27 tammikuuta 2014

Kontrollikäynnillä

Käytiin moikkaamassa tänään vanhaa tuttua, nimittäin eläinlääkäriä. Tai no, jos tarkkoja ollaan niin eläinlääkäri oli vaihtunut, mutta paikka oli sama vanha tuttu.

Jali on syönyt nyt ehkä 2-3kk raakaruokaa ja halusin käydä tarkistamassa miltä siellä rakossa näyttää. Mitään oireita ei ole ollut, virtsa on kulkenut ihan normaalisti eikä se ole ollut veristä. Ruoka on sopinut Jalille ihan superhyvin, siitä lähtee vähemmän karvaa, sen korvanpäät on vihdoin täysin parantuneet (ei enään edes rupea!), hammaskiven määrä on vähentynyt, jätökset on paljon fiksummat ja ravintosisältö ylipäätään on paljon järkevämpi mitä eläinlääkärin erikoisruuassa. Jalin kippoon on tippunut aina satunnainen mix broilerin tai kalkkunan lihaa ja lihaista rasvaa (sika-nauta), kasvissosetta, sekä kananmunia, raejuustoa, riisiä, kalanmaksaöljyä, lohiöljyä, rypsiöljyä, kalkkunan kauloja, kalkvitaa, sinkkiä... Ja aina reilusti vettä.

Uusi eläinlääkäri suhtautui huomattavasti järkevämmin tähän minun kokeiluuni. Olin jo valmistautunut perustelemaan eläinlääkärille miksi haluan ruokkia koiraani muulla kuin erikoisruualla (olin valmistautunut kuulemaan jo näitä "koirasi kuolee jos se ei syö erikoisruokaa!!" vastaväitteitä), mutta tämän uuden eläinlääkärin mielestä oli ihan fine, että Jali syö muutakin ruokaa jos sillä ei kiviä ilmaannu. Mainitsi vain, että silloin tällöin voisi olla hyvä syöttää tuota erikoisruokaa kuureina.

Niin ja mitäs siellä rakossa näkyikään. Olihan siellä kiteitä, mutta kiviä ei löytynyt. Tämän eläinlääkärin mielestä kiteet eivät haittaa jos kiviäkään ei näy, mikäli koira vaan juo hyvin. Kiteet kyllä poistuvat rakosta. Eläinlääkäri soittelee vielä tämän päivän tai huomisen aikana miltä se virtsanäyte näyttää, mutta ei tuntunut olevan huolissaan ainakaan rakon näkymästä. Nuo kiteet on vähän kakspiippunen juttu, mutta ajattelin tällä hetkellä jatkaa samalla ruokinnalla, ehkä pienellä fiksauksella vähäpuriinisempaan suuntaan. Katsotaan taas sitten jonkun ajan päästä uudestaan. Jotenkin ei jaksa itsekään enää stressata asiasta samalla tavalla kuin aikaisemmin. Päivä kerrallaan.

Pakko muuten rakastaa ja hehkuttaa edelleen vakuutusyhtiötä. Siinä missä minä maksoin tästä käynnistä ~32e (nappasin mukaan myös matolääkkeet), vakuutusyhtiö korvasi ~95e. Ei paha!

Jalmari painoi muuten 36,9kg! On siihen vissiin sittenkin tarttunut lisää massaa vaikken itse olekaan huomannut :)

Eläinlääkärikäynnin jälkeen jatkettiin matkaa agihallille. Tehtiin superhyvät keppitreenit niin, että jäin itse lähtöön ja heitin pallon sieltä kaukaa. Ensin kuudella kepillä, sen jälkeen täyspitkillä. Siinä vaiheessa kun se hidastamisen sijaan ("mikset sää tuu perässä?")  alkoi kiristää vauhtia lopussa (jess!!) totesin, että tähän on hyvä lopettaa. Satunnaisia "pujottelen tässä kaksi keppiväliä kerralla" ja "lopetan kepit kesken" hetkiä lukuunottamassa se oli niin hieno! Tehtiin myös muutamat toistot keinua, hienosti meni nämäkin. Ja pikkasen kädetöntä ohjaamista ja Henna, kyllä se osaa hakea ne esteet ilman sitä sun epämääräistä heilumista....

Muoks. Virtsanäytteessä kiteitä oli asteikolla 1-3 kuulemma ykkösen verran eli aika vähän. Mutta senkin edestä oli "hituloita" eli sitä "jotain" mistä kiteet muodostuu. Ph oli 6 ja virtsassa ei näkynyt verta tai bakteereja tai muutakaan erikoista.  Ell ei osannut sanoa oikein juuta eikä jaata kauanko esimerkiksi virtsakivien muodostuminen kestää, mutta suositteli jossain vaiheessa ruokkia taas kuurina tuota erikoisruokaa kun sen aikana virtsa oli kuitenkin täysin puhdasta. Hmm.

12 kommenttia:

 1. Kokeile naudan lihaisen rasvan sijasta broiskun tai lampaan rasvaa, pudottaa noita puriineja ainakin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rasvassa itsessäänhän ei ole käsittääkseni puriineja, että sen puolesta on ihan sama minkä elukan rasvaa syöttää. Tuossa lihaisassa rasvassa on noin 30% lihaa, ajattelin että se määrä mitä siitä mahdollisesti puriineja irtoaa on niin vähäinen, ettei sillä ole merkitystä ja että sais vähän edes vaihtelua ainaisen kalkkunan ja broilerin rinnalle. Mutta täytyy nyt tosiaan yrittää nipistää kaikki ylimääräset puriinit pois. Syötän nuo mitä pakasteessa on jäljellä loppuun ja koitan hankkia jostain vaikka sitä broilerin rasvaa. Kennelrehulta moista ei tainnut edes saada?

