15 kesäkuuta 2013

Hajujen viemää

Meillä oli eilen poikkeuksellisesti agilitytreenit kun heinäkuussa ois tarkotus pitää taukoa.  Taukoo meille tulee tosin pakosta elokuussakin kun ei olla enää Jyväskylässä.

Pilkulla oli eilen taas semmonen päivä. Se ensinnäki keräs jo hirveet kierrokset häkissä muitten suoritusten aikana (niin se vaan tiistaina oli ihan nätisti häkissä) ja siitä aisti jo kun otti häkistä, että tänään ollaan ihan muissa sfääreissä, nenä veti maahan ja oli jotenki niinku ylivirittyny jousi koko koira.

Rata ois ollu jotakuinki tämmönen:
Se jäi lähtöön kyllä, mutta tosi levottomana. Taidettiin parhaimmillaan päästä ysiesteelle asti, mut niin ne hajut vaan vei ja juoksenteli toiselle puolelle hallia ja nyysäs maata. Ei se oikeen kattonu tai kuunnellu ohjausta ollenkaan. Joku erityishaju hallilla tuntu olevan Jalin mielestä. Noh, siinäpähän vietti sitte koko treenit häkissä. Oli se jotenki tosi levoton treenien jälkeenki ku odoteltiin bussia. Jos se reagoi noin mahdollisesti (juoksu?) nartun hajuun niin mä en haluu tietää miten se reagoi jos se törmää moiseen livenä...

En tiiä, ois ehkä voinu yrittää tehä sen kans aluks jotain yhtä helppoa juttua suurella palkalla, palkkailla ja kehua tiheämmin niistä pienistä hetkistä kun tulee mukana, käydä ulkona vähän tuulettaan nenää tai ehkä ennenkaikkea yrittää rauhottaa sitä olemista jo alussa ja hakea paremmin sitä kontaktia. Ei se radalla käsissä pysy jos se on tossa mielentilassa tai ainakaan se ei siedä sillon multa yhtään pientäkään virheellistä/epäselvää ohjausta vaan saa siitä mielestään syyn lähteä livohkaan.

Uros ja hajut <3

13 kommenttia:

 1. Karua mutta totta, jos haluut kunnon agsakoiran. Pallit pois. Tietty on yksittäisiäkin tapauksia urosdalluissa jotka toimii hyvin pallillisinakin. Mutta kokemuksella sanon että hermot vaan menee :D jos Jalilla ei ole jalostuskoiran tulevaisuutta niin ootko aatellu leikkauttaa sen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii että eiku kolehti kasaan.

   Oonhan toki miettiny leikkauttamista, mut en mä tiiä ku se tuntuu toisaalta jotenki, luovuttamiselta? Ja kun muuten ei oo mun mielestä tarvetta leikkauttaa ja kun on lukenu kuitenki juttuja miten se leikkaaminen ei välttämättä ees auta ja koiran luonne menee vaan huonompaan suuntaan... Nii ei viittis tehä päätöstä vaan siks, että se toimis agilityssä paremmin kun se pari viime kertaaki on tehny ihan mielettömän kivasti.

   Ja onpa mulla rahanki takia aikaa vielä miettiä, semmonen 400e koiran leikkaukseen ei ihan tästä heti irtoa.

   Poista
  2. 400e? :o Meidän dalluherralta vietiin pallit ja maksettin siitä 200 euroa, siihen hintaan kuului kipulääkkeetkin. Ja ihan vaan jos joskus päätät leikkauttaa niin meillä ei ainakaan leikkaus vaikuttanut luonteeseen millään tapaa. :) Ainut mihin vaikutti oli turkki, se alkoi lähteä 1-2 viikkoa leikkauksen jälkeen. Ei aluksi tajuttu mistä on kysymys joten vietiin eläinlääkäriin joka tutki ihon tautien varalta ja otti verikokeet. Mitään ei kuitenkaan löytynyt joten lääkäri tuli siihen tulokseen että kyseessä oli vain niin voimakas hormonitoiminnanhäiriö pallien poiston jälkeen. Ja sehän tippuikin pari kuukautta niin että koko selän/kylkien alue oli miltein paljas. Sitten se vaan loppui ja karva kasvoi takasin eikä sen jälkeen ongelmia ole ollut. :)

   Poista
  3. Näin pikasesti googlettelin yheltä klinikalta, mutta ehkä pientä liiotteluaki vähän mukana :D Varmasti saa halvemmalla kun jaksaa tehdä hintavertailua.

