20 marraskuuta 2015

Etujalat vai takajalat- kas siinä vasta pulma?

Riitta Kivimäen koulutuksessa yhdelle koiralle mietittiin ratkaisua kaukoihin, erityisesti maahan-istu-vaihtoon. Siinä hetken pyöriteltyä Riitta totesi, että joskos tälle olisi kuitenkin etujalat paikallaan kaukot luontaisempia? Koiralla oli aika pitkälti samoja ongelmia kuin Jalilla, joten aloin pohtia, että hetkinen, tiedänkö minä kumpi tapa Jalille on helpompi?

Takajalkakaukoihin päädyin koska, noh, kaikkihan niitä tekevät. Ilman sen kummempaa ajatusta siis, ajattelin sen olevan helpompi tapa opettaa. Tein kuitenkin tässä kotosalla Jalille samaa testailua mitä Riitta teki koulutuksessa ja totesin että pahus, nämä etujalat paikalleen liikeradathan irtoaa Jalilta hyvinkin helposti!

Jali on melko etupainoinen koira ja sille etuosan ylös nostaminen on selkeästi hankalaa. Esimerkiksi juurikin maahan-istu vaihdossa se etuosa ei vaan millään tahdo nousta sieltä kokonaan ylös asti. Nyt kun ajattelen, lähes poikkeuksetta Jali istuu istumaan käskytettynä etujalat lähes paikallaan, harvemmin se "romahtaa taaksepäin" takajalkojensa päälle. Katsoin vanhoja videoita ja monessa videossa Jali tulee perusasentoon esim liikkeestä seisomisen jälkeen juurikin etujalat paikallaan.

Lähdin testailemaan (uusilla käskysanoilla). Hetki pienillä avuilla, sitten pelkällä käskysanalla ja boom. Videolta näette lopputuloksen. En uskoisi, että näin nopeaa oltaisiin päästy jo tuohon vaiheeseen ellei liikerata olisi Jalille luontainen. Vaihto on paaaaaljon parempi mitä takajalat paikoillaan! Oon ihan mykistynyt, miten se voi nyt jo tehdä noin hienon vaihdon vaikka asia esiteltiin koiralle vasta tänään...

Suuruudenhulluna päädyin sitten testailemaan myöskin istu-maahan-vaihtoa. Tämä oli ymmärrettävästi haastavampaa ja vaatii suuret avut, mutta sieltä se kuitenkin tulee! En vaatinut vielä totaali paikallaoloa etujaloille kun lähinnä vaan testailtiin, mutta aika hyvällä onnistumisprosentilla silti! Ei se tyhmä ole ei.

Eihän tästä puutu kuin seiso-istu-seiso vaihdot, sillä seiso-maahan-seiso vaihdot voidaan tehdä vanhalla tyylillä hissillä. Enkä usko noiden seiso-istu-seiso vaihtojenkaan loppujen lopuksi välttämättä muodostuvan ongelmaksi, varsinkin kun tuo istu-maahankin alkoi sujua noinkin kivasti näinkin nopeaa ja seiso-istu vaihtoakin on itse tarjonnut. Istu-seiso on tässä varmaan se haastavin. Kaukoja ei olla jumpattu mitenkään älypaljon, joten tässä vaiheessa uskoisin vaihdon sujuvan vielä hyvinkin kivuttomasti. Mulla on jotenkin hyvä fiilis tästä. Jotenkin kriteerit on itsellekin selkeämmät kun ei tarvi pohtia, että noh, nousiko se nyt maasta istumaan tarpeeksi ylös vai ei.

Näkeekö muut potentiaalia? Tuleeko meistä sittenkin etujalkakaukoilijoita?!

8 kommenttia:

 1. Olipa kiva video! Näki hienosti noita liikeratoja, ne ei ole ihan sujuvia aina hahmottaa. Aika iisisti sait ainakin oikeansuuntaista käytöstä aikaan, et eiköhän noista kelvot tule!

  Laika on mun omista koirista se, jolle opetan takajalat paikallaan -kaket (osittain osaakin jo), Vinskillä ajattelin etujalkaversiota, kun se on niin kuminen jätkä. :D Tuleepahan kokeiltua sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No äläpä! Miltä ne tulee näyttään kun niitä oikeasti treenataan...!

   Vaihtelua elämään kun on kaks koiraa joille eri kaukot! Mää oon niin örvelö että menisin varmaan sekaisin että mitkäs tällä oli ja mitkäs ne käskysanat olikaan :D

   Poista
 2. Hei, tulipa ne helposti sieltä, tosi hyvältä näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikö! Aika huikeeta!

   Mä aistin saaneeni jälleen itselleni Projektin...

   Poista
 3. Tosi hyvin Jali työstää, kun etujalat ovat paikoillaan. Siispä vaikuttaa hyvältä. :) Meillä taas ei Kertun kelpietyylillä toimi muu kuin takajalat paikoillaan. Tosin viime päivinä olen vain miettinyt "sitä saa mitä vahvistaa". Olen jossain vaiheessa hyväksynyt steppauksen seiso-maahan-vaihdossa ja seiso-istu-vaihdossa, joten steppailua on. Nyt pitää saada hissitekniikka takaisin ja ei ole helppo tehtävä. Tänäänkin tuntui kotitreenissä olevan varsin hukassa. Joudun siis laittamaan jotain Kertun takajalkojen alle. Mulla ei ole nyt kotona tasapainotyynyä tai lautaa, joten pitää kehitellä jotain muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin :) Eiköhän tuota voisi lähteä oikeasti työstämään! Varsinkin kun meillä ei oo kokeisiin mikään kiire niin kerkeehän tässä koko talven tehdä sisätreeninä :)

   Se onkin kun joka koiralle toimii vähän eri jutut. Kelpitkin on niin sähikäisiä että sähäkät vaihdot on ihan piece of cake mutta sitten tulee ihan muut ongelmat esiin :D Mäkin oon hyvin tunnettu saamaan "sitä mitä vahvistan" kun oon välillä vähän turhan höveli kriteerien kanssa... Se on niiiiiiiin vaikea pysyä mustavalkoisena.

   Kirja vain jalkojen alle, sillähän se on selvä :D Tai sitten taittelee esim pyyhkeestä jos jotain vähän pitävämpää haluaa.

   Poista
 4. Tässäpä teille Liebster Award sekä muutama kysymys! :)
  http://vellajakumppanit.blogspot.fi/2015/11/liebster-awards.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No johan, kylläpäs näitä nyt tippuu :D Mutta vastailempa jossain vaiheessa :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!