   Poista
  2. Ei ole puriineja rasvassa, mutta silloin tietty kun vähästäkin täytyisi nipistää, tuota voi kokeilla. En osaa sanoa miten noita rasvoja missäkin on myynnissä. Miten paljon annat kananmunaa, pystyisikö sen määrää lisäämään ja vähentämään lihan määrää? Tiedän dallu-uroksen joka ei siedä mitään lihaa, ei edes vaaleaa kalaa eli voi olla että tuo ruokavalio tuollaisenaan vaan on teilläkin liikaa. Hankala vaiva kyllä ja kun itse allergian vuoksi olen tuon ruokavalion kanssa taistellut, saat kyllä rutkasti tsemppiä! :)

   Poista
  3. Tälle menee nyt vaan noin 2 munaa per päivä eli kyllähän tuossa on varaa nostaa. Mä tiedän kans, että tuo puriinien sietokyky voi olla tosiaan tosi alhanen, mutta eipä sitä tiedä kuin kokeilemalla. Ikäviä nää ruokavalion venkslaamiset kyllä.

   Poista
 2. Meidän blogissa olis teille haaste. http://sannimu.blogspot.fi/2014/01/pentuhaastetta.html

  VastaaPoista
 3. Mä käyn tampereelta hakemassa lampaan rasvaa aina kun siellä päin olen ja kaupassa sattuu olemaan, voin tuoda teille ens kerralla samalla jos haluut. Niin ja Raakapaikkahan alotti jyväskylässä, sieltä kannattaa kysästä, viimeks ei ollu, mutta siitä on jo vähän aikaa kun ite sieltä kysyin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillekkin voisit Laura tuoda :)

   Poista
  2. Mä just laitoin vauhtiraksulle tilausta menemään ja sieltä pitäis olla tulossa lampaan rasvaa, että tällä hetkellä ei oo tarvetta. Mutta ilmottele millon olisit menossa niin kattelen mikä on tilanne. Mun pakastinhan on niin järkyn pieni, ettei sinne oo varaa ottaa mitään ylimäärästä varastoon...

   Raakapaikasta oon käyny hakemassa naudanrasvaa, se oli näppärästi rouheena pussissa, superhelppo annostella!

   Onko lampaan rasva (dalluille) jotenkin parempaa rasvaa?

   Poista
  3. Jeps, ilmottelen ku oon menos sinne päin :)

   Poista
 4. Ootko tehnyt jotain isompaa postausta Jalin ruokailusta ja siitä kuinka toi raakaruokinta toimii, paljon se kustantaa kuukaudessa ja miten sitä mössöä tehdään? Meidän dallulle puhkesi aivan täysi vilja-allergia ja nyt se syö eläinlääkärin kautta saatavia allergia nappuloita. Luin hetki sitte artikkelia raakaruokinnasta, missä sanottiin että se vois olla vaihtoehto allergiaruualle, mutta siinä ei ollut minkäänlaista vinkkiä ja neuvoa miten sitä ruokaa koiralle laitetaan ja paljon. Tarvis jonkun jeesin että siinä hommassa pääsis alkuun ja vähän kärryille, ois ainakin kiva koittaa pysyiskö pilkun iho ja turkki kuosissa sillä. Vähän ahdistaakin syöttää sille aina vaan noita samoja kuivia nappuloita. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole tehnyt, suunnitelmissa on tehdä siinä vaiheessa kun saan tuon ruokavalion venkslattua siihen malliin, ettei ehkä kiteitä enää ilmaannu. Suoranaisestihan tämä meiän ruokailu ei ole sitä perus raakaruokintaa kun joudutaan paljon noitten kiteiden takia soveltaa eikä varmaankaan teille sovellu suoraan mikäli teillä ei kiteiden kanssa ole ollut ongelmaa. Meille tämä vaihtoehto on ainakin ollut huomattavasti halvempi mitä uraattikiviruoka, josta sai maksaa lähes 100e/kk. Nyt mennään ehkä lähempänä 50e/kk?

   Tähän olen jotain perusjuttuja kirjotellut dallun ruokinnasta: http://jalidallu.blogspot.fi/2012/09/koiran-uraattikiteista.html , sieltä löytyy myös jokunen englanninkielinen linkki ruokavalioista mitä löysin. Nämäkin siis lähinnä uraattikivitapauksia ajatellen eli mikäli kivien pelossa haluat noudattaa vähäpuriinista ruokavaliota niin tuosta voit lukea ehkä jotain vinkkejä.

   Ihan perus raakaruokinnasta voin suositella tätä sivustoa, josta löytyy paljon tietoa koiran raakaruokinnasta: http://www.katiska.info/
   Sen lisäksi kannattaa liittyä facebookissa (jos siellä olet), ryhmään nimeltä "Luonnonmukainen ruokinta, barffaus, raakaravinto". Noista minä olen enimmäkseen tietoni imenyt. Aiheesta löytyy toki myös ihan kirjallisuuttakin.

   Muutenhan voit noudattaa ihan perus raakaruokintaa, mutta jätät vain viljat kokonaan pois, mikäli se on ainoa allergisoiva raaka-aine? Jos epäilyttää saako koira kaikki tarvittavat vitamiinit sun muut, niin voithan koittaa myös 50/50 mallia eli annat puolet ruuasta raksuja ja toisen puolen raakaa. Tulisi vähän vaihtelua ruokavalioon :)

   Jos tarvit yksityiskohtasempaa neuvoa niin voit lähettää spostia mulle osotteeseen henna-o[at]hotmail.com niin voin yrittää auttaa parhaani mukaan :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!