10 heinäkuuta 2018

Nollakoirakkona MES-luokassa

Samoissa Lapuan kisoissa 7.7. päädyttiin siis ex tempore Iiris Harjun tuomaroimalle MES-radalle nollakoirakoksi. Aloitettiin tietty käytösruudulla, johon mentiin oikeastaan suoraan oman radan jälkeen. Käytösruutu oli suoraan sanottuna ihan hirveä. Jali ei ollut ollenkaan hommissa ja vaihteli asentoa ja jopa tuijotteli ja hinkui rataa suorittavan bortsun perään. Pahoittelen, onneksi bortsu ei häiriintynyt ja Jali ei kuitenkaan äännellyt/huutanut. Annoin lopulta olla siinä asennossa mihin päätyi kun en halunnut alkaa siinä säätämään Jali oikeaan asentoon kesken toisen radan kun ajattelin että häiritsee vaan enemmän. Nojoo, ei se nyt niin paha ollut ja suurimman osan ajasta oli ihan fine, mutta vähän hävetti. Jos oltaisiin oikeissa kisoissa tehty tällainen käytösruutu niin en tiedä oltaisiinko saatu hylätty tai -10 tai vastaavaa. Mutta annettakoon anteeksi kun kuitenkin melkeen suorilta oman radan jälkeen joutui käytösruudusta käytösruutuun ja siinä oli muutakin häslinkiä kun mietittiin sitä nollakoirakon vaihtoasiaa tuomarin kanssa.
Laitetaas kuvitukseksi kisoista ALO-luokasta ottamia kuvia. Rallytokon lajikirjo on ihan parasta!

Meidän vuoro nollakoirakkona oli suorittaa rata siis ihan viimeiseksi ja olla häiriönä viimeisenä kisoissa käytösruutua suorittavalle koiralle. En ollut ennättänyt luokan rataantutustumiseen ollenkaan kun minut tosiaan "repäistiin" nollakoirakoksi ihan yllättäin. Alunperinhän oli ajatus että teen vaan käytösruudun ja "oikea" nollakoirakko tekee radan, mutta nollakoirakkoa ei saakaan vaihtaa kesken toiseksi, joten mentiin sitten radallekin. Seurailin siinä odotellessa suorituksia, että saan käsityksen radasta ja ajattelin että yritetään tehdä ne mitä osataan ja mennään sen mukaan millä fiiliksellä koira on.
Jali oli autosta otettaessa edelleen ihan fiiliksissä ja seurasi lähtökyltille ihan valmiina hommiin. Käytösruutu oli ratapiirustuksesta poiketen lähtökyltin takana, eikä Jali ottanut käytösruudussa istuvasta koirasta mitään häiriötä, vaikka se jäikin lähdössä meidän taakse. Alunperin ajattelin, että skipataan alun triplahypyt, mutta lopulta päädyin että äh, testataan. Jali oli hyvin messissä eikä yhtään yrittänyt rynniä, kävelin välit ja käskytin hallintaan aina väleissä. Tästä sain -1py ja -1ov. En tiedä mistä, ei se varmaan hirveen "sulavaa" ollut, kun käytännössä Jali melkeinpä pysähtyi aina väleissä eikä omakaan liike varmaan ollut ihan sulavaa. Tosi hyvin kuitenkin omasta mielestä kun hypyissä tosiaan ongelmaa ollut rynnimisessä!
2. kyltiltä eli "istu, käännös oikeaan, istu" virheitä -1tvä ja -1kyl. Älkää kysykö, en edelleenkään tiedä? Mes-luokan arvostelu on varmasti tiukempaa eli olisiko etten kääntynyt tarpeeksi paikallaan tai annoin kroppa-apua liikaa tms? Olis ihan oppimisen vuoksi voinut kysyä näitä tuomarilta.

