä ja ehkä sillä sitten omakin palkkaus nousi turhan riehakkaaksi).Hengattiin siis kiltisti tämän jälkeen vaan makuussa vaikka normaalisti tykkään vähän pyöritellä perusasentoja ja ottaa nopeita palkkauksia.

Pisteitä kertyi siis
Paikkamakuu 9
Seuraaminen 9
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 8
Luoksetulo 9.5
Kapulanpito 10
Kauko-ohjaus 8
Estehyppy 9,5
Kokonaisvaikutus 9

Elikkäs yhteensä ALO1 180p, KP ja 1.sija! 

Tarkemmin liikkeet läpi:
  • Paikkamakuussa hitaahko maahanmeno ja vajaa istumaan nousu. Ei reagoinut muiden käskyihin ja oli paikkamakuussa niin hienosti skarppina!
  • Seuraamisessa huomasi, että ohjaaja ei ihan oo kartalla näistä tokon kiemuroista. Tultiin seuraamispaikalle ja liikkuri sanoi "Liike alkaa" ja minähän omatoimisesti sitten lähdin jo eteenpäin, kun pitäisi toki vielä odottaa liikkurin käskyä :D Noh, hetken hämmennyt itselle kun tajusin oman virheeni kun liikkuri mun askeleen jälkeen huikkaa sen "liikkeelle mars" (tai mikä se nyt onkaan) komennon. Seuraamisesta taidettiin saada noottia lähinnä väljistä käännöksistä ja hitaasta perusasennosta.
  • Huomasi tässä vaiheessa, että Jali oli vähän hämmentynyt, että mitä me ollaan tultu tekemään. Toki minäkään en ollut skarppina flunssasena ja Jali peilaa aika hyvin mun fiilistä. Jali varmaan odotti rally-tokorataa ja ihmetteli, että mitä se tämmönen oikein on. Ihan ymmärrettävää kun ei olla tokoa treenattu. Oli siis vähän tahmea koko ajan, mikä näkyi mm. aloituksissa. Ei ollenkaan sellanen normaalin skarppi Jali. Alkoi kyllä vähän epäilyttää, että voisi olla myös jumissakin, pitääkin varata huoltoa!
  • Maahanmenossa pistevähennykset siitä kun menee maahan kuulema istumisen kautta. Käskyttäessä vilkaisin sen verran taakse, että oli maahan menossa, mutta en huomannut, että kävi istumisen kautta. Tuttu virhe kun on tossa mielentilassa.
  • Luoksetulon puolikas taisi lähteä aavistuksen vinosta perusasennosta. Edelleen mun silmään hämmentynyt pilkullinen eli tuli hitaasti, vaikka toki laukalla eikä sitä ehkä muut huomanneet kun eivät tiedä mihin verrata. Tässä kisan toinen "ohjaaja skarppina" moment kun liikkurin "jätä koira" käskyn jälkeen sanon Jalille "paikka", otan askeleen ja saan jonkun ihme blackoutin että pitäiski jäädä odottamaan liikkurin käskyä lähteä liikkeellä. Pysähdyn paikoilleen ja katson liikkuria silleen "niin saanko mä mennä?"...  Ihana tuomari huikkas et otetaas alusta uusiks :D Jali pönötti koko episodin paikoillaan ja varmaan manas mielessään että mitä tuo oikein sekoilee...
  • Kapulanpito 10, eipä tässä mitään ihmeellistä. Piece of cake Jalille.
  • Kauko-ohjauksessa hitaat vaihdot ja vajaa istuminen. Tuttua, tuttua.
  • Estehyppyä jännitin. Lähinnä mietin, että millä ihmeellä mä tän käskytän kun se ei oo tätä tehnyt ties millon viimeksi. Päädyin sitten hyppy käskyyn ja toivoin että tulee itse sivulle. Pistevähennys taisi olla taas hitusen vajaasta perusasennosta, kenottaa kuulema aavistuksen eteen vinoon.
Kohtuu tiukan tuntuinen tuomari, tai siis ei ainakaan ilmaiseksi pisteitä jaellut. Muutamassa kohtaa kommentoi, että ylemmissä luokissa olisi rokottanut enemmän, mutta että perusasennot ja asennonvaihdot kuntoon niin se on 200 pisteen koira. Enkä epäile yhtään :) Kerätään tästäkin se koulari kasaan, vähän kuumottelee joulukuussa yhdet kisat, mutta voi olla että koira ansaitsee nyt vähän kisa- ja treenitaukoa ja palataan asiaan ensi vuoden puolella.
------------------------------------------------------------------
Jali on nykyään niin luottokisakaveri! Meillä on ollu nyt tosi kiva flow koiran kanssa niin pitäähän se hyödyntää, jotenkin vaan luotto koiraan on tällä hetkellä kova :) Katsotaan josko ensi vuodelle se RTK4 (ja toivon mukaan valiotuloksiakin...) ja TK1 ja riippuen miten innostuu niin ei se TK2 olisi mahdoton myöskään. Ja himputti vihdoin se BH jos osuis sopivaa kohdalleen!