Samaan syssyyn kirjotetaas tämän päiväinenkin luento ylös. Eli 15.7. oli Lapualla
Tina-Marina Bäckmanin peltojälkikoulutus. Tina-Marinalla itsellään on suursnautsereita ja kisoja taisi olla noin 50 takana (ellen aivan väärin muista :D). Hirveän "viihdyttävä" kouluttaja, jos näin voi sanoa! Ei siis todellakaan tullut tylsää kuunnellessa! Tina-Marinan kanssa päästäänkin ensi viikon aikana myös ihan konkreettisesti pellolle, mielenkiinnolla odotan, mitä Tina-Marina Waldosta sanoo. Toivoisin kovasti, että treenipellot joille mennään olisi korkealla heinällä, sillä haluaisin että joku konkreettisesti näkee miten Waldo jäljestää korkeassa heinässä ja saisin siihen ideoita.
|
(C)Katriina Hautala |
- Treenaa kun kukaan muu ei treenaa. Kisoissa voi olla minkälainen keli tahansa, hyvä treenata myös vaikeissa olosuhteissa.
- Koiralle ei väliä kuka jäljen on polkenut. Voi siis hyvin treenata yksin (harhoja pitää toki treenata muiden kanssa).
- Pennulle/ensikertalaisella namiruudulla
- koira oppii että "aarre" löytyy vain rikotulta alueelta
- ruudun koko 1,5 kertaa koiran selän mitta
- koira otetaan pois ruudusta kun siellä on vielä ruokaa ja kun se juuri on syömässä -> hinku takaisin
- ruutuunkin paalut, niinkuin aina kokeessa
- ruudusta suoraan jälkeen tekemällä ensin kolmion muotoinen ruutu, jonka kärjestä jälki jatkuu
- heti alkuun askelten välissä rakoa -> koira ennättää "hengähtää" askelten väleissä
- Suoran jälkeen kiemurajälkiä -> olosuhteet muuttuu (tuuli, aurinko, pellon sarat)
- kaaria pidetään koko ajan treeneissä mukana, ei opeteta koiraa ensin siihen, että aina jäljet suoria tai kulmia ja yhtäkkiä taas oteta kaaria mukaan!
- Nopeaa ruoka pois jäljeltä. Koiralle ajatus esineeltä esineelle, esineeltä kunnon palkka. Nameja toki vahvistamaan "tarvittavia" kohtia, esim kulman, piikkien, harhojen jälkeen.
- Lopussa namipurkki -> namipurkille maahanmeno -> purkista ruoka maahan
- purkki vaihtuu pian esineeksi
- Palkataan jäljellä koira aina maahan! Ei opi odottamaan ylhäältä ohjaajan kädestä tulevaa palkkaa.
- Kun koe lähestyy, aletaan ottamaan tyhjiä paaluja, ensin nami parin tyhjän jälkeen, siitä pidentäen -> koira ei epävarma kokeessa kun paalu onkin tyhjä
- Harhakohtiin jäljen tekijä jättää harhakohtaan paalut merkeiksi ja harhan jälkeen laittaa palkan. Harhantekijä tehdessään harhan siirtää paalut "portiksi" kohtiin joista jälki kulkee -> ohjaaja tietää missä kohti harha kulkee ja koira saa harhan jälkeen vahvistukseksi palkan
- Annetaan koiran ratkoa harhat itse, ohjaaja jää paaluksi seisomaan jos koira menee harhalle ja odottaa, että koira tekee ratkaisunsa
- Kisoissa koiraa saa kehua esineellä joko ennen tai jälkeen kun ohjaaja ottaa esineen
- jos koira ei malta pysyä maassa, kannattaa kehua vasta esineen oton jälkeen -> voit vahvistaa koiralle maassa pysymistä "hienooo koiraa, hyvä maahan, hienosti..."
- Esineitä voi treenata erikseen, esim apparin kanssa talvella hallissa
- apparilla useampi esine (esim 10), jotka asettaa noin 3m välein jonoon koiran nähden -> siirtyy ensimmäiselle esineelle ja hetsaa koiraa ("katso mikä täällä, vaaau, kato mikä täällä...") ja apparin avuilla koira esineellä maahan -> palkka esineen alle -> seuraavalle esineelle. Todennäköisesti menee viimeisillä maahan jo itse.
- Kulmissa kokeessa ohjaaja voi pitää hihnan koko ajan kireällä poistumalla (saa juosta) jäljeltä koiran taakse -> oltava varma että koira on kulmassa, ettei painosta koiraa jatkamaan väärin!!
- 1200 askelta on noin 700m
- Kisoissa tutki kisapeltoasi pellon vierestä -> pystyt aika hyvin päättelemään miten jälki kulkee
|
(C) Teija |
- Jos koira pyrkii jatkamaan jälkeä sinne minne se ei voi mennä (kääntyy esim kohti ojaa/metsää esim riistan perässä), pysähdy -> koira saa todennäköisesti hihnapakotteen kun pysähdyt (ohjataan liinatuntumalla), saattaa palata jatkamaan jälkeä (tuomari ohjeistaa jatkamaan "mene koiran perään", toisesta kehoituksesta (riittää kun ensin otat pari askelta -> hihna löysällä -> pysähdy) jatkettava)
- Muutenkin jos huomaat, että lähestytään pellon reunaa -> pakko tulla kulma, hidasta huomaamattomasti liinalla/anna painetta koiralle
- kun pidät kädet koukussa lähellä kroppaa, voit tarvittaessa löysätä tai kiristää hihnaa vs että kulkisit kädet ojossa eteenpäin
- Korkeassa heinässä jäljen voi tehdä "laahaamalla" jalkoja, ei jätetä koiralle "heinämuuria" jonka pitää ylittää! Namit kantapää-varvas
- Koejälkeä talloessa 30sekuntia seisomista aloituspaikalla ja voit talloa ensimmäiset askeleet kunnolla -> annetaan kaikille mahdollisuus päästä edes paalulta eteenpäin
- Jäljentekijän pitää tietää 20m päähän tulevat kulmat ja esineet -> katso etukäteen jälkeä tehdessä jokin merkki, jonka kohdille pudotat esim esineen (esineelle ei voi jäädä seisoskelemaan koejälkeä tehdessä)
- Tee kokeisiin sellaisia jälkiä kuin toivoisit itsellesi
- Ilmoita tuomarille jos jäljellä on jotain vaikeita kohtia tai et ole tyytyväinen jälkeen (esim kuolleet eläimet, vesipotti kulman kohdalla...)
- Jälki ei saa katketa kulmassa! Tee käännös sisäjalalla
- 90 asteen kulmissa 1 kääntyvä askel, piikissä 2 kääntyvää askelta
- Harjoittele myös vaikeampia kulmia (koskaan ei tiedä miten koejäljentekijä kulman talloo)
- Kaarissa ole tarkkana että kaari kaartaa koko ajan
- Koiralle vaikeassa maastossa (esim kuiva), tee sellainen jälki, josta tiedät missä se menee (esim suora jälki suoraa kohti latoa)
- Tapahtumien välillä (esim kulmat, esineet) oltava vähintään 10m väliä
- Treenijäljet vähintään 30min vanhoja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!