3. kyltiltä eli tuplasaksalaiselta taas -1py. Kerkeääköhän se haistella maata kun kiertää mun takaa? Iso harmistus kun näistä radoista ei oo videoita! 4. kyltiltä eli "istu, maahan, istu" kyltiltä tuomarin kommenttina "Hieno". Olihan se!
"Molemmat oikeaan täyskäännös" (koira oikealle seuraamaan) ilman mitään virheitä (woopwoop!!) ja 6. kyltiltä eli "liikkeestä maahan kierrä koira" -1py. Todennäköisesti haisteli taas maata kun meni maahan? Tästä ei muistikuvaa, en edes muista että olisin muka kiertänyt koko koiraa :D

Pujottelussa oikealla ja puolenvaihdossa (koira vasemmalle) ei ongelmaa. 9 ja 10 kyltit skippasin kokonaan kun ei merkkiä olla treenattu, enkä halunnut tähän mennä soveltamaan yhtäkkiä mitään merkinkiertämisiä kun ei olla koskaan rallyradalla sellasia tehty. Tein 9. kyltille koira eteen, vasemmalle istu kyltin, kun halusin testata toimiiko eteentuleminen pelkällä käskysanalla myös radalla. Toimi! En muista mitä 10 kyltille tein. Näitä tuomari ei arvostellut ollenkaan.
11 kyltti eli "tulppaanikin" virheittä(!! koira oikealle seuraamaan), 12 kyltiltä eli "istu, käännös vasempaan istu" -3uusi. Ei muistikuvaa mitä teki, muistan vaan että mietin radalla, että onko sillä nyt mitään väliä vaikken uusisikaan kun vaan nollakoirailen, mutta tulipahan nyt uusittua. Uusinnasta ei virheitä vaikka tää tehtiinki oikealla puolella!

13 kyltti eli "liikkeestä istu jätä koira" oli kans kyltti, jonka meinasin skipata kun ei olla koskaan tehty, mutta päädyin kuitenkin yrittämään. Koira siis oikealla puolella. Tästä -10tvä (ohjaaja pysähtyi), kun varmistelin että menee istumaan. Seuraava kyltti "liikkeestä kutsu koira" hienosti ja palasi seuraamaan oikealle puolelle!!
"Spiraali oikealle", koira oikealla, tästä taas -3py. Ei muistikuvaa. "Koira eteen seisten, koira peruuttaa eteenpäin" oli HIENO! Tämän meinasin kans ensin skipata, mutta päädyin testaamaan. Hienosti oikealta eteen ja siitä suoraan peruuttamaan ja palasi hienosti oikealle seuraamaan. Tästä tuomari kirjoittanut myös arvostelulomakkeeseen "Hieno" ja radan lopuksikin sanoi, että ehdottomasti päivän hienoimpia peruutuksia.

17 kyltiltä eli "270 käännös oikeaan" -1 kyl ja 18 kyltiltä "istu, askel vasemmalle, istu" -1 tempo, -1py ja -1 vino. Siihen nähden ettei tätä olla koskaan treenattu ja olin hyvin epävarma kyltin suorituksesta (tehdäänkö kylttiä ennen vai jälkeen), niin tää meni meiän mittapuulla ihan hyvin.
Näillä arvioinneilla oltaisiin saatu 74p eli oikeastaan tulos! (jos nyt käytösruutu unohdetaan :D) Mutta ottaen huomioon, että MES-rataa ei olla tosiaankaan koskaan treenattu, enkä ollut rataantutustumisessa ja tehtiin kylttejä joita ei olla oikeastaan koskaan treeanttu niin olen tosi tyytyväinen koiraan. Teki hyvällä fiiliksellä, eikä oikeastaan mitään isoja virheitä sattunut. Ei hämmentynyt useista seuraamispuolen vaihdoista eikä kertaakaan yrittänyt pyrkiä väärälle puolelle seuraamaan ja saatiin taas se sama flow aikaiseksi. Tuomarin kommentti "Olipas hieno peruutus. Mahtava kannustus =)" Ei se MES-luokan tuloskaan ehkä hirveän kaukana ole kunhan sinne asti päästään!

Jali sai päivän päätteeksi palkaksi jätskiä, kun oli niin superhieno!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!