   Ei vaikuttanut ollenkaan milläänlailla vai ei vaikuttanut negatiivisesti? :D

   Poista
  4. Ei milläänlailla, ihan yhtä aktiivinen ja kiltti koheltaja kun ennenkin. :D Pelkäsin vähän sillon että tulis jotain negatiivista kun netissäkin melkein jokainen sanoi että leikkaus olis "pilannut" koiran mutta onneksi ei mitään tullut. :) Joko ollaan tosi onnekkaita tai sitten ihmiset paisuttelee asioita oikein reilulla kädellä. :D Se toivottu tulos leikkauksella oli että tyttökoirien perään vouhottaminen ja jatkuva merkkailu loppui, ollaan nyt molemmat lenkillä huomattavasti onnellisempia kun kaveri ei vedä henkihieverissä hajujen perään. :D

   Poista
 2. Kyllä se oli siellä nurkassa niin kuola valuen ja alahuuli väpättäen, ettei mikään temppu maailmassa olis sitä tähän todellisuuteen ja treeniin enää pelastanut!

  Itelläs kesti hermot hyvin, vaikka moodi oli taas tämä! Et hermostunut, vaikka koira oli aivan kuutamolla :)

  T: Anna K. ouluttaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ois sen kans voinu ehkä tehä vaikka sitä paikallaoloa. Ei sitä joo radalla ois saanu keskittymään, mutta ehkä ees jotain. Eikai se muuten voi alkaa keskittyyn myös siinä hajuhäiriössä jos siltä ei jotain vaadi. Toisaalta se ois voinu mennä kyllä pidemmän päälle tappeluks :D

   Poista
 3. PS. Toi rata ei todellakaan ollut mikään jatko1-ryhmän rata! Kun porukkaa on vähän, voi vähän irrotella ratasuunnittelussakin ja pistää oikeesti pahan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva rata se ois ollu ja ihan suoritettavissa :)

   Poista
 4. Missä maksaa uroskoiran leikkauttaminen 400e?? Huhhuh. Mulla makso nartun leikkauttaminen vähän päälle 300 ja se on kalliimpi kun uroksen operointi. Lauran Jimillä makso muistaakseni leikkuutus alta 200e.

  Hienoa jos sulla on niin rautaset hermot että jaksat taistella hajuja vastaan :D t: maailman lyhythermoisin koirankouluttaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otsolta katoin pikasesti nettisivuilta hinta-arviota "Uroskoiran kastraatio: 268,10 € - 384,10 € koiran koosta riippuen" ja ehkä vähän liiottelin :D Varmasti saa halvemmalla kun jaksaa vähän vertailla hintoja.

   Ei mulla ees oo niin rautaset hermot, mut jotenki vaan ei vielä kantti anna periks luovuttaa. Kattoo onko toinen ääni kellossa jo muutaman treenin jälkeen :D

   Poista
 5. Jalihan on onneks nuori koira ja murkkuiän kynnyksellä, ketä murkkuikänen uros ei joskus antaudu noiden viettien vietäväksi :D Voi olla että haahuilut menee ohikin ihan täysin!

  Itte kans kahden uroksen kanssa harrastanut (Toisen kanssa edelleen) ja leikkaamista ikinä edes mietitty mut mulla ei esim. Sannin hormooniSakuun verrattuna pojat tykkää naisista yhtään. Kikero on joskus ollut aika paljonkin naisten perään mut tilanteesta riippuen sain sen silti keskittymään. Kelmi taas on aina keskittynyt eikä naiset oo ikinä häirineet.

  Tsemppiä ja hermoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla ja voi olla ettei mee. Pitäis nähä tulevaisuuteen :D

   Jali ei ees oo muuten mitenkään älytön naisten perään, koirapuistossakin enemmän huomiota saa leikatut urokset (joitain poikkeuksia lukuunottamatta). Ei kulje lenkillä fanaattisesti hajujen perässä tai ainakin jatkaa yleensä kehotuksesta matkaa jos jää jotain hajua kauemmin nyysäämään. Tai ehkei täällä päin sit vaan liiku niitä juoksunarttuja :D

   Mut tsemppiä ja hermoja tuun varmasti edelleenki tarvitsemaan :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!