06 huhtikuuta 2014

Ihana kamala nouto

Me ollaan Jalmarin kanssa taisteltu kapulan kanssa. Kun sitä himputin kapulan pidon kestoa olen yrittänyt saada rakennettua. Ihan alkeissa ollaan edelleen. Pitotreeneissä se joko paineistuu tai alkaa tarjota jotain muuta tai sitten alkaa mälväämään kapulaa. Kun se kapula ei vaan pysy siellä suussa paria sekuntia kauempaa. Vauhtinoudot on ihan kivoja (niitä ei nyt saikulla olla tehty), mutta eihän se siinäkään sitä kapulaa perusasentoon tuo vaan pudottaa kun pääsee lähelle. Onko sen noudon ihan pakko olla jo tokon AVO-luokassa?
Tunnarin alkeita ollaan myös tehty (yhdellä tunnarilla :D) ja tykkään, että siinä ollaan jo ihan hyvällä mallilla. Tai että ainakin on yhdistänyt sen nenän käytön siihen tunnarin etsimiseen. Vielä kun saisin hommattua lisää noita kapuloita niin pääsis testaamaan miltä se oikeasti näyttää. Nyt olen vain piilotellut tuota yhtä tunnaria sisällä ja ulkona. Samat pito/haku-ongelmathan meillä on täälläkin, mutta mulle on riittänyt vaan jonkinlainen reaktio kun tunnaripalikan löytää.

Jatketaan harjoituksia.

5 kommenttia:

 1. Kun keksit että millä sen kapulan saa pysymään suussa tarpeeks kauan niin kerro toki mullekin :D muuten meillä onnistuu kyllä mutta kun pitäis istua niin sillon tiputtaa aina samalla. Ei me kyllä kovin kauaa olla tota ees tehty, et en oo kovin huolestunu, vielä... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä pahoin pelkään, ettei tuohon oo muuta keinoa kuin aika... Noh, ei mekään olla tehty tätä kuin säännöllisen epäsäännöllisesti, että ehkä nyt ihan vielä ei tarvi olla huolissaan. Mutta silti tuntuu, että jankataan vaan paikoillaan ja minkäänlaista edistymistä ei oo tapahtunut. Möhh.

   Poista
 2. Mä alotin Lissun kaa niin että käskin istumaan ja annoin sille kapulan käskyllä pidä. Ja naksutin heti kun se otti japulan edes suuhunsa. Pidin siis naaman edessä ja se sai itse tarjota sen ottamista. Kun se hoksas että palkan saa siitä et kapulan ottaa suuhun niin rupesin pidentää aikaa. Tein niin että kun kapula oli sen suussa sanoin PIDÄ ja tökkäsin kapulaa sormella. Kun se rupes kestää sitä niin kosketin kapulaa enemmän mutta en ottanut siitä vielä kunnolla kiinni. Kun se kesti kapulan koskettamisen niin ja piti sitä kunnolla suussaan pitkiäkin aikoja rupesin tekemään noutoja. Kun se edes toi sen mun eteen istuen ja sain kosketettua kapulaa ilman tiputtamista niin pistin bileet pystyyn. Sitten rupesin pyytämään sitä pikkuhiljaa sivulle kapula suussaan. Ensin niin että tarjosin kapulan sille ja pyysin siitä edestä sivulle. Ensin se tiputteli kapulaa paljon. Mutta sitkeydellä ja useilla toistoilla sain sen kuosiin. Ei tarvittu kuin yksi onnistunut toisto ja sitten superpalkka! Nyt pystyn jo lähettämään noutamaan ja pyytää sivulle (ei tuo sivulle ilman ylinmäärästä käskyä) ja kestää perusasennossakin kapulan koskettamisen. Meillä palkkana on aina aamu tai iltaruoka. Tällä tavoin koiran motivaatio on ihan huipussaan tehdessä sille epämieluista liikettä. Lissu kun ei oikein mielellään nouda ja pidä suussaan.
  Jos jossain vaiheessa jaksan niin voin yrittää kuvata tätä videolle.

  VastaaPoista
 3. Katoin noi videot vasta jälkeenpäin. Tossa ekassa se luultavasti lähtee mälväämään kapulaa koska sä pidät kapulasta kiinni. Ja mä antaisin neuvoksi sen että palkkaat vain kun se pitää kapulan niin kauan että sä otat sen pois. Nyt periaatteessa oppii siihen että tiputtaminen on sallittua. Teet vaikka niin aluksi että heti kun se nostaa sen otat itse sen pois ja palkka vasta sitten (myös suullinen palkka). Sun täytyy vaan olla nopea ettei se ehdi tiputtaa sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ongelmahan on siinä, että se ei ota kapulasta kiinni niin että se pysyis siellä suussa jos mä ite tarjoan sen kapulan. Ei hirveästi olla tehty tuolla ekalla tapaa kun siitä ei välttämättä meille ole mitään hyötyä. Mutta ideana siinä ois yrittää saada sen puruotetta ees vähän paremmaksi ja haen sitä mitä se tuossa lopussa alkoi tehdä eli että se lähtee vetämään sitä kapulaa multa pois. Jos siis tarjoisin kapulan koiralle ja päästäisin irti niin se vaan tiputtais sen kapulan koska ote ei pidä. Yritetty on. Ja sitten jos alan sille siitä mainita aina kun tiputtaa enkä anna palkkaa niin lannistuu eikä edes yritä koskea koko kapulaan. Mun on pakko lähteä sen kans aina matalalla kriteerillä (ensin kunhan koskee kapulaan) koska muuten kapulasta tulee superällö.

   Tuota jälkimmäistä tehdään oikeastaan sen pidon takia. Kriteerinä oon pitäny sitä, ettei kapulaa tiputeta ennenkuin annan luvan "hyvä", mutta välillä saattaa itelläkin olla ajoitus pielessä ja koira tiputtaa ennen lupaa. Eli palkkaan kun pitää niin kauan kun annan luvan irrottaa. Nuo pito ajat mun on ollu pakko vielä pitää tosi lyhyinä, koska jos liian pitkiä aikoja alan vaatia niin alkaa tarjoamaan jotain muuta tai alkaa paineistua koko tehtävästä eikä koske kapulaan. Mä näkisin, että jos mä lähtisin käsiäni tunkemaan tuonne nyt niin se oppis vaan pudottamaan sen kapulan kun mun käsi lähestyy enkä mä sillä sais siihen pitoon sitä kestoa rakennettua. Tarkoitus ois kasvattaa sitä pitoa siis tuon nostotreenin avulla ja siinä vaiheessa kun pitää sitä kapulaa niin pitkään kuin haluan alan lisäämään sitä kättä häiriönä. Tavallaan siis tuolla tapaa mitä tuossa ylemmässä viestissä kirjotit, mutta sillä erolla, että mä en työnnä kapulaa koiran suuhun vaan koira nostaa sen ite maasta.

   Toistoja tuo vaatii. Mutta ollaan me jo pieniä onnistumisia saatu ja tuntuu, että se pikku hiljaa alkaa ehkä jo ymmärtää mitä mä haen eikä heti lannistu jos vaadin pidempiä aikoja.

   Poista

Kiitos kommentistasi!