08 maaliskuuta 2012

Dallu tuli taloon

Olipa kerran viikonloppu, jolloin Apulasta bongasin ilmoituksen 5kk vanhasta dalmatialaisuroksesta, joka etsi kasvattajalla kotia. Tästä kaksi päivää eteenpäin ja Jali olikin jo kotiutunut :)

Tässä blogissa kerron Jali-pojan arjesta ja kommelluksista.

3 kommenttia:

 1. Heissan!

  Olen tässä katsellut blogiasi ja mieleen tulee muutamia asioita mihin en ole oikein muualtakaan saanut kunnon vastauksia(yleisistä asioista). Jos nyt vaikka aloitetaan sillä, että kuinka paljon kokemusta sinulla oli ollut koirista ennen kuin Jalin hankit? Onko Jali ollut sinun mielestä niin hankala, dominoiva, jääräpää, energinen niin kuin yleensä dalmatialais keskusteluissa pelotellaan? Nyt kun Jali on iso, kuinka paljon liikuntaa ja aktiviteetteja annat hänelle per päivä/per viikko? Pärjääkö pienessä asunnossa? Syökö nyt aivan hirveästi? Miten on koulutus sujunut ja kuinka kohtasitte murkkuiän? Jos näillä vaikka alotellaan.

  Terveisin rodusta kiinnostunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips! Minäpä koitan vastailla :)

   Meillä on aina ollut kotikotona koiria, ajokoiria ja mäyräkoiria eli sinäänsä koirien kanssa olen ollut koko ikäni. Piki (puolidallu) oli ensimmäinen melkein oma koira, Jali ensimmäinen ihan oma ja harrastuskoira. Meillä kotona koirat on aina vaan "ollu" eli toimittaneet lähinnä seurakoiran virkaa ja maalla muutenkin ovat koulutuksen osalta olleet vähän "pellossa kasvaneita". En siis välttämättä näe, että tuosta kokemuksesta olisi ollut hirveästi hyötyä :D Ehkä se, että olin tottunut vähän jääräpäisempiin koiriin.

   Ei Jali mikään helppohelppo ole ollut, mutta kyllä odotin paljon pahempaa juurikin erilaisten keskustelujen perusteella. Varsinkin uroksista itsekin luin keskusteluista, että ovat ihan kamalia. Onhan näillä omaa tahtoa ja välillä on ollut sormi suussa lähinnä harrastuskentillä, mutta ei mitään mistä ei oltais selvitty :) Fiksuja omaneduntavoittelijoita nää kyllä on eikä sitä miellyttämisenhalua oikein löydy samallalailla mitä jollain paimenilla, mutta eivät ole miltään "toiselta planeetalta" kuitenkaan.

   Dalmatialainen on toki joo aktiivinen, iso koira, joka tarvii sitä liikuntaa, mutta on mun mielestä kuitenkin ihan "peruskoira" eli ei vaadi mitään ihmeellistä. Jali on aika vähäänkin tyytyväinen eikä hypi seinille vaikka välillä jää aktiviteetit vähemmälle. Pyrin käymään päivittäin ~1h pidemmän lenkin+ aamu- ja iltapissatuslenkit. Joskus enemmän, joskus vähemmän. Jos jostain syystä lenkitys jää vähemmälle niin pyrin kompensoimaan treenituokiolla. Me ei tällä hetkellä treenata mitenkään aktiivisesti ja säännöllisesti missään, mutta puuhaillaan melkein päivittäin jotain pientä treenin poikasta.

   Jali on elänyt suurimman osan elämästään alle 30 neliön yksiössä ihan ongelmitta. Vaikka nykyisessä asunnossa on tilaa enemmän käytössä, ei se sitä mitenkään hyödynnä kun sisällä rauhoitutaan ja ulkona kulutetaan energia. Mun mielestä pieni asunto ei oo mikään este.

   Ei syö paljon, mä tykkään pitää koiran melko hoikkana ja Jali aika hyvin hyödyntää sen minkä syö. Syö tällä hetkellä noin 500g lihaa päivässä+muut lisukkeet.

   Jos oot blogia selaillut niin meillähän on ollut jonnin verran ongelmia treenikentillä. Jalia on aina kiinnostanut ihan hirveästi toiset koirat ja nuorempana se oli myös ihan hirveä hajujen perään. Sinäänsä se on aina ollut arjessa ihan helppo, kaikki ongelmat näkyy lähinnä siellä treenikentillä. Tein itse aika paljon virheitä kokemattomuuttani ja Jali kyllä osaa hyödyntää kaikki pienetkin epävarmuudet. Kai se on sitä dominoivuuttakin, Jali kyllä osaa kyseenalaistaa asiat jos ei ole mustavalkoinen. Motivoiminen vaati vähän työtä (välillä edelleenkin), mutta sinällään kyllä oppii asiat nopeaan ja tekee välillä tosi kivasti töitä. Hyvään suhteeseen kannattaa kiinnittää huomiota alusta asti (pätee koiraan kuin koiraan).

   Toivottavasti näistä oli apua :) Kysy lisää mikäli joku asia jää vaivaamaan!

   Poista
  2. Voit myös laittaa sähköpostia henna-o(at)hotmail.com jos enemmän haluat kysellä